De kijk van Van Eijk: Ingecheckt | Columns | Computable

De kijk van Van Eijk: Ingecheckt

20-12-2010 11:01 | Door Peter van Eijk | Lees meer artikelen over: API, Smartphones | Er zijn 9 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Peter van Eijk

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl).

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl).

Het overkomt me niet vaak, maar het blijft elke keer irritant. Vergeten uit te checken in het OV. Of vergat ik het niet? De onzekerheid is geloof ik nog het ergste. En hoe kom je er achter of het echt zo is?

Terwijl ik daarover aan het mijmeren was, dacht ik terug aan de vorige avond. We hadden een soort uitpakparty van allerlei apparaten waarvan de naam met een I begint. Hoe zou men dat in die wereld oplossen? Tegenwoordig gaat het van: 'There is an app for that.' Voor elk wissewasje is wel een smartphone-applicatie of website bedacht. Hoe zou dat voor het ov werken?

Ik kreeg het beeld van een smartphone-applicatie die regelmatig checkt wat je ov-chip status is, en je waarschuwt als je te lang bent ingecheckt. We zouden natuurlijk kunnen vinden dat het de taak van TLS (Trans Link Systems, de uitgever van de ov-chipcard) is om een dergelijke applicatie te maken. Maar zo hoeft dat niet meer tegenwoordig. TLS hoeft alleen maar een web-api (application programming interface) te maken. Dat is een soort website, maar dan voor applicaties. Het halve internet hangt tegenwoordig van dit soort api's aan elkaar. Zo is er een api voor ongeveer elke dienst van Google, Twitter, Facebook, en ga zo maar door.

Met zo'n web-api kunnen creatievelingen dan allerlei applicaties maken. Denk aan een reiskosten declaratie toepassing. TLS hoeft dan niet zo lang je reisgegevens te bewaren. Dat scheelt weer een ruzie met het College Bescherming Persoonsgegevens.

Er zullen ook wel toepassingen komen waarvan de nuttigheid nog moet blijken, zoals het automatisch doorseinen van je bewegingen aan Twitter, Foursquare en TripIt. Maar het belangrijkste punt is dat TLS, de beheerder van jouw data, niet hoeft na te denken over die toepassingen. Dat kan allemaal worden overgelaten aan het 'cloud computing eco systeem', waarin die web-api's een soort 'platform as a service' zijn.

Betekent dat dan dat je reisinformatie op straat ligt? Nee, de beveiliging hiervan is best goed te regelen. Dat probleem is allang opgelost. Zoek op Wikipedia maar eens naar kreten als Oauth en ‘federated identity'.

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.81
Klik voor meer info 2 1049 6.78
Klik voor meer info 3 1866 6.77
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 564 6.63
Klik voor meer info 6 2651 6.52
Klik voor meer info 7 1127 6.50
Klik voor meer info 8 539 6.35
Klik voor meer info 9 1280 6.34
Klik voor meer info 10 925 6.19