Windows 8: levend tegeltable(t)au van Microsoft | Achtergrond | Computable

Windows 8: levend tegeltable(t)au van Microsoft

Bas Paumen, Microsoft: Vervangingsvraag groeit door einde ondersteuning Windows XP

25-10-2012 18:40 | Door Rik Sanders | Lees meer artikelen over: Windows XP, Tablets, Windows 8 | Lees meer over het bedrijf: Microsoft | Er zijn 16 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Het nieuwe besturingssysteem Windows 8, verkrijgbaar vanaf 26 oktober, is een hybride systeem voor zowel desktops als tablets. De interface speelt met touchscreen en levende tegels in op het mobiele werken. Op de zakelijke markt zal het besturingssysteem in eerste instantie een aanvulling betekenen op Windows 7. Bas Paumen, business group lead Windows bij Microsoft Nederland, verwacht vooral een groeiende vervangingsvraag omdat het einde van de ondersteuning van Windows XP in zicht is. Organisaties zullen dan kijken naar Windows 7 of 8 als alternatieven.

Het besturingsysteem van Microsoft heeft met Windows 8 een nieuw uiterlijk gekregen, in lijn gebracht met de look & feel van tablets en smartphones. Het bekende startscherm met startknop is vervangen door een startscherm met 'levende' (lees: aanraak) tegels. Het levende slaat op de mogelijkheid dat een gebruiker zo'n vlak niet hoeft te openen om te zien wat er gaande is. Actuele informatie, zoals nieuwe emails, het nieuws of het weerbericht, wordt vanuit een app op de startschermtegels gepusht.

Met behulp van touchtechnologie moet de gebruiker al vegend zijn weg vinden, al kunnen muis en toetsenbord nog steeds worden gebruikt. In de zogeheten Modern-omgeving (voorheen codenaam Metro) worden de apps gepresenteerd; ook de traditionele Windows-toepassingen zitten achter een app. Verder gaat Windows 8 soepeler om met sociale media en clouddiensten. Services, zowel die van Microsoft (Skydrive, Outlook.com, Account) als van andere partijen (Twitter, Linkedin, Facebook), zijn naadloos te integreren.

Eigen tablet

Met het nieuwe computerbesturingssysteem speelt Microsoft in op de ontwikkelingen op de pc-markt waarbij klanten steeds vaker een tablet kopen in plaats van een nieuwe desktop en de Apple iPad marktleider is. Niet voor niets wil het softwareconcern een eigen tablet op de markt brengen: de Surface die de strijd aan moet gaan met onder andere de iPad, de Galaxy Tab van Samsung en de Nexus van Google. Ook komt Microsoft nog met Windows Phone 8, gebaseerd op Windows 8, voor de smartphone, om te concurreren met iOS en Android. Met Windows 8 is er straks één besturingssysteem voor desktop, laptop, tablet en smartphone, zodat onderlinge communicatie en data-uitwisseling eenvoudiger kunnen plaatsvinden.

Volgens Bas Paumen, business group lead Windows bij Microsoft Nederland, zal het voor gebruikers even wennen zijn om om te gaan met Windows 8 maar hij verwacht dat de aanraaktechnologie en 'de zogeheten intuïtieve interface snel opgepakt worden. 'Windows 8 past bij de moderne manier waarop mensen werken.'

Modern gebruik

Bas Paumen

Bas Paumen

Wat zijn de grootste voordelen van Windows 8 in uw ogen?
Bas Paumen: Windows 8 start sneller op, is veiliger vanwege de nieuwe Bitlocker-technologie en vpn-chip, het maken van updates gaat makkelijker net als het downloaden van app's, documenten en programma's zijn eenvoudiger te vinden, gebruikers kunnen gepersonaliseerde dashboards maken met deeplinks naar zakelijke toepassingen... Maar het belangrijkste is dat Windows 8 het moderne gebruik van ict ondersteunt.

Wat bedoelt u daarmee?
Windows 8 sluit aan op de 'consumeration van it'. Het gebruik van ict verandert snel: mensen zijn gewend om thuis tablets en smartphones met apps te gebruiken en om te gaan met sociale media en de cloud. Dat willen ze beroepsmatig ook kunnen. Ze willen het liefst overal toegang hebben tot kantoorfuncties en bedrijfstoepassingen. Werkgevers zullen daarmee rekening moeten houden. Het simpelweg vervangen van hardware is niet meer aan de orde. Er zal goed gekeken moeten worden wat de behoefte van een medewerker is en hoe je die het best kunt ondersteunen.

Hybride

Verwacht u dan een massale overstap naar Windows 8?
Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur verwacht ik dat klanten zullen kiezen voor Windows 8. Alles wat op Windows 7 draait, draait ook op Windows 8. Dat geldt voor zowel Office-producten als business applicaties, zoals Dynamics of SAP. Windows 7 en 8 hebben hetzelfde driverfundament; ze kunnen goed met elkaar overweg in hybride situaties. Bij klanten die al met Windows 7 werken, voorzie ik bijvoorbeeld een vraag naar Windows 8-implementaties aan de randen van hun omgeving, als een aanvulling voor medewerkers die bijvoorbeeld veel op pad zijn. Die kunnen met een tablet of een lichte laptop dan onderweg verbinding leggen met bedrijfstoepassingen of communiceren met collega's via Lync.

Voor eindgebruikers verwacht ik een belangrijke verandering in april 2014. Dan stopt de ondersteuning van Windows XP. Veel organisaties zijn zich al aan het oriënteren op een keuze tussen Windows 7 en 8. Dat zorgt voor een groeiende vraag naar Windows 8.

Proefproject

Wat doen jullie om de zakelijke markt te informeren over de introductie van Windows 8?
Deze week vonden er twee grote evenementen plaats. Er was een grote partnerbijeenkomst met 770 partners, later nog gevolgd door een roadshow voor distributeurs. Onze partners en premier accounts zullen op hun beurt hun klanten inlichten en ondersteunen. Ook hielden we een vip-event waarin 170 cio's van onze grootzakelijke klanten zijn bijgepraat over Windows 8. Het besturingssysteem was overigens al vanaf 16 augustus als review beschikbaar. Vanaf 26 oktober wordt het daadwerkelijk verkocht op verschillende apparaten, zoals desktops, laptops, tablets en ultradunne pc's.

Heeft de 'touch- en swipe'-opzet van Windows 8 nog gevolgen voor de gebruikersinterface van de grootzakelijke applicaties van Microsoft, zoals de Dynamics-productlijnen?
Op termijn wel. De opkomst van de touchtechnologie heeft natuurlijk zijn weerslag op onze business applicaties. Microsoft werkt daarbij nauw samen met bijvoorbeeld app-bouwers en systeemintegrators om te bepalen wat de gevolgen zijn van de nieuwe opzet van de gebruikersinterface in relatie tot de zakelijke bedrijfssystemen, zoals het leggen van verbindingen via webservers en het regelen van updates via een app-store. We hebben in Nederland een aantal proefprojecten lopen, zoals bij het Openbaar Ministerie. Daarbij onderzoeken we hoe een officier van justitie via een Windows 8-app op locatie een veilige toegang kan krijgen tot de bedrijfsomgeving om stukken te raadplegen.

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.81
Klik voor meer info 2 1049 6.78
Klik voor meer info 3 1866 6.77
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 564 6.63
Klik voor meer info 6 2651 6.52
Klik voor meer info 7 1127 6.50
Klik voor meer info 8 539 6.35
Klik voor meer info 9 1280 6.34
Klik voor meer info 10 925 6.19