Rotterdam wint NAF-architectuurprijs

03-12-2012 15:04 | Door Johannes van Bentum | Lees meer over het bedrijf: gemeente Rotterdam | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Permalink
Beeldje NAF-architectuurprijs 2012

De trofee van de NAF-architectuurprijs. Foto: CKC Seminars

De trofee van de NAF-architectuurprijs. Foto: CKC Seminars

De Gemeente Rotterdam is met het project Basisregistraties & Gegevensmagazijn winnaar geworden van de NAF-architectuurprijs 2012. De prijs werd uitgereikt op 29 november 2012 tijdens het Landelijk Archirectuur Congres. De prijs wordt jaarlijks toegekend door het Nederlands Architectuur Forum aan een individu, groep of organisatie die een bijzondere vakmatige prestatie heeft geleverd op architectuurgebied.

De inzending van de gemeente Rotterdam omvatte de Architectuur Basisregistraties & Gegevensmagazijn. Doel van de architectuur is een mechanisme om één waarheid qua gegevens vast te leggen en dat te distribueren naar afnemende diensten. Tijdens het project is er veel aandacht geweest voor het betrekken van de belangrijkste stakeholders, door de nadruk te leggen op een duidelijke en herkenbare toegevoegde waarde voor de afnemende diensten. De gemeente Den Haag staat in de startblokken om de architectuur en de implementatie over te nemen.

De jury van de NAF-architectuurprijs besloot unaniem om de prijs toe te kennen aan het project van de gemeente Rotterdam. Jury-voorzitter Paul Teeuwen verklaarde dat de jury vooral onder de indruk was ‘van de wijze waarop de eisen van de gebruikers zijn meegenomen in het ontwerp, de duidelijke koppeling tussen architectuur en realisatie, waardoor de inrichting bestand is tegen veranderingen in de te verwerken gegevens. En dat het architectuurontwerp zich bewezen heeft effectief te zijn in de praktijk, zowel met betrekking tot de ontsluiting van landelijke basisregistraties, als op de gemeentelijke kernregistraties.’

Genomineerden

De drie genomineerden werden na een strenge selectieprocedure door een vakjury genomineerd. In totaal werden in 2012 zeven architectuurprojecten voor de prijs voorgedragen. Naast het project van de gemeente Rotterdam waren architecturen genomineerd van de Kas Bank en het Shared Service Centre ICT (SSH-ICT), waarin een aantal Haagse ministeries het werkplekbeheer heeft ondergebracht.

Jury

De zeskoppige jury van de NAF-architectuurprijs bestaat uit Jan Miedema (Nationale Nederlanden), Peter Hermans (Stedin), Ramond Slot (Hogeschool Utrecht en BiZZdesign), Han van der Zee (Universiteit Tilburg en Atos Consulting), Paul Teeuwen (Labyrint) en Johannes van Bentum (Computable).

De criteria waarop de jury de ingestuurde projecten heeft beoordeeld zijn:
• dat wat de architectuur beschrijft is aantoonbaar en succesvol in gebruik,
• er is een duidelijke relatie tussen hetgeen de architectuur uitbeeldt en wat er gerealiseerd is,
• het management is gedurende het proces actief betrokken geweest bij het opstellen en handhaven van de architectuur,
• het is duidelijk dat de architectuur voldoet aan eisen van de (eventueel toekomstige) gebruiker.
Uitreiking NAF-architectuurprijs 2012
Juryvoorzitter Paul Teeuwen (rechts) overhandigt de sculptuur die hoort bij de NAF-architectuurprijs aan  Martin Giphart, concern informatie architect bij prijswinnaar gemeente Rotterdam. (foto: CKC Seminars)
6 vacatures
IT Projectmanager

MN , 's-Gravenhage

Ervaren sharepoint architect

De Nederlandsche Bank , Amsterdam

Senior ketenbeheerder MijnOverheid

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Logius , 's-Gravenhage

Medior applicatieontwikkelaar .NET

Belastingdienst , Apeldoorn

Grafisch Designer

Itility B.V. , Son

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1572 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1271 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 993 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 524 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0