Home | Over dit project | Hoe kunt u bijdragen | Wie doen al mee | Uitgelicht

Viafrica vernieuwt website Afrikaanse scholen

14-03-2011 09:42 | Door Vincent Hoogendijk (Viafrica) | Lees meer over het bedrijf: Viafrica | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Afrika

De Nederlandse stichting Viafrica heeft een vernieuwde onderwijswebsite opgezet voor middelbare scholen in Kenia en Tanzania. Viafrica richt zich op meer, beter en duurzaam gebruik van ict in verschillende Afrikaanse landen, met name in het voortgezet onderwijs. Computable steunt dit initiatief.

De website CLASSworksacademy.org is onderdeel van het Viafrica-programma CLASSworks. Dat  voorziet in de begeleiding van middelbare scholen bij alle essentiële onderdelen die samenhangen met het beheer en gebruik van een computerlokaal. Voorbeelden daarvan zijn het geschikt maken van een lokaal voor computeronderwijs, het opleiden van docenten en het inpassen van computeronderwijs in het lesprogramma.

Viafrica heeft tot dusver 150 scholen van een computerlokaal voorzien. De nieuwe website is bedoeld om docenten en leerlingen in staat te stellen de computervaardigheden, zoals die in het programma worden geleerd, te verbreden en te verdiepen.

Internettoegang

Veel scholen in Afrika hebben echter nog geen toegang tot internet. Een belangrijke doelstelling van het project is dan ook om de volledige site via de schoolserver offline beschikbaar te krijgen. Via de clients kunnen de leerlingen met een internetbrowser de site nu benaderen op de lokale server.

De content op de site is gebaseerd op de vraag vanuit de scholen zelf en sluit aan op het nationale onderwijscurriculum. Alle materiaal is beschikbaar gesteld door derden. Op dit moment bevat CLASSworksacademy bijna 500 pdf-bestanden, Flash-animaties en de volledige Wikipedia for schools.

In ontwikkeling

CLASSworksacademy is een project in ontwikkeling. Naast een forse uitbreiding van het beschikbare materiaal zijn de gebruikersinteractie en navigatiemogelijkheden verbeterd en vereenvoudigd. Een groep vrijwilligers in Nederland houdt zich bezig met het voortdurend verzamelen van nieuwe content.

De komende maanden zullen ook een aantal gemirrorde externe onderwijs-websites aan CLASSworksacademy worden toegevoegd. Daardoor ontstaat een 'internet-in-a-box'. Tijdens service- en onderhoudsbezoeken draagt Viafrica zorg voor regelmatige updates. Daardoor blijft de actualiteit gewaarborgd.

ICT zonder grenzen

Het project 'ICT zonder grenzen' is een samenwerkingsverband van Computable met Viafrica. Stichting Viafrica ondersteunt en stimuleert het gebruik van ict binnen onderwijsinstellingen in verschillende Afrikaanse landen. Computable wil met dit project bijdragen aan verdere toepassing van informatietechnologie in ontwikkelingsgebieden. Wij roepen bedrijven en ict'ers op Viafrica te ondersteunen.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter