XML is net zo overschat als de magnetron | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

XML is net zo overschat als de magnetron

23-05-2009 18:34 | Door Freddie van Rijswijk | Lees meer artikelen over: XML , Processoren, Processoren | Lees meer over het bedrijf: Google | Er zijn 18 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Freddie van Rijswijk
Freddie van Rijswijk MSc

Senior Executive

Expert van Computable voor de topics: ECM en Architectuur

Meer

Ik ben op zoek naar een onderbouwde verklaring waarom XML en aanverwant XSL voor ieder ict-probleem als oplossing naar voren wordt geschoven. Wanneer kan ik de klant een compliment geven voor zijn keus voor XML?

De vergelijking met de magnetron in de jaren '80 is frappant. Toen werd de magnetron voor iedere kookklus naar voren geschoven inclusief de bijbehorende accessoires voor het bruinen van vlees, bakken van een ei, etc.

Momenteel zien we niet alleen XML en XSL in de web- en soa-wereld, maar leveren meer en meer bedrijven hun gegevens aan in XML-formaat voor massaverwerking. Niet omdat dit effectief en efficiënt is, maar omdat de bedrijfsarchitect XML heeft voorgeschreven als de bedrijfsstandaard. Ja, die architect die zelf nog nooit één regel code heeft geschreven of voor een projectdeadline wekenlang nachten en weekeinden heeft door moeten halen en ook geen rekening heeft gehouden met het feit dat de processorcapaciteit in nachtelijke uren voor alle batchprocessen al volledig gebruikt wordt.

Kortom, wanneer is XML wél een goede keus en wanneer niet?

Het feit dat iedereen het doet is niet genoeg voor mij. Dat tagging een goede keus kan zijn voor het web (html) kan ik in meegaan. Echter, volgens mij is XML het slechts denkbare formaat voor gegevensuitwisseling en interfaces. De hoeveelheid bytes die nodig zijn voor de tags is een veelvoud van de daadwerkelijke informatie. Het feit dat het gelezen kan worden door niet-ict-mensen is volgens mij een argument wat geen houd snijdt. Welke niet -ict'er leest een XML? XML is niet een standaard. Dat je een tag kunt beschrijven in een XSD geeft volgens mij niet meer voordelen dan een simpele binaire pointer/lengte-structuur terwijl deze laatste veel efficiënter is. Google bewijst dit met zijn Protocol Buffers en daarvoor was het Corba’s IOP. De benodigde processorcapaciteit voor het valideren en parsen van de XML maakt het tot CPU-intensieve en zeer langzame oplossing. Kortom, XML is niet gemakkelijk, goedkoop, simpel en robuust. XML is een hype en niet in overeenstemming met de realiteit, maar dit is niet de schuld van XML.

Ps. Ik hoef geen uitleg over XML, XSL, XSD ik ben op zoek naar onderbouwde verklaringen en geen lege claims.

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1398 6.80
Klik voor meer info 2 1044 6.75
Klik voor meer info 3 1854 6.73
Klik voor meer info 4 1195 6.68
Klik voor meer info 5 2628 6.65
Klik voor meer info 6 560 6.49
Klik voor meer info 7 1115 6.38
Klik voor meer info 8 915 6.37
Klik voor meer info 9 539 6.34
Klik voor meer info 10 1277 6.32