De kijk van Van Eijk: Absurde risico’s

19-03-2012 11:39 | Door Peter van Eijk | Er zijn 7 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

We hebben bedrijven verboden om hun rotzooi zomaar in het milieu te kieperen of door de schoorsteen te blazen. Om dezelfde reden zouden we iedereen moeten verbieden om zomaar grote hoeveelheden persoonsgegevens te verzamelen.

Maar wat zijn grote hoeveelheden? De grenzen zijn onduidelijk, want simpele regels leiden al snel tot absurde situaties. Zo is er laatst in Engeland iemand verdronken omdat de politieagent die er bij stond van zijn meerderen het 90cm diepe water niet in mocht, te gevaarlijk. Of dat buurtfeest, waar geen slingers opgehangen mochten worden op straat voordat er een risico-inventarisatie was gemaakt.

En niet alleen de grenzen zijn onduidelijk, maar ook wat we zelf willen. Zo ben ik eens een tijd regelmatig bij een ministerie op bezoek geweest waar elke keer opnieuw alle relevante gegevens van mijn rijbewijs werden overgetypt. Ergens denk je dan, kunnen ze dat niet opzoeken? Maar nee, die gegevens mogen ze niet langer opslaan dan strikt nodig is. En wie was het ook al weer die wilde dat er voorzichtig met zijn gegevens werd omgegaan? Dat was ik!

We creëren onze eigen absurditeiten, daar hebben we Big Brother helemaal niet voor nodig. De reiziger wil graag een anonieme chipkaart voor het OV, want hij of zij wil totale privacy. Maar als die anonieme kaart kwijtraakt wil de reiziger eigenlijk toch wel graag het saldo terug dat er op stond.

We zijn stervensbenauwd dat ons hele medische dossier op straat ligt, en daarom komt het landelijke elektronisch patiëntendossier er niet. Tegelijk willen we wel dat als oma in de gemeente Juinen-Terweksel flauwvalt de lokale spoedeisende hulp meteen kan opzoeken of dat van de suikerziekte of van de hartzwakte komt. Overigens ben ik nog niet voor het elektronisch patiëntendossier, maar dat is een ander verhaal.

En dan de cloud natuurlijk. Of laat ook maar, je snapt het wel.

Ja, technologie heeft risico's. Nee, we moeten niet alle risico's honderd procent willen uitbannen. Voor je het weet gaan we daarin te ver. Dan mag er helemaal niets meer, en wordt het vanwege de luchtverontreiniging verboden om in je eigen achtertuin een paar stokjes saté op de barbecue te leggen.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (http://www.peterhjvaneijk.nl/).  
Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Gerelateerde artikelen

02-04-12  De kijk van Van Eijk: Pracht-clouds

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.83
Klik voor meer info 2 1792 6.75
Klik voor meer info 3 1017 6.75
Klik voor meer info 4 2537 6.73
Klik voor meer info 5 1184 6.64
Klik voor meer info 6 873 6.51
Klik voor meer info 7 538 6.47
Klik voor meer info 8 1275 6.27
Klik voor meer info 9 1060 6.27
Klik voor meer info 10 532 6.24