Spoelstra spreekt: In 2013 gaat het beter

02-01-2013 11:58 | Door Jacob Spoelstra | Lees meer artikelen over: Arbeidsvoorwaarden | Er zijn 2 reacties op dit artikel | Permalink
Jacob Spoelstra

Met goede voornemens moet je direct beginnen. Je moet nooit zeggen, na dit pakje sigaretten stop ik, want dat laatste pakje is dan zo lekker dat blijf je altijd onthouden. Ik ken mensen die halverwege het jaar al zeggen: in januari stop ik. Dan moet je dus nog vijftien slof sigaretten door je stoflongen jagen.

Ik doe mijn goede voornemens altijd met terugwerkende kracht. Aan het einde van het jaar kijk ik waar ik mee gestopt ben en of ik het goed heb gedaan en dat waren dan mijn goede voornemens. Mijn goede voornemens voor 2012 waren meer drinken en minder sporten. Beide zijn gelukt.

Onzinnige producten

Volgens vakbond De Unie hebben veel ict-bedrijven het voornemen om in 2013 veel mensen te ontslaan. Niet echt een goed voornemen. Lijkt me ook niet echt getuigen van zelfvertrouwen. Het gaat niet goed met de economie en overal moet bezuinigd worden en dus ook bij ict-bedrijven. Maar dit zou dus niet zo moeten zijn. Ik heb ze bij Apple nog nooit horen roepen: shit, het gaat niet goed met de economie. Nou, dan zullen mensen wel het eerste bezuinigen op iets wat ze allang hebben maar dan in een andere vormgeving. Laten we maar eens wat mensen ontslaan en stoppen met al die nieuwe onzinnige producten op de markt te brengen. Nee, ze gaan er juist harder tegen aan. Bezuinigingen zijn een grote kans voor ict-bedrijven. Sterker nog als het goed gaat, waarom zou je dan je bedrijfsprocessen aanpassen?

Goede voornemens

Nu kunnen ict-bedrijven zich bewijzen door processen efficiënter, goedkoper en sneller te maken. En dus niet eerst wachten tot het goed gaat. Nee, direct met je goede voornemens beginnen. Of je gaat aan het eind van het jaar zeggen: ons goede voornemen was eigenlijk om dit jaar minder omzet te draaien met minder mensen. Beide zijn ons gelukt.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKMaarten Oberman, 02-01-2013 13:22
Achteruitkijken en tegelijkertijd vooruit- is een kunst
goed kunnen voorspellen is dan ook een gunst.
 
Bij voornemens gaat het om goed
en niet om iets wat er niet toe doet.
 
Het zou toch wat concreter mogen
met al die ervaring waar jij op kan bogen.
De redactie vindt deze reactie: OKEgbert Bouman, 02-01-2013 16:49
Eigenlijk is dit heel agile: promise a little, try a little, succeed a little. Ook goede voornemens en gedrag zijn onderhevig aan wetten die we niet op voorhand naar onze hand kunnen zetten.

Proactief en voorspellend beheer

Leveranciers van beheertools en organisaties die IT-beheer uitvoeren prijzen veelvuldig hun proactief karakter. Maar is......

16 vacatures
Senior IT Consultant

Netflex B.V. , Sliedrecht

Canon IT Traineeship

Canon Nederland N.V. , 's-Hertogenbosch

Young Professional

Magnus , Naarden

senior software engineer

Furore Informatica B.V. , Amsterdam

Accountmanager IT Software (uitbreiding)

WhiteVision B.V. , Breda

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1575 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1272 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 1000 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 528 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0