Tekort aan IPv4 adressen duidelijk zichtbaar | Expertverslag | Computable

Tekort aan IPv4 adressen duidelijk zichtbaar

14-02-2013 09:41 | Door Sander Steffann | Lees meer artikelen over: IPv6, ISP, IPv4 | Er zijn 2 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Sander Steffann
ir. Sander Steffann

Senior Internet Engineer

Expert van Computable voor de topics: Netwerken en Infrastructuur

Meer

In september 2012 raakte de Europese voorraad IPv4 adressen op. RIPE NCC, die deze voorraad beheert, kan nu nog enkel aan elke ISP één blokje van 1024 adressen toekennen. Meer is er gewoonweg niet beschikbaar. De enige manier om nog aan extra IPv4 adressen te komen is om deze over te nemen van een partij die adressen over heeft. Dit is toegestaan, maar lijkt weinig op te leveren: de vraag is meer dan driehonderd keer zo groot als het aanbod.

Nu dat de normale voorraad IPv4 adressen op is worden de laatste adressen in blokjes van 1024 adressen uitgedeeld om nieuwkomers in de markt een kans te geven. Zonder IPv4 adressen zouden alle nieuwkomers in de isp-markt afhankelijk zijn van diensten van derden die wel nog IPv4-adressen hebben, wat levensvatbaarheid van een nieuwe isp onwaarschijnlijk maakt. De bestaande isp's kunnen nieuwkomers weren door ze simpelweg niet te helpen aan IPv4-adressen. Totdat IPv6 zo ver ingevoerd is dat een isp ook zonder IPv4-adressen kan werken zijn deze laatste reserves hard nodig.

Een blokje van 1024 adressen per isp is echter erg weinig. Het is lang niet genoeg om elke klant een eigen IPv4-adres te geven, zoals nu vaak nog gebruikelijk is. En een klant kan hierbij een thuisgebruiker zijn, maar ook een groot bedrijf of een server in een datacenter. Maar deze IPv4-adressen zijn wel cruciaal: je kunt er mail relays, (reverse) proxy servers en NAT gateways mee opzetten om zo toch nog enige verbinding met de IPv4-wereld te houden.

Veel partijen hebben dus baat bij meer IPv4-adressen. Dat kunnen bestaande partijen zijn die willen uitbreiden op de manier zoals ze nu gewend zijn, of nieuwe partijen die IPv4-diensten zonder NAT en proxies willen leveren. Om dit mogelijk te maken is door de RIPE community (waarin iedereen die iets met het Internet doet deel kan nemen) eind 2008 een beleidsvoorstel aangenomen voor het herdistribueren van IPv4-adressen. Zo werd gehoopt dat IPv4-adressen niet ergens ongebruikt op de plank zouden blijven liggen, maar overgedragen zouden worden aan een organisatie die ze daadwerkelijk in gaat zetten.

Maar helaas lijkt het er op dat er toch niet zo veel door RIPE NCC uitgedeelde IPv4-adressen op de plank liggen als gedacht. Op de RIPE NCC IPv4 Transfer Listing Service staat een overzicht van hoeveel adressen er worden aangeboden en hoeveel adressen er worden gevraagd. Op het moment van dit schrijven wordt er precies één /21 (een blok van 2048 adressen) aangeboden. Er staan echter vragen open voor een /15 (131072 adressen), vijf /16's (65536 adressen), zes /18's (16384 adressen), zeven /19's (8192 adressen), twaalf /20's (4096 adressen), twaalf /21's (2048 adressen) en zeven /22's (1024 adressen). Een totale vraag van 695296 adressen, verdeeld over vijftig organisaties...

En dit is nog maar het topje van de ijsberg: er zijn nog veel organisaties die nog een (beperkte) interne voorraad hebben of hun behoefte aan meer adressen niet kenbaar hebben gemaakt. Daarnaast is op dit moment het beleid zo dat een organisatie maar drie maanden vooruit mag plannen bij het verkrijgen van IPv4-adressen. Dit was ingesteld om te voorkomen dat bij het opraken van de adressen sommige organisaties nog een jaar vooruit konden met hun voorraad, terwijl hun concurrenten die minder geluk hadden bijna direct helemaal zonder voorraad kwamen te zitten. Korter vooruit plannen zorgde voor een gelijkmatigere verdeling van de laatste adressen. Er loopt nu een beleidsvoorstel om de planperiode weer te verlengen. Daardoor zal de vraag nog groter worden.

Vijf maanden na het opraken van de Europese voorraad IPv4-adressen mag het duidelijk zijn. Ondanks dat het is toegestaan om IPv4-adressen tussen isp's over te dragen (uit te lenen, te verhandelen, et cetera) gebeurt dit nog maar op heel kleine schaal door het enorme gebrek aan aanbod. Per jaar zal de vraag minimaal 2,8 miljoen adressen bedragen en het aanbod lijkt niet verder te komen dan enkele duizenden adressen.

Organisaties die ervan uit gaan dat ze nog IPv4-adressen voor hun verbindingen en hun servers kunnen krijgen zullen dus toch hun ict-strategie moeten aanpassen, of anders heel diep in de buidel moeten tasten...

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.81
Klik voor meer info 2 1049 6.79
Klik voor meer info 3 1869 6.77
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 564 6.64
Klik voor meer info 6 1127 6.55
Klik voor meer info 7 2651 6.52
Klik voor meer info 8 539 6.35
Klik voor meer info 9 1280 6.32
Klik voor meer info 10 925 6.18