'Overheid ziet biometrie als opsporingsmiddel'

'Identity engineering' is populair bij inlichtingendiensten

16-09-2011 08:34 | Door Jolein de Rooij | Lees meer artikelen over: Biometrie | Er zijn 3 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

De praktijk laat zien dat met name overheden in biometrie het ideale middel zien om individuen op te sporen. Dat zegt directeur Max Snijder van de European Biometrics Group in een interview met Computable. 'Biometrische gegevens worden als zoeksleutel gebruikt in combinatie met allerlei andere bronnen, zoals sociale netwerken, mobiele toepassingen, paspoort-administraties en grenscontrole. Daarbij verliest het individu de greep op het proces, behalve als die in een burka gaat rondlopen.'

Wat vindt u van de proef van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET om reizigers met een OV-verbod te herkennen aan de hand van gezichtsherkenning? Denkt u dat het mogelijk is een goede ‘afstelling' van het systeem te vinden, zodat er niet te veel false positives en false negatives zijn?
In principe moet dat kunnen, maar het zal voornamelijk afhangen van hoeveel men in het project will investeren. Alle details moeten kloppen. Één zwakke schakel en er ontstaan direct problemen die direct invloed hebben op de operatie. En die laat niet veel ruimte voor het opvangen van fouten. De vraag is ook welke verbetering je wilt en kunt bereiken ten opzichte van de huidige situatie. Daar zal je eerst duidelijke en realistische uitgangspunten voor moeten formuleren, waar iedereen achter staat.

Wat vindt u van de toepassing van gezichtsherkenning voor opsporingsdoeleinden, zoals RET nu doet?
Als je een OV-verbod introduceert zul je het moeten kunnen handhaven. Daarvoor kan gezichtsherkenning een goed hulpmiddel zijn. Maar het systeem zal altijd fouten blijven maken, waardoor een handmatig proces nodig blijft. Dat kan centraal of op het voertuig. De keuze daarvoor hangt af van wat men vindt dat er moet gebeuren (en hoe snel) als er een herkenning plaatsvindt.

Bent u het eens met Bruce Schneier, die zegt: 'Het probleem [van het gebruik van gezichtsherkenning voor opsporingsdoeleinden door de overheid, red] heeft minder met het systeem te maken, maar meer met de manier waarop het systeem wordt gebruikt. Dat gaat ervan uit dat iemand schuldig is, totdat het tegendeel is bewezen.'
De personen in de database zijn in een eerder stadium schuldig bevonden aan het overtreden van bepaalde regels. Het proces van beschuldigen en veroordelen, dat een verantwoordelijkheid van de vervoersmaatschappij is, moet integer en transparant zijn. Mensen moeten niet ten onrechte een OV-verbod krijgen. Belangrijk is dat het systeem niet toegankelijk wordt gemaakt voor derden. Bijvoorbeeld voor de politie, die wellicht de camerabeelden danwel de lijst van personen met een OV-verbod zou willen raadplegen voor andere doeleinden. Denk aan het volgen van veelplegers, het zoeken of volgen van bepaalde personen. Dat zou het systeem een verlengstuk van de politie maken, waarmee het primaire doel voorbij wordt gestreeft.

Wat vindt u van de stelling dat biometrie wel voor authenticatie kan worden gebruikt, maar niet voor opsporingsdoeleinden?
Een mooie stelling, omdat het uitgaat van het individu en het leveren van een bepaalde service in ruil voor het beschikbaarstellen van de biometrische gegevens. Echter, de praktijk laat zien dat met name overheden in biometrie het ideale middel zien om te gebruiken voor het ontdekken van identiteit. Biometrische gegevens worden als zoeksleutel gebruikt in combinatie met allerlei andere bronnen, zoals sociale netwerken, mobiele toepassingen, paspoort-administraties en grenscontrole. Dit heet ‘identity engineering', zeker in de VS een populaire bezigheid van publieke en particuliere inlichtingendiensten. Daarbij verliest het individu de greep op het proces, behalve als die in een burka gaat rondlopen.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.82
Klik voor meer info 2 1019 6.80
Klik voor meer info 3 1801 6.73
Klik voor meer info 4 2545 6.72
Klik voor meer info 5 1184 6.65
Klik voor meer info 6 876 6.50
Klik voor meer info 7 543 6.50
Klik voor meer info 8 539 6.33
Klik voor meer info 9 1275 6.30
Klik voor meer info 10 1069 6.29