Van Vliet: Dialect of webrichtlijnen? | Columns | Computable

Van Vliet: Dialect of webrichtlijnen?

31-10-2012 11:01 | Door Robert van Vliet | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Robert van Vliet is adviseur e-overheid

Robert van Vliet is adviseur e-overheid

Recent was ik aanwezig bij een bijeenkomst ‘i-Versneller Webrichtlijnen’ voor gemeenten. Ik kan me voorstellen dat u fronst bij deze titel. Na de bijeenkomst begreep ik waarom het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) het ‘versneller’ noemt. De hele overheid had namelijk in december 2010 al aan de webrichtlijnen voor toegankelijke websites moeten voldoen. Op dit moment scoort slechts 2 procent voldoende.

Het volgende ijkpunt is 1 januari 2013 waar het doel is om 100 procent van de gemeenten te laten voldoen aan 16 belangrijke (van de 95) punten. Op 1 januari 2015 moeten ze allemaal aan alle richtlijnen voldoen. Kortom, dit gaat nog wel even duren. Vanzelfsprekend popt hierbij de vraag op; hoe komt het toch dat dit zo traag gaat bij de overheid?

Volgens mij zijn er meerdere oorzaken. Ten eerste hebben we het over communicatierichtlijnen en daar zijn mensen bij voorkeur eigenwijs in. Iedereen weet dat je beter verstaanbaar bent als je articuleert en de luisteraar aankijkt. Dus niet wegkijken of je mond achter een hand houden. Toch doen mensen dat veelvuldig. Als mijn schoonmoeder uit Emst zegt: 'de fine en de motrège wurd oe ‘t herdst deur bedunderd', weet zij ook wel dat haar stadse schoonfamilie dit niet verstaat. Met andere woorden; we houden niet zo van richtlijnen die onze communicatie beperken ondanks dat we weten dat het beter is. Dat betekent dat je consequent en stelselmatig de voordelen zal moeten blijven uitleggen.

Ander punt is dat webrichtlijnen gewoon een integraal onderwerp van de dienstverlening moeten zijn. Het is geen doel op zich om aan richtlijnen te voldoen, maar slechts een middel. Als je als gemeente geen dienstverleningsconcept of visie hebt, moet je er eigenlijk niet aan beginnen want je krijgt grote problemen met de invoering ervan. Indien zo'n concept er wel is dan heeft het ook politieke en bestuurlijke prioriteit.

Ten slotte zijn de webrichtlijnen onvoldoende flexibel. Wanneer je op dit je moment je website aan responsive design laat voldoen om ook beter toegankelijk te zijn voor smartphones wordt-ie afgekeurd. Dit betekent dat de richtlijnen onvoldoende snel anticiperen op betere technologie.

Wat betreft 2015; zoals een bekend spreekwoord zegt: 'wulle sult kieken wat t wurd.'

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.81
Klik voor meer info 2 1049 6.78
Klik voor meer info 3 1866 6.77
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 564 6.62
Klik voor meer info 6 2651 6.53
Klik voor meer info 7 1127 6.48
Klik voor meer info 8 539 6.35
Klik voor meer info 9 1280 6.33
Klik voor meer info 10 925 6.22