CIO zoekt enterprise architectuur-kennis

27-11-2012 15:41 | Door Sander Hulsman | Lees meer artikelen over: CIO | Lees meer over het bedrijf: Harvey Nash | Er zijn 5 reacties op dit artikel | Permalink
CIO

Vaardigheden op het gebied van enterprise architectuur staan bovenaan het wensenlijstje van de Nederlandse cio. 45 procent geeft aan dat dit de vaardigheid is waar ze op dit moment naar op zoek zijn. Andere vaardigheden die in Nederland gevraagd worden zijn business analysis (29 procent) en technical architectuur (27 procent). Dit blijkt uit de IT Leadership Strategic Survey van professional recruitment- en outsourcingdienstverlener Harvey Nash.

Ook wereldwijd geven cio’s aan dat er het meest vraag is naar kennis over enterprise architectuur en business analysis. Daarnaast is de vraag naar kennis van mobiele oplossingen en social media wereldwijd opvallend gestegen. Het belang van kennis van mobiele oplossingen is de grootste stijger en groeide met 7 procent in vergelijking met vorig jaar: 14 procent in 2011 en 21 procent in 2012.

‘Omdat Nederland voorop loopt in de ontwikkelingen op het gebied van social media en mobile, is er veel vraag naar specialisten op dit gebied’, zegt Jan-Leen ’t Jong, algemeen directeur van Harvey Nash Nederland. ‘In de laatste twee kwartalen merkten wij al een flinke stijging van de vraag naar online professionals en met de huidige ontwikkelingen in de markt zal dit alleen maar verder stijgen. Organisaties willen de online beleving van het merk zo sterk mogelijk maken en dat zal blijven leiden tot een toenemende vraag.’

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: MatigKees, 27-11-2012 16:00
Erp-architecten hebben, zodra zij niet meer dagelijks werken met- of practische ervaring hebben met de hedendaagse producten, een zeer beperkte houdbaarheid.
De redactie vindt deze reactie: OKJan S, 27-11-2012 21:05
Kees, een ERP architect is niet hetzelfde als een enterprise architect. Daarnaast kun je je afvragen of iemand die beperkt houdbaar is wanneer hij niet dagelijks werkt met producten, niet eigenlijk "ontwerper" zou moeten heten in plaats van architect...
De redactie vindt deze reactie: OKAtilla Vigh, 28-11-2012 12:54
@Jan, helemaal mee eens.
Maar aan de andere kant is het natuurlijk de vraag wat onze vrienden van Harvey Nash verstaan onder Enterprise Architectuur. Of de CIO's die ze hebben benaderd. Ik verbaas me overigens wel over het feit dat (als het echt waar is) er in ene enorme interesse in EA is. Van mobiele toepassingen en social media (en wat mij betreft Big Data) kan ik me dat voorstellen, omdat dat omzetverhogend kan zijn.
EA is een manier om elk aspect van je onderneming te adresseren. De uitkomsten van een goed ingebedde EA hoeft niet direct omzet of winstverhoging te zijn. Ik noem er even een paar: risico minimalisatie, continuïteit waarborgen en kwaliteit boost.
De redactie vindt deze reactie: OKMendel Koerts, 28-11-2012 23:04
Persoonlijk verwacht ik van de architect van mijn huis niet dat hij ook weet welke smaken cv-ketels er heden ten dage allemaal zijn. Al herken ik wel dat er enterprise architecten zijn die losgezongen zijn van de hedendaagse werkelijkheid - op een private wolk zitten zeg maar.
De redactie vindt deze reactie: OKEric Onderdelinden, 17-01-2013 10:18
TOGAF kent 4 dimensies van architectuur, het deel van de enterprise, de mate van detail, het domein en de tijdshorizon.
 
Een architect dient buiten zijn eigen scope te kunnen kijken en die binnen zijn scope toe te passen en te concretiseren.
 
Dat betekent dat de mate van detail die een architect moet begrijpen altijd hoger zal moeten zijn dan die van het nivo waarop hij architectureert. Hij kent dus kleinere details dan hij beschrijft) Een ERP architect zal dus de inhoud van zijn ERP moeten begrijpen. En dat kan alleen door er actief mee bezig te zijn.
 
Innovatie en verbetering is ook het nemen van kleine stapjes, en dat gaat alleen met je voeten in de modder.
 
Het si dus zeker van belang om te weten wat de geinterviewden onder EA verstaan en hoe ze die zien in de eerder genoemde 4 dimensies.
 
En in reactie op Mendel: Nee, hij hoeft niet alle details te kennen, maar hij moet wel in staat zijn in het huis ruimte te reserveren voor alle benodigde infrastructuur voor de ketel. En zodanig dat het voor een redelijk prijs aan te leggen en te onderhouden is en dat het je huis warm houdt. En daarvoor moet hij dus ook een idee hebben van het warmteverlies van je huis, het aantal bewoners etc. Kortom, niet tot in de tetails, maar zeker niet los van de werkelijkheid in de abstractie.
6 vacatures
IT Projectmanager

MN , 's-Gravenhage

Ervaren sharepoint architect

De Nederlandsche Bank , Amsterdam

Senior ketenbeheerder MijnOverheid

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Logius , 's-Gravenhage

Medior applicatieontwikkelaar .NET

Belastingdienst , Apeldoorn

Grafisch Designer

Itility B.V. , Son

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1568 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1268 6.2
Klik voor meer info4 1070 6.2
Klik voor meer info5 979 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 524 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 398 6.0