UvA laat student kiezen uit Windows of Linux

11-10-2011 12:42 | Door Johannes van Bentum | Lees meer artikelen over: Windows XP, Linux | Lees meer over het bedrijf: Universiteit van Amsterdam | Er zijn 5 reacties op dit artikel | Permalink

Bètastudenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) kunnen tijdens practica kiezen met welk besturingssysteem zij willen werken: Linux of Windows. Onlangs werd de zogeheten dualbootzaal in gebruik genomen. Alle 58 pc’s in deze computerzaal zijn voorzien van zowel een Windows- als een Linux-besturingssysteem. Bijkomend voordeel van dit dualbootsysteem is dat het zorgt voor een duurzamer energiebeheer. De zaal is bestemd voor computerpractica van de studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

De studenten kiezen bij het opstarten van hun computer in de dualbootzaal voor een van de twee besturingssystemen, Windows XP of Linux. Alle pc's zijn voorzien van een extra zware grafische kaart, zodat studenten er bijvoorbeeld moleculaire simulaties en realtime 3D-animaties mee kunnen maken. Het is volgens de universiteit voor het eerst dat op deze schaal gebruik gemaakt wordt van systemen die met zowel Linux als Windows werken en ook nog eens op afstand beheerd worden.

Een ander uitgangspunt bij de dualboot was het duurzame beheer. Omdat het beheer van de computers op afstand wordt gedaan, kunnen deze te allen tijde worden uitgezet. Tevens hebben de machines een lager gemiddeld verbruik dan de oudere generatie practicumcomputers, ondanks de extra grafische kaart.

Vervangingsronde

Komend jaar worden in de geplande vervangingsronde alle vijfhonderd plekken in de computerzalen van de bètafaculteiten opnieuw ingericht met dualbootmachines. Het gaat om appartuur van Dell, geleverd door Scholten Awater. Met het dualbootsysteem zijn de prakticazalen flexibeler in te zetten. 'Mede door de bezuinigingen is flexibiliteit van het grootste belang', zegt UvA-woordvoerder Stephan Okhuijsen.

Het beheer van de machines wordt met zelfontwikkelde software op afstand gedaan, vertelt Okhuijsen. 'Dat werkt behoorlijk goed. Wij stonden ervan te kijken dat wij tijdens een test met twintig machines binnen drie uur de twee besturingssystemen en 120 applicaties op de machines hadden gezet.' Het pakket kan de machines op afstand aan- en uitzetten en bijvoorbeeld op zaterdagavond updates van de software draaien.'

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: GoedI, 11-10-2011 21:18
Leuk hoe dit verkocht wordt als een verbetering, ik heb regelmatig les in dit lokaal (G0.18 op Science Park) en eigenlijk staan de systemen altijd geboot onder Linux, want tsja, voor Informatica en Kunstmatige Intelligentie (de groot gebruikers van die zaal) doen eigenlijk alles daar onder. Voorheen in die zaal en ook nog in andere zalen draait men gewoon alleen Linux.
 
Informatiserings Centum wil juist helemaal geen keuze bieden, die willen uiteindelijk alle Linux systemen uitroeien, zoals ze rond het studiecentrum en bibliotheek al bijna gelukt is, niemand binnen de informatiewetenschappen is op de UvA te spreken over dit soort ontwikkelingen, maar ja, IC heeft de macht over dit soort keuzes.
 
De vrees is nu dat vanaf volgend jaar studenten gedwongen worden om op eigen kosten een laptop aan te schaffen om simpelweg het onderwijs onder Linux bij te kunnen wonen.
De redactie vindt deze reactie: OKmark, 12-10-2011 11:23
"Bijkomend voordeel van dit dualbootsysteem is dat het zorgt voor een duurzamer energiebeheer."
 
Sinds wanneer is een dualbootsysteem hier de oorzaak van?
De redactie vindt deze reactie: OKM, 12-10-2011 12:10
Niveau van de reacties daalt weer tot tweakers niveau. Jongens, als de UvA vierkante meters wil sparen (en dus ook energie @mark) en toch jullie de flexibiliteit wil bieden die door de klant gevraagd wordt, dan is de dual-boot oplossing zo slecht nog niet. Word je iets afgenomen? De zalen zijn niet van jullie maar van de UvA en de UvA heeft als klant om deze functionaliteit gevraagd.
Schiet maar lekker op het IC, ik weet zeker dat de oplossingen dan alleen maar achteruit zullen gaan. Zorg liever voor een klimaat waarin door middel van opbouwende en constructieve kritiek iets moois neergezet kan worden, dan zou je misschien gehoord kunnen worden.
De redactie vindt deze reactie: OKgast65, 12-10-2011 20:46
Blij dat het nivo de managers weer ontstijgt, tot geïnformeerd studenten en tweakers nivo!
Als ex-Informaticastudent van de UvA kan ik zeggen dat ik toen al verbaasd was dat er windows binnen kwam, veel vakken maken gewoon gebruik van de mogelijkheden van UNIX. Ze hadden toch minstens kunnen inventariseren wat de eisen aan de apparatuur zijn... Heel fijn dat mangers zonder kennis van wat er nodig is voor de practica besluiten het kind met het badwater weg te gooien... Oh, wacht, dat is ze nog net niet gelukt!
Als het IC niet gewoon levert wat de vakken en de faculteit vragen, dan zouden ze gewoon buiten het IC om moeten kunnen gaan.
Centraal kan leuk zijn voor beheer en besparing, maar als het onbruikbare 'faciliteiten' oplevert, dan is het duurkoop.
De redactie vindt deze reactie: OKRuben van Os, 19-10-2011 16:58
Ik vraag af welk GNU/Linux systeem hier gebruikt wordt, aangezien we meer dan honderd verschillende distributies hebben. Zal wel om Ubuntu gaan, aangezien dit de meest populaire distributie is.
 
In ieder geval fijn dat er keuze geboden wordt, ik zou zoiets op mijn school ook maar al te graag zien maar dat zal niet snel gebeuren.
19 vacatures
Netwerk- Systeembeheer

Wazda-IT Solutions , Goor

Managed Services Engineer m/v / systeembeheerder

PK Automatisering , Assen

Senior Systeembeheerder

ORTEC bv , Zoetermeer

Senior systeembeheerder

Openbare Bibliotheek Amsterdam , Amsterdam

Junior Projectleider ICT

Grant Thornton , Alphen aan den Rijn

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1563 6.2
Klik voor meer info2 1299 6.0
Klik voor meer info3 1266 6.2
Klik voor meer info4 1069 6.2
Klik voor meer info5 976 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 521 6.1
Klik voor meer info9 397 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2