Microsoft onthult nieuwe snufjes Windows 8

02-09-2011 08:33 | Door Witold Kepinski | Lees meer artikelen over: ISO, Windows 8 | Lees meer over het bedrijf: Microsoft | Er is 1 reactie op dit artikel | Permalink
Windows 8 logo 2011

Microsoft heeft opnieuw een aantal details bekend gemaakt over het nieuwe besturingssysteem Windows 8, dat eind 2012 op de markt komt. Zo kunnen gebruikers met Windows 8 direct iso- en vhd-bestanden benaderen. Verder is de ribbon-interface van de verkenner in Windows 8 vernieuwd. Tot slot krijgt Windows twee interfaces die simultaan naast elkaar draaien.

Microsoft zegt dat de Explorer-browser iso- en vhd-bestanden gaat ondersteunen. Een iso-bestand (International Organization for Standardization) kan dan worden geopend zonder een cd-rom- of dvd-drive te gebruiken. Windows 8 maakt namelijk een virtuele drive aan nadat een iso-bestand, zoals een foto, video, applicatie of document, wordt opengeklikt. De gebruiker kan daarna content uit de image bekijken, zo schrijft Microsoft's Windows-baas Steven Sinofsky op zijn Microsoft Building Windows 8-blog.

Windows 8 heeft verder de toegang tot virtual hard disk (vhd)-bestanden vereenvoudigd. Vhd is een formaat dat wordt gebruikt met Microsoft's Hyper-V en Virtual PC-software. Hierbij wordt alle informatie binnen een virtuele schijf in een apart bestand opgeslagen. Dit vhd-bestand functioneert binnen Windows 8 net als een echte harddisk, maar dan virtueel. De virtuele schijf heeft functies zoals booting, migratietools en kan door gebruik van een snapshot een systeem herstellen. Zowel een iso- als een vhd-bestand kan, virtueel gezien, uit de computer worden gehaald, net zoals een opslagdisk uit een computer kan worden verwijderd.

Ribbon

Verder wordt de ribbon-balk van de Windows-verkenner uitgebreid. De  ribbon user interface (iu) zorgt ervoor dat de meest gebruikte commando's sneller toegankelijk worden. De ribbon user interface wordt bijvoorbeeld gebruikt voor knippen, plakken, vernieuwen en verwijderen van bestanden. In Windows 8 wordt de ribbon-balk uitgebreid met nieuwe tabs, zoals file, home, share en view. Gebruikers kunnen verder de Quick Access Toolbar grotendeels zelfstandig configureren. Onderdelen kunnen in een ribbon snel worden toegevoegd of worden verwijderd. Sinofsky meldt verder dat op verzoek van gebruikers de 'omhoog-knop', die in Windows XP werd gebruikt, terugkomt.

Metro-interface

Steven Sinofsky

Steven Sinofsky

Microsoft zegt verder dat er twee interfaces voor Windows 8 worden gebruikt die simultaan naast elkaar draaien. Het gaat ten eerste om de desktopinterface, die populair is bij de miljoenen gebruikers. Ten tweede is er de Metro-interface. De softwareleverancier verwacht de komende jaren dat gebruikers meer met aanraakschermen, naast een muis of toetsenbord, willen werken en daarvoor heeft Microsoft de Metro-interface ontwikkeld. Bij deze interface wordt een klein gedeelte van de content op het scherm weergegeven. De gebruiker scrolt er horizontaal doorheen. ‘De Windows-desktop wordt daardoor een applicatie (app), zo schrijft Steven Sinofsky op het Building Windows 8-blog.

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKWouter, 02-09-2011 13:37
Alhoewel ISO inderdaad de afkorting voor International Organization for Standardization is, gaat de uitleg in dit artikel omtrent het ISO-bestand wel erg kort door de bocht.
 
Dat de iso-bestanden zo heten komt voort uit de standaard voor het bestandssysteem op de compact disc (en ook DVD tegenwoordig), die is vastgelegd bij ISO als standaard 9660. Kort dus ISO-9660, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/ISO_9660.
 
Omdat het gebruikelijk is om bestandsnamen onder DOS/Windows een drie-letterige extensie te geven is er ooit voor gekozen om bij een 1-op-1 kopie van een CD (een zogenoemd image - afbeelding/spiegel) te kiezen voor de letters "iso".
 
Wellicht is dat teveel om te benoemen in het artikel, maar dichterbij de waarheid dan wat er nu staat.
 
Wederom een mooi voorbeeld van technologie die allang beschikbaar is in losse tools (Alcohol, Daemon Tools, VirtualDrive, VirtualCD, MagicIso) integreren in Windows en vervolgens poneren als enorme verbetering.
 
Commercieel een prima plan dus! :)
19 vacatures
Netwerk- Systeembeheer

Wazda-IT Solutions , Goor

Managed Services Engineer m/v / systeembeheerder

PK Automatisering , Assen

Senior Systeembeheerder

ORTEC bv , Zoetermeer

Senior systeembeheerder

Openbare Bibliotheek Amsterdam , Amsterdam

Junior Projectleider ICT

Grant Thornton , Alphen aan den Rijn

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1563 6.2
Klik voor meer info2 1299 6.0
Klik voor meer info3 1266 6.2
Klik voor meer info4 1069 6.2
Klik voor meer info5 976 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 521 6.1
Klik voor meer info9 397 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2