Oracle licht licentiebeleid toe, maar past niet aan

Mark Hurd weigert inhoudelijk antwoord op Computable-vragen

02-11-2012 11:42 | Door Sander Hulsman | Lees meer artikelen over: Licenties | Lees meer over de bedrijven: Oracle, Computable | Er zijn 8 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Mark Hurd, topman van HP

Mark Hurd wilde Computable geen inhoudelijk toelichting geven op klachten over het licentiemodel van Oracle

Mark Hurd wilde Computable geen inhoudelijk toelichting geven op klachten over het licentiemodel van Oracle

Naar aanleiding van vragen van Computable-lezers en -experts heeft Oracle een toelichting gegeven over het licentiebeleid. In eerste instantie zou de tweede man van Oracle Mark Hurd deze toelichting geven, maar bij een recente persbijeenkomst in Londen wilde hij niet meer zeggen dan 'dat het licentiebeleid van Oracle in lijn is met de markt'. Computable liet het hier niet bij zitten en klopte bij de Nederlandse directeur Reinier van Grieken aan.

Onlangs deed Computable een oproep om vragen in te dienen die Computable zou proberen te stellen aan Oracle-president Mark Hurd. De redactie ontving uiteindelijk 83 vragen waarvan er dertien over het licentiebeleid gingen. Deze licentievragen waren grofweg onder te verdelen in drie groepen. Zo waren er vragen met betrekking tot licenties bij virtualisatie, cloud computing en tweedehandssoftware.

Licenties bij virtualisatie

Oracle hanteert een traditioneel licentiemodel dat volgens sommige lezers niet meer past bij bijvoorbeeld virtualisatie. Het afrekenen per kern of processor past volgens hen niet, omdat bij virtualisatie er ongemerkt gebruik wordt gemaakt van veel cores en processors. Patrick de Goede van Eijk wilde dan ook van Hurd weten of Oracle van plan is om andere licentiemodellen voor multi-tenancy omgevingen als SaaS te introduceren.

Ook Walter Franken heeft geen goed woord over voor afrekening gebaseerd op het aantal processors en cores. Hij meent dat het een onhoudbare zaak is omdat processors steeds meer cores krijgen. Het draaien van Oracle op virtuele omgevingen behoeft volgens hem daarom veel aandacht voor de licenties. Hij wilde van Hurd weten wanneer Oracle gaat inzien dat virtualisatie gemeengoed is en wil dat Oracle zijn beleid hierop gaat aanpassen.

Volgens Daniël Hesselink heeft de markt zelfs de grootste afkeer van Oracle als leverancier vanwege het licentiebeleid in gevirtualiseerde omgevingen. Hij hekelt dan vooral de verkoop- en onderhoudstactieken van de ict-leverancier. Volgens hem overwegen veel cio's om van Oracle af te stappen of om de Oracle-kosten flink terug te brengen. Hesselink wilde van Hurd weten wat dit met Oracle doet en wat ze hier eventueel aan gaan doen.

Gerwin Pol ziet virtualisatie als mogelijkheid om naar de cloud te gaan, maar loopt op het gebied van licenties tegen dezelfde problemen aan. Volgens hem worden kleinere organisaties met een beperkte set aan Oracle-databases en dus licenties uitgesloten van alle voordelen die virtualisatie biedt.

Licenties bij cloud computing

Voor Peter Hendriks is het 'rightsizen' van het aantal en type Oracle-licenties een moeilijke zaak. Dit geldt volgens hem vooral voor database en Fusion-middleware. Hij meent dat er tegenwoordig flexibel geschaald wordt waarbij 'pay-as-you-go' de norm is. Hij wilde dan ook van Oracle weten of zij een meer lineair, minder hardwaregedreven licentiemodel overwegen dat voorspelbaarder is.

Ook Erik Zandboer ziet de vraag van organisaties naar flexibele omgevingen als de cloud. Oracle pusht zelfs deze trend, maar het bedrijf zou volgens hem wel moeite hebben licenties voor beide werelden aan te bieden. Hij vindt dat Oracle een 180 graden draai zou moeten maken om het cloudconcept te kunnen faciliteren. Ronald Huijgens en Cees Heikamp stelden vergelijkbare vragen als die van Peter Hendriks en Erik Zandoer over cloud computing.

