Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie van Computable is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Aandelenhandel in microseconden

De handel in aandelen en opties gebeurt niet meer op de beursvloer, maar in het zoemend hart van een rekencentrum. “Daarom is het zo belangrijk om onze servers in een geavanceerd datacenter te hebben staan. We praten hier over micro-, zelfs nanoseconden”, zegt Willem Meijer, CEO van TOM (The Order Machine)

TOM heeft vier aandeelhouders: BinckBank, Optiver, ABN AMRO en IMC Financial Markets. Toen het in 2007 mogelijk was in Europa te concurreren tussen beurzen, is TOM aan de slag gegaan. Inmiddels loopt ongeveer de helft van de handel in Europa via nieuwe beurzen. Alleen op de optiemarkt is de concurrentie nog niet ingevoerd. Dat komt, omdat de afhandeling van die orders gebeurt door clearing houses die rechtstreeks verbonden zijn aan een beurs. “Wij zijn de eerste – en voorlopig de enige – in Europa die buiten de gevestigde partijen ook kunnen handelen in derivaten”, stelt Meijer. “Dat is mogelijk, omdat BinckBank en ABN AMRO voldoende volume hebben om een eigen afwikkelingsinstituut op te richten. Dat is het Holland Clearing House; actief sinds half 2011.”

Zoekmachine én beurs

TOM heeft twee poten: de Best Executive Service (een zoekmachine naar de goedkoopste aandelen en opties in Europa) en een beurs. De zoekmachine vergelijkt de prijzen en kiest automatisch voor de laagste prijs om de klant van dienst te zijn. Als TOM zelf de goedkoopste is, of bij een gelijke prijs, dan valt de keuze automatisch op TOM. Het bedrijf handelt voor voornamelijk Nederlandse klanten op Europese beurzen. Het gaat dagelijks om tientallen miljoenen berichten en enkele duizenden orders.
“De marges van de handelaren zijn flinterdun. Daarom moet je razendsnel kunnen handelen; als je microseconden te laat bent, kun je ingekocht hebben tegen een prijs die hoger is dan de prijs op dat moment werkelijk is. Je moet meteen reageren op prijsontwikkelingen. Dat kan alleen als je over een heel snelle infrastructuur beschikt”, legt Meijer uit.

Eisen aan datacenter

Dat stelt eisen aan het rekencentrum waar TOM zijn servers plaatst. “Het moet over razendsnelle verbindingen binnen het datacenter zelf beschikken en met de buitenwereld via bijvoorbeeld dark fiber. Er moet een goede stroomvoorziening zijn. De locatie moet geografisch interessant zijn, dus vlakbij financiële beurzen. Er moet genoeg ruimte zijn voor partijen om racks te plaatsen. En natuurlijk moet de prijs competitief zijn.”

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter