Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie van Computable is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Winvision vergroot flexibiliteit met Microsoft cloud

Welk type IT-diensten moet ik waar onderbrengen? Op basis van welke criteria beslis ik of ik kies voor mijn eigen datacenter, een private cloud-omgeving bij een dienstverlener of een public cloud? En hoe makkelijk kan ik diensten vanuit de ene naar de andere omgeving verplaatsen? Het zijn vragen die steeds meer organisaties bezighouden, zo ook de klanten van Winvision. Winvision koos daarom voor een cloudplatform gebaseerd op Windows Server 2012 en System Center SP1. “Dit biedt ons de mogelijkheid nog beter in te spelen op specifieke eisen en wensen van klanten.”

Winvision levert geïntegreerde IT-oplossingen gebaseerd op het Microsoft-platform. Het bedrijf focust op de sectoren zorg, onderwijs en goede doelen. Commercieel directeur Marcel Lucker vertelt: “Toen wij in 2002 begonnen, lag onze focus op het ontwikkelen van portaaldiensten voor zorg en onderwijs. Die omgevingen werden steeds complexer, waardoor klanten ons vroegen: ‘kunnen jullie die hele omgeving niet voor ons hosten en beheren?’ Zo ontstond in 2006 onze hosted dienstverlening.” De focus lag in eerste instantie op Sharepoint, maar al ras werd dat veel breder en beheerde Winvision voor veel klanten de gehele ICT-omgeving. “ICT is geen core business voor onderwijs- of zorginstellingen, maar het bepaalt wel of zij hun werk efficiënt kunnen doen. Ze willen gebruik kunnen maken van de laatste technologie, zonder dat ze zich daar steeds opnieuw in willen verdiepen.”

Zo groeide Winvision al snel naar een cloud-model toe. Hans van Zonneveld,  manager cloud services, vertelt: “De cloud roept bij de meeste van onze klanten veel vragen op: wat kan ik ermee? Welke vorm is voor mij het meest geschikt? Hoe kan ik kostenvoordelen realiseren? En tegelijkertijd maken ze zich zorgen over zaken als security. Want zeker in de zorg is privacybescherming natuurlijk van het grootste belang. Bovendien heeft iedere organisatie zo zijn eigen processen. Die willen ze niet allemaal aanpassen aan een keurslijf dat een public cloudoplossing voorschrijft.”

Kortom, klanten zijn op zoek naar flexibiliteit en willen daarbij tegelijkertijd optimaal profiteren van de kostenvoordelen die de cloud biedt. “Het is onze taak hen daarin zo goed mogelijk te adviseren en ondersteunen.”

Meer beheermogelijkheden

Omdat er in 2006 slechts één leverancier was op het gebied van virtualisatie, koos Winvision destijds voor VMware. Een prima keus, de omgeving draaide al die jaren stabiel. Toch hield het bedrijf de ontwikkelingen bij Microsoft in de gaten. Van Zonneveld: “Wij hanteren een Microsoft-tenzij beleid en werkten daarom al vanaf 2006 met de System Center beheersuite. Deze omgeving sluit immers het best aan bij de klantomgevingen, die allemaal op Microsoft gebaseerd zijn. Dat betekende wel dat we zes jaar lang twee beheeromgevingen hadden: VMware voor het beheer van de hypervisor en System Center voor het beheer van klantomgevingen. De wens bestond al langer om die twee te integreren.”

Winvision volgde de ontwikkelingen rond Hyper-V dan ook op de voet. “We zagen wel dat Microsoft bezig was met een inhaalslag, maar toch waren we verbaasd over de hoeveelheid functionaliteit in Windows Server 2012 met Hyper-V 3.0. In combinatie met System Center SP1 biedt dit product veel meer mogelijkheden dan we tot nu toe hadden. Met name het verplaatsen van workloads is heel eenvoudig. En we kunnen klanten meer self service mogelijkheden bieden.”

