De kijk van Van Eijk: Te oud, dus niet goed

29-11-2012 08:58 | Door Peter van Eijk | Lees meer artikelen over: IPv6, PHP, Arbeidsvoorwaarden, Javascript | Er zijn 30 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Peter van Eijk

Peter van Eijk

Wie kent er het volgende verhaal? Mondjesmaat worden er weer mensen aangenomen in de it-branche. Er zijn projecten die snel van start moeten, en waar geschikte en ervaren mensen voor in de rij staan. Maar die mogen niet op gesprek komen. Te oud.

Ik begrijp dat niet.

Nog afgezien van het feit dat leeftijdsdiscriminatie illegaal is, lijkt het me ook een beetje dom. Wat is het probleem met 45-plussers?

Ze zouden de ontwikkelingen niet kunnen bijhouden. Wel, de it is een van de snelst innoverende vakgebieden. Elke drie jaar is er wel wat nieuws. Als je 45 jaar bent in de it heb je al met minimaal zes nieuwe technologie-generaties gewerkt. Dan kunnen nummer zeven en acht er ook nog wel bij. Ik geef het toe, ik heb ook ooit met ponsband en schrapkaarten gewerkt. Ik heb met floppy disks gewerkt toen je ze nog daadwerkelijk kon buigen. Betekent dat automatisch dat ik niet om kan gaan met Javascript, PHP en Python, of met Network Address Translation en public key encryption? En dan heb ik het nog niet eens over cloud computing.

Ze zouden te vaak ziek zijn. Wel, mensen tussen de 30 en de 39 hebben vaak kleine kinderen. Ik herinner me nog goed dat ik half slapend aan mijn bureau zat omdat mijn kinderen de hele nacht hadden gespookt. En het cohort tussen de 20 en 29 moet op maandag eerst een beetje bijkomen van het weekend, en soms ook nog op dinsdag.

Ze zouden te duur zijn en het nieuwe salaris niet accepteren. Als je 45 bent heb je nog 22 jaar te gaan tot je AOW. Dat is best lang. In die tijd kun je je tweede leg nog volwassen zien worden. Als je geen werk hebt zit je na hooguit een paar jaar in de bijstand, als je partner tenminste niet werkt. Anders krijg je helemaal niks. Welk salaris is beter dan niks? Men vrage het de werkloze zelf.

Mij maakt het allemaal niet meer uit. Ik ben als 50-plusser in elk geval totaal kansloos op de arbeidsmarkt. Ik krijg toch geen baan meer. Ik kan de ontwikkelingen blijkbaar niet bijhouden, ben blijkbaar te vaak ziek, en te duur. Denkt men. Bovendien ben ik ook nog erg eigenwijs. Gelukkig maakt me dat dan wel weer erg geschikt om als trainer en coach mijn geld te verdienen met lezen, schrijven, luisteren en spreken.

En overigens blijf ik van mening dat IPv6 verder moet worden ingevoerd.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.82
Klik voor meer info 2 1019 6.79
Klik voor meer info 3 1806 6.73
Klik voor meer info 4 2546 6.72
Klik voor meer info 5 1184 6.65
Klik voor meer info 6 876 6.50
Klik voor meer info 7 543 6.50
Klik voor meer info 8 539 6.33
Klik voor meer info 9 1275 6.30
Klik voor meer info 10 1071 6.29