UvA laat student kiezen uit Windows of Linux | Nieuws | Computable

UvA laat student kiezen uit Windows of Linux

11-10-2011 12:42 | Door Johannes van Bentum | Lees meer artikelen over: Windows XP, Linux | Lees meer over het bedrijf: Universiteit van Amsterdam | Er zijn 5 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Bètastudenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) kunnen tijdens practica kiezen met welk besturingssysteem zij willen werken: Linux of Windows. Onlangs werd de zogeheten dualbootzaal in gebruik genomen. Alle 58 pc’s in deze computerzaal zijn voorzien van zowel een Windows- als een Linux-besturingssysteem. Bijkomend voordeel van dit dualbootsysteem is dat het zorgt voor een duurzamer energiebeheer. De zaal is bestemd voor computerpractica van de studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

De studenten kiezen bij het opstarten van hun computer in de dualbootzaal voor een van de twee besturingssystemen, Windows XP of Linux. Alle pc's zijn voorzien van een extra zware grafische kaart, zodat studenten er bijvoorbeeld moleculaire simulaties en realtime 3D-animaties mee kunnen maken. Het is volgens de universiteit voor het eerst dat op deze schaal gebruik gemaakt wordt van systemen die met zowel Linux als Windows werken en ook nog eens op afstand beheerd worden.

Een ander uitgangspunt bij de dualboot was het duurzame beheer. Omdat het beheer van de computers op afstand wordt gedaan, kunnen deze te allen tijde worden uitgezet. Tevens hebben de machines een lager gemiddeld verbruik dan de oudere generatie practicumcomputers, ondanks de extra grafische kaart.

Vervangingsronde

Komend jaar worden in de geplande vervangingsronde alle vijfhonderd plekken in de computerzalen van de bètafaculteiten opnieuw ingericht met dualbootmachines. Het gaat om appartuur van Dell, geleverd door Scholten Awater. Met het dualbootsysteem zijn de prakticazalen flexibeler in te zetten. 'Mede door de bezuinigingen is flexibiliteit van het grootste belang', zegt UvA-woordvoerder Stephan Okhuijsen.

Het beheer van de machines wordt met zelfontwikkelde software op afstand gedaan, vertelt Okhuijsen. 'Dat werkt behoorlijk goed. Wij stonden ervan te kijken dat wij tijdens een test met twintig machines binnen drie uur de twee besturingssystemen en 120 applicaties op de machines hadden gezet.' Het pakket kan de machines op afstand aan- en uitzetten en bijvoorbeeld op zaterdagavond updates van de software draaien.'

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1401 6.80
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1864 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2649 6.56
Klik voor meer info 6 562 6.53
Klik voor meer info 7 1123 6.43
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 922 6.33
Klik voor meer info 10 1278 6.31