IT-tour door India: 6 steden bezoeken (1) | Expertverslag | Computable

IT-tour door India: 6 steden bezoeken (1)

15-02-2013 15:55 | Door Lucas Jellema | Lees meer artikelen over: Java | Lees meer over de bedrijven: Wipro, Oracle, HCL | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

In twee weken zes steden uit de top tien van India bezoeken en kennismaken met de huidige stand van ict-zaken. Zo zag het aanbod er ongeveer uit. De tegenprestatie: in elk van die zes steden presentaties houden over actuele en liefst geavanceerde onderwerpen uit de werelden van Java- en Oracle-technologie. Met daarbij de gelegenheid om met Indiase software engineers in contact te komen en zo een beeld te krijgen van hun kennis, ambities, attitude en verwachtingen. Een aantrekkelijk aanbod van de All India Oracle User Group. En nu ben ik hier, in New Delhi. De start van mijn India-belevenissen.

De afgelopen weken heb ik allerlei mensen die ik zowel zakelijk als in de privé-sfeer ontmoette lastig gevallen met mijn reisplannen. Het was opvallend hoe vaak iemand zelf in India geweest bleek te zijn of tenminste collega's, vrienden of familie had die daar zijn geweest. Voor mij is India een ver en exotisch land. De meeste contacten met mensen uit India heb ik in de Verenigde Staten waar op conferenties als JavaOne en Oracle OpenWorld steeds weer blijkt dat zeer veel software engineers binnen productontwikkeling van Indiase komaf zijn. Maar blijkbaar is voor veel Nederlandse bedrijven het werken met partners in India al lang geen exotische onderneming meer, maar dagelijkse praktijk.

Tegelijk viel het me op hoe wisselend en zelfs overwegend negatief de verhalen waren. India is vies, India stinkt. En je wordt er geheid ziek. En belangrijker nog: hoewel het kastestelsel officieel niet meer bestaat en zelfs verboden is, is het nog volop aanwezig. En: verwacht niet dat je van een zaal vol Indiase softwarespecialisten een reactie kan loskrijgen, kritische vragen, laat staan een mening. Vergeet het maar.

Goedkope handjes

Wat is India voor ons, vraag ik me af. Is het alleen een leverancier van goedkope handjes? Of is het toch ook een partner die hooggekwalificeerde resources beschikbaar kan maken die we domweg niet in de juiste aantallen elders weten te vinden? Kunnen complete projecten worden overgelaten aan zelfstandige teams in India? Loopt India zelfs voorop op sommige terreinen en zit de meest geavanceerde kennis op die terreinen - van zogeheten thought leaders, de wegbereiders - in India?

India is jarenlang het belangrijkste voorbeeld geweest van outsourcing en off-shoring op ict-gebied. Westerse partijen openden vestigingen in vooral Hyderabad en Bangalore en brachten werkzaamheden in het kader van grote outsourcingcontracten naar de gloednieuwe, glanzende ict-campussen in het Indiase antwoord op Silicon Valley. Op diezelfde campussen groeiden ook diverse Indiase ict-ondernemingen in razend tempo tot een positie als wereldspeler, zoals InfoSys, Wipro, HCL en Tata. Waar tienduizenden software engineers de verhoudingen in de wereld van software ontwikkeling stevig door elkaar schudden. Wereldwijd werken ruim vier miljoen mensen voor de Indiase ict-ondernemingen die een gezamenlijke omzet hebben van zo'n 45 miljard euro. Overigens zijn steeds meer van die medewerkers ingezet in andere landen dan India. Deels om dichter bij de klant te zijn, deels om ook de stijgende loonkosten in India te ondervangen.

Not_Of_Course_Person

Rondreis India Lucas Jellema

Een overzicht van de steden die Lucas Jellema op zijn reis aandoet

Een overzicht van de steden die Lucas Jellema op zijn reis aandoet

Er zijn de laatste jaren barstjes gekomen in de positie van India als ultiem doel voor iedere cio van een Westerse onderneming. De culturele verschillen zijn vaker plezierig dan een belemmerende factor. Dat zit hem in de taal - getuige het koddige voorbeeld van het systeem dat eenmaal terug uit India het bedrijfsobject Not_Of_Course_Person bleek te bevatten, gebaseerd op de Niet Natuurlijke Personen die bedoeld waren in het ontwerp. Maar soms gaat dat veel dieper, zoals het programma waarin ten onrechte het Siebel-project alle nadruk en prioriteit kreeg ten opzichte van de beide andere projecten omdat de projectleider uit een hogere kaste kwam dan de beide andere projectleiders, met als gevolg een onevenwichtige architectuur.

De bekendmaking van General Motors in de zomer van 2012 dat het op grote schaal wil gaan insourcen na teleurstellende ervaringen met de offshoring, heeft veel organisaties aan het denken gezet. GM wil ict-activiteiten terughalen uit India en meer direct in dienst van de business stellen, met snelle innovaties en nauwe samenwerking. Waarbij barrières zoals bedrijfsgrenzen, taal, afstand en tijdzone en cultuur ongewenst zijn. Is dat een prelude op de teloorgang van het Indiase model? Of vooral een uitnodiging aan Indiase bedrijven om meer naar de klanten toe te komen?

OTN Yathra

Ik hoop de komende weken in mijn rondgang langs New Delhi, Mumbai, Pune, Bangalore, Hyderabad en Chennai een beeld te krijgen van India in het algemeen en de stand van zaken van de ict-industrie in het meer bijzonder. Via dit kanaal zal ik van mijn ervaringen verslag doen.

Kijk hier voor meer informatie over deze OTN Yathra-tournee door India.

In twee weken door India
Computable-expert Lucas Jellema van Oracle-dienstverlener Amis reist de komende weken door India om kennis te maken met de laatste stand van de ict-industrie in het land. Hij reist op uitnodiging van de All India Oracle User Group. Als tegenprestatie houdt hij presentaties. Jellema doet hier verslag van zijn belevenissen.
Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.81
Klik voor meer info 2 1049 6.79
Klik voor meer info 3 1869 6.77
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 564 6.64
Klik voor meer info 6 1127 6.55
Klik voor meer info 7 2651 6.52
Klik voor meer info 8 539 6.35
Klik voor meer info 9 1280 6.32
Klik voor meer info 10 925 6.18