Het beheer wordt bovendien een stuk eenvoudiger doordat de twee omgevingen nu worden geïntegreerd. Daardoor daalt de beheerlast en kunnen de technisch specialisten van Winvision meer tijd vrijmaken voor strategische klantvraagstukken in plaats van uitvoerende beheerwerkzaamheden.

Migratie

Winvision wachtte met de migratie totdat System Center Service Pack 1 (SP1) beschikbaar kwam. “Wij kennen dit product goed, want we hadden ons in 2011 ingeschreven voor het Technology Adoption Program van Microsoft. Dat was nuttig. Het kostte ons veel tijd, maar we hebben ook veel kennis opgedaan en er is echt wat gedaan met onze feedback. Voor onze klanten zijn back-up mogelijkheden en een goede integratie met storage belangrijk. Die functionaliteiten zijn in de uiteindelijke release van SP1 allemaal verbeterd ten opzichte van het bètaproduct”, vertelt Van Zonneveld enthousiast.

Begin 2013 migreerde Winvision zijn eigen interne IT-omgeving naar het nieuwe platform. De klantomgevingen volgen in de loop van het eerste halfjaar van 2013. Lucker: “Technisch gezien is het ombouwen van het platform van VMware naar Windows Server 2012 niet zo ingewikkeld. Wat lastig is, is dat je de downtime voor klanten zo kort mogelijk wilt houden. Dat vergt de nodige voorbereidingstijd en veel testen. Bovendien moet je het moment goed met je klanten afstemmen. Zeker in de zorg, waar organisaties 24x7 werken, is het natuurlijk erg belangrijk dat de omgeving zo kort mogelijk uit de lucht is. Nog los van het feit dat we in onze SLA’s een garantie voor de uptime hebben afgegeven.”

Klanten worden in eerste instantie een-op-een gemigreerd. Ze merken daar weinig van, behalve dat ze plotseling de beschikking krijgen over meer diensten. Zo zijn er op het nieuwe platform bijvoorbeeld meer uitwijkmogelijkheden en het wordt eenvoudiger om virtuele machines van een private naar een public cloud te verplaatsen en andersom.

Flexibel mixen en matchen

Van Zonneveld: “Uiteindelijk geeft het nieuwe platform ons, en daarmee dus ook onze klanten, meer flexibiliteit. We kunnen veel dynamischer bekijken welke diensten we waar onderbrengen, rekening houdende met kosten, wetgeving, privacy en andere aspecten. Er ontstaan veel meer smaken die klanten flexibel kunnen mengen: sommige onderdelen zullen in hun eigen datacenter (blijven) draaien, al dan niet door ons beheerd. Sommige diensten zullen in ons datacenter draaien op dedicated servers, waarbij de klant ook weer keus heeft of hij het beheer zelf wil doen of wil overlaten aan ons. En sommige onderdelen worden ondergebracht in een public cloud. We zien onszelf dan ook niet als outsourcer, maar als smart sourcer: we bekijken per situatie hoe we, rekening houdend met de business rules van de klant, de voor hem goedkoopste oplossing kunnen realiseren. Met ons nieuwe platform hebben we daar veel meer smaken in gekregen, die we ook veel flexibeler kunnen mixen en matchen.”

Daar komt bij dat Winvision met Windows Server een kostenvoordeel behaalt ten opzichte van de oude situatie met VMware. Lucker: “Licentietechnisch is het een stuk voordeliger om meerdere producten uit de Microsoft stack af te nemen. Natuurlijk is dat een belangrijk argument. Maar het allerbelangrijkst voor ons blijft toch dat wij onze dienstverlening aan klanten kunnen optimaliseren. Wij moeten het niet hebben van een hoog volume tegen de laagste prijs, maar van de grootste toegevoegde waarde. Die toegevoegde waarde leveren we door het bieden van maatwerk. Met de nieuwe omgeving zijn we in staat om tegen gelijkblijvende kosten nog beter in te spelen op de specifieke wensen en eisen van klanten. We versterken hiermee onze positie in de markt.”

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Gerelateerde artikelen

09-10-13  Microsoft breidt cloudportfolio verder uit