Van Vliet: Onvruchtbare grond | Columns | Computable

Van Vliet: Onvruchtbare grond

26-08-2011 10:09 | Door Robert van Vliet | Lees meer artikelen over: Midoffice, E-overheid | Er zijn 3 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Robert van Vliet is adviseur e-overheid.

Robert van Vliet is adviseur e-overheid.

Als je de recente mediaberichten leest zou je niet zeggen dat we de afgelopen jaren tientallen miljoenen in de elektronische overheid hebben gepompt. Egem-i en alle routeboekjes ten spijt. Het zaad dat door diverse ICTU-programmabureaus en een leger van adviseurs is verspreid, lijkt maar niet te willen ontkiemen. We vallen in kwaliteit terug.

Wat dacht je van het bericht dat de Nationale Ombudsman de beveiliging van DigiD bekritiseert? Volgens de Ombudsman doet de overheid namelijk te weinig voor burgers die vermoeden dat hun DigiD misbruikt wordt. 'Uit de klachten die wij binnenkrijgen blijkt dat het een zeer zwak beschermd systeem is', zegt Alex Brenninkmeijer in het AD. 'Voor mensen die verstand hebben van internetcriminaliteit is het blijkbaar eenvoudig om fraude te plegen. Als de overheid een bank was, zou die nu failliet zijn.' Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besluit binnenkort of DigiD wordt vervangen door een authenticatiemiddel met een hoger beveiligingsniveau. In 2006 heeft het Genootschap van Informatiebeveiligers (GvIB) al kritiek geuit op het huidige, lage beveiligingsniveau van DigiD.

Dezelfde Ombudsman is zo slecht te spreken over de elektronische overheid dat hij vorige week er zelfs een rapport over uitbracht. Hij roept in zijn rapport 'Digitaal verkeer tussen overheid en burger'. overheden op om hun digitale verkeer kritisch tegen het licht te houden en meer duidelijkheid en zekerheid te bieden. Dit lukt overheden in ieder geval niet. Zij willen tegenwoordig dat burgers de communicatie vooral via e-mail voeren. Het is echter hoogst onzeker of een e-mailbericht door diezelfde overheid erkend wordt als bericht. De disclaimer ‘aan dit bericht kunt u geen rechten ontlenen' is de dood in de pot. Ook zijn er geen duidelijke richtlijnen wanneer een e-mailbericht beantwoord wordt. Daarom is de betekenis van een e-mailbericht van de overheid onduidelijk en schiet het als communicatiemiddel te kort.

Ook de gemeente Den Helder kan in ieder geval geen zekerheid bieden, want deze gemeente werd geconfronteerd met een lek in de beveiliging van de gemeentelijke website. Hierdoor kon iedereen bij gegevens van burgers. Gelukkig werden ze op tijd getipt.

Ik word er 'n beetje droevig van. De mondiale digitale snelweg staat voor niks, maar op microniveau kunnen we het na 15 jaar en miljoenen euro's belastinggeld verder nog steeds niet goed regelen.

 

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.80
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1864 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2651 6.56
Klik voor meer info 6 562 6.55
Klik voor meer info 7 1124 6.47
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 923 6.33
Klik voor meer info 10 1280 6.32