Licenties bij tweedehands software

Oracle heeft in 2012 een zaak voor het Europese gerechtshof verloren met betrekking tot het gebruik van tweedehands software. Vooral in crisistijd overwegen bedrijven om gebruikte software te gaan gebruiken, omdat dit goedkoper is dan nieuwe software. Volgens Samuel Korfmacher is er in Europa een grote markt voor tweedehands licenties, maar Oracle voorziet niet actief in deze markt. Hij wilde van Oracle weten hoe het bedrijf omgaat met deze veranderende houding van gebruikers.

Andries Bottema kent de uitspraak ook dat men onder bepaalde omstandigheden een 'perpetual license' kan doorverkopen aan anderen, waarbij de softwareleverancier verplicht is om de maintenance te doen als de koper dit wilt afsluiten. Hij wilde van Oracle weten of het bedrijf naar aanleiding van deze jurisprudentie zijn licentievoorwaarden gaat verscherpen of veranderen.

Toelichting Oracle Nederland

Een hoop vragen dus waar Mark Hurd uiteindelijk niet op in wilde gaan. Hij hield het bij de opmerking 'dat het licentiebeleid van Oracle in lijn is met de markt'. Reinier van Grieken, managing director Oracle Nederland, wilde wel een toelichting geven op het licentiebeleid van Oracle. 'Ons licentiebeleid is wereldwijd vastomlijnd en wordt voor alle klanten en partners van Oracle op een eenduidige wijze gehanteerd. Wel toetsen we continu of ons licentiemodel nog steeds in lijn is met wat de markt en onze klanten vragen. De markt evolueert en als je kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van cloud, tweedehands en virtualisatie, begrijpen we dat onze klanten vragen hebben over onze licentiestrategie. We kijken goed naar extra opties voor bijvoorbeeld een pay-per-core of pay-per-use aanpak, maar Oracle Corporation heeft nog geen wijzigingen in de huidige licentiestrategie aangekondigd.'

Tot zover de officiële statement die Mark Hurd ook al in enkele woorden gaf. Van Grieken wil daar nog wel wat aan toevoegen. 'Door bijvoorbeeld je it-omgeving in de cloud te 'hangen' heb je meer flexibiliteit. Je kunt dan namelijk zelf bepalen wat en hoeveel je wilt afnemen, maar ook wat je nog on premise (binnen je eigen organisatie) wilt houden. Oracle is het enige bedrijf dat alle benodigde it-producten uit de cloud kan aanbieden, dus van applicaties tot databases tot infrastructuur. Het mooie is dat de klant dan ook kan bepalen hoe hij dat wil inrichten. Wij geven een organisatie daarmee ook de keuze in licentiestructuur. Voor een cloudaanpak kun je een fee voor een bepaalde periode afspreken (het zogenaamde Subscription Model). Bij Oracle heeft de klant de vrijheid om te kiezen voor public, private of on premise en weer terug. Vooral dat laatste is maar bij weinig cloudaanbieders mogelijk. De klant bepaalt dus welke licentiestructuur hij wil hebben. De vrijheid ligt daarmee dus bij de klant; private, public of on premises.'

Vervolginterview

Binnenkort gaat Computable bij Reinier van Grieken langs om de specifieke licentievragen alsnog beantwoord te krijgen. Ook gaat Oracle Nederland zich buigen over alle overige vragen van lezers en experts. Mocht jij nog aanvullende vragen over het Oracle-licentiebeleid hebben of een probleem aan de kaak willen stellen, meldt dit dan bij de redactie van Computable door dit onder het artikel te plaatsen.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.82
Klik voor meer info 2 1019 6.80
Klik voor meer info 3 1799 6.73
Klik voor meer info 4 2543 6.72
Klik voor meer info 5 1184 6.65
Klik voor meer info 6 876 6.50
Klik voor meer info 7 540 6.50
Klik voor meer info 8 539 6.33
Klik voor meer info 9 1275 6.30
Klik voor meer info 10 1064 6.29