EC financiert EU-initiatief LEADS

Flexibele architectuur moet datadiensten bevorderen

17-01-2013 10:32 | Door Sander Hulsman | Lees meer over de bedrijven: Adidas, Red Hat, Europese Commissie, Europese Unie | Er is 1 reactie op dit artikel | Permalink
Berlaymont Brussel Europese Commissie Europa

De Europese Unie (EU) is gestart met het project LEADS. Dit staat voor ‘Large-scale Elastic Architecture for Data as a Service’. Hier binnen gaan drie Europese universiteiten samen met de bedrijven Barcelona Media, Red Hat, AoTerra en Adidas een flexibele architectuur ontwerpen waar bedrijven gegevens die op het publieke web staan kunnen zoeken en analyseren. De Europese Commissie (EC) financiert het initiatief mee.

In plaats van gegevens in een intern datacentra op te slaan en te beheren kan het zowel economisch als ecologisch slimmer zijn deze gegevens op een gedeelde infrastructuur op te slaan. Het doel van LEADS is een gedecentraliseerd data as a service (DaaS)-framework te bouwen dat op een elastische verzameling van micro-clouds draait. LEADS zorgt ervoor dat publiek beschikbare gegevens worden verzameld, opgeslagen, voorgesteld en dat deze gegevens realtime worden verwerkt. Daarnaast kunnen de publieke gegevens verrijkt worden met privé gegevens die in opdracht van een klant worden beheerd.

Red Hat

Open source-leverancier Red Hat werd gevraagd als technologieleverancier voor LEADS. De EU heeft een sterke voorkeur voor open source. Met open source zijn de resultaten van de integratie-inspanningen beschikbaar voor de community. De deelname van Red Hat in het consortium moet leiden tot de adoptie en bekendheid van LEADS en de tools die zijn ontwikkeld, met name in Europa. Daarnaast gaat Red Hat standaarden definiëren en de LEADS-technologieën standaardiseren om zo een vendor lock-in te voorkomen.

Het LEADS-platform wordt zodanig ontworpen dat vanaf het begin rekening wordt gehouden met zaken als privacy, veiligheid, energie-efficiëntie, beschikbaarheid, elastische schaalbaarheid en prestaties. Het LEADS-consortium bestaat uit universiteiten en onderzoekscentra, zoals Université de Neuchâtel (UniNE) in Zwitserland, de Technische Universität Dresden (TUD) in Duitsland en het Telecommunication Systems Institute (TSI) in Griekenland. Naast de drie universiteiten nemen de bedrijven Barcelona Media, Red Hat, AoTerra en Adidas deel.

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKMickel van der Horst, 17-01-2013 17:38
Mooi dat de EU dit financiert. Dit is weer een voorbeeld waar investeringen van vandaag binnenkort weer mooie nieuwe oplossingen gaan bieden. Dit is waar Europa mee bezig moet zijn.
 
Innoveren!
9 vacatures
IT Projectmanager

MN , 's-Gravenhage

Ervaren sharepoint architect

De Nederlandsche Bank , Amsterdam

Senior ketenbeheerder MijnOverheid

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Logius , 's-Gravenhage

Medior applicatieontwikkelaar .NET

Belastingdienst , Apeldoorn

Grafisch Designer

Itility B.V. , Son

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1560 6.2
Klik voor meer info2 1293 6.0
Klik voor meer info3 1266 6.2
Klik voor meer info4 1066 6.2
Klik voor meer info5 976 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 519 6.1
Klik voor meer info9 394 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2