Markt voor servervirtualisatie verandert snel | Achtergrond | Computable

Markt voor servervirtualisatie verandert snel

16-11-2011 16:58 | Door Sander Hulsman | Lees meer artikelen over: Servervirtualisatie | Lees meer over het bedrijf: Heliview | Er zijn 4 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Virtualisatie

Van alle bedrijven in Nederland, van heel klein tot zeer groot, maakt 15 procent gebruik van servervirtualisatie. Vanaf vijftig werknemers maakt meer dan de helft gebruik van gevirtualiseerde servers. Dit blijkt uit onderzoek van Heliview onder 1828 Nederlandse organisaties.

Heliview ondervroeg de bedrijven en instellingen ondermeer over hun ict-infrastructuur. Virtualisatie van servers kwam daarbij ook aan de orde en bleek met name bij de wat grotere bedrijfsvestigingen en organisatieonderdelen al behoorlijk populair te zijn. VMware, dat door menigeen vereenzelvigd wordt met virtualisatieoplossingen, mag in de Nederlandse zakelijke markt inmiddels rekenen op concurrentie van Microsoft, dat met name vanuit het midden- en kleinbedrijf sterk aanwezig is op gebied van servervirtualisatie.

Virtualisatiemogelijkheden

Een bedrijf als VMware is zo'n beetje de verpersoonlijking van virtualisatie, maar anno 2011 zijn er toch duidelijk meer kapers (Microsoft, Citrix) op de kust. Virtualisatie komt in vele smaken en kleuren. Zo kunnen systemen aan server- en clientzijde gevirtualiseerd worden, maar is ook applicatievirtualisatie een optie. Voeg daarbij toepassing van virtualisatie in bijvoorbeeld storageomgevingen en het wordt al snel duidelijk dat er sprake is van een technologie die de markt ingrijpend van structuur kan doen veranderen.

Er zijn grote verschillen tussen de verschillende sectoren in het Nederlandse bedrijfsleven. Maakt de overheid vaak gebruik van het virtualiseren van servers, dan loopt bijvoorbeeld de transportsector daar weer behoorlijk in achter. Al met al is de marktpenetratie dus circa 15 procent van alle vestigingen. En met name vanaf vijftig werknemers vestigingsomvang is het gebruik al zeer frequent te noemen. In de top van de Nederlandse zakelijke markt gebruikt nagenoeg elk bedrijf of instelling virtualisatie om zijn servercapaciteit te optimaliseren.

Weinig overlap

De concurrentie tussen Vmware, Microsoft en Citrix (de top drie leveranciers) wordt steeds duidelijker merkbaar. VMware heeft in de markt van middelgrote en grote bedrijven een sterke positie. Vanaf twintig werknemers heeft vrijwel tweederde van de ondervraagden een VMware-oplossing op gebied van servervirtualisatie in huis. In het mkb slaat echter de balans door in het voordeel van Microsoft.

De top drie leveranciers VMware, Micrsoft en Citrix hebben weliswaar overlap, maar deze is toch relatief beperkt te noemen. Het onderzoek heeft als resultaat vooral primaire virtualisatieplatformen opgeleverd en dus is minder duidelijk wat nu de oplossingen zijn die naast de primaire platformen worden gebruikt.

Behoorlijk wat concurrentie

Wanneer wordt gekeken naar het aantal gemeten oplossingen van de verschillende spelers op de markt voor virtualisatie van servers, ontstaat nog een veel duidelijker beeld dat het Microsoft, en in tweede instantie Citrix, is die VMware van behoorlijk wat concurrentie voorziet.

Bij de kleinere bedrijfsgroottes is Microsoft de marktleider in servervirtualisatie. Bij midden- en vooral grootbedrijf is VMware de marktleider. Opvallend is ook de positie van Citrix dat, naast Microsoft, door VMware als zeer serieuze concurrent in Nederland gezien mag worden. Met name dan onder middelgrote vestigingen (middenmarkt).

Hevigere concurrentie

De prognose voor de markt is dat het virtualiseren van servers snel zal toenemen in de segmenten waar de mate van gebruik nu nog bescheiden is. Dus dat betekent dat er grotere groei in het midden en mkb-deel van de Nederlandse markt mag worden verwacht. Met de goede uitgangspositie die Microsoft daar heeft, kan dus al voorspeld worden dat de concurrentie voor VMware alleen maar heviger zal gaan worden in de komende jaren.

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.80
Klik voor meer info 2 1049 6.77
Klik voor meer info 3 1864 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2651 6.56
Klik voor meer info 6 564 6.56
Klik voor meer info 7 1124 6.47
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 1280 6.33
Klik voor meer info 10 924 6.33