Gemeente Arnhem vraagt BI-advies

26-08-2011 13:54 | Door Jolein de Rooij | Lees meer artikelen over: Consulting, Aanbesteding, Cognos | Lees meer over het bedrijf: Gemeente Arnhem | Er zijn 4 reacties op dit artikel | Permalink

De gemeente Arnhem zoekt advisering op het gebied van business intelligence. Dat blijkt uit een Europese aanbesteding die de gemeente heeft uitgeschreven. Het adviesbedrijf moet zich bezig gaan houden met het ontwikkelen en beheren van Cognos-frameworks, -rapporten en -kubussen.

De gemeente Arnhem heeft in 2007 Cognos 8 geïmplementeerd als standaard voor het inrichten en presenteren van managementinformatie. De belangrijkste gemeentelijke systemen zijn inmiddels ontsloten, aldus de gemeente. Daarbij gaat het onder meer om het financiële informatiesysteem Decade van Unit4, personeels-informatiesyteem Beaufort van Raet, uitkeringsapplicatie GWS van Centric en facilitair informatiesysteem Planon.

Ontsluiten nieuwe bronsystemen

Stadhuis van Arnhem

Stadhuis van Arnhem

Het adviesbedrijf dat de gemeente zoekt gaat zich bezighouden met het ontsluiten van bronsystemen waarvan 'de leverancier geen framework van Cognos kan leveren, of waarvan het framework niet voldoet aan de eisen die de gemeente Arnhem stelt'.

In die gevallen wil de gemeente een Cognos-framework laten ontwikkelen en beheren door een IBM Cognos-gecertificeerde leverancier, ' zijnde de leverancier die wij middels deze aanbesteding willen selecteren'. Elk van deze opdrachten zal 'projectmatig worden aangepakt'.

Minder beheer

De gemeente wil zoveel mogelijk intelligentie in Cognos-frameworks verwerken. 'Het voordeel hiervan is dat de informatievoorziening generieker wordt, waardoor er uiteindelijk minder beheer nodig is', staat in het aanbestedingsdocument.

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKHJ, 29-08-2011 9:15
"zoveel mogelijk intelligentie in Cognos-frameworks verwerken" Dit betekent dat alle intelligentie bij opvragen van een rapport wordt uitgevoerd. Dit leidt doorgaans tot een tergend langzame omgeving als rapporten gedraaid moeten worden die niet vooraf zijn klaargezet. Door het framework juist 'dom' te houden en de data vooraf te bewerken en in een datamart op te nemen (waarop het framework ligt) krijgt de eindgebruiker zijn gegevens een stuk sneller en kunnen ook ad hoc vragen zonder al te grote wachttijd worden beantwoord.
De redactie vindt deze reactie: OKRuben, 29-08-2011 12:52
De vraag is even wat er wordt verstaan onder intelligentie. Vaak gaat het ook om bassale zaken, zoals het samenstellen van een volledige naam uit verschillende naamattributen of het berekenen van een actuele leeftijd op basis van de geboortedatum. Cognos kan dat prima zonder echt merkbaar performanceverlies. Voor veel (non-profit) organisaties is het dan een goedkope, snelle en beheersbare oplossing om dat met een framework op het bronsysteem te doen.
De redactie vindt deze reactie: OKMaarten van eck, 30-08-2011 10:17
Vanuit kosten/baten oogpunt is niet altijd tussen het bronsysteem en de front-end omgeving een dwh aanwezig waarmee je data vooraf kan bewerken .
 
Of je intelligentie dan in het framework legt of in de rapporten is dan afhankelijk van de vraag of het rapportoverstijgende intelligentie is (zodat je bedrijfsregels en filters maar op 1 plaats hoeft vast te leggen en te onderhouden) of dat de intelligentie rapportspeficifiek is.
 
Verder is performance niet altijd een hot issue omdat een hoop rapportage verzoeken vaak een wekelijks / maandelijks karakter hebben en het is dus geen probleem is wanneer een rapport wat langer staat te stampen.
De redactie vindt deze reactie: OKCees, 05-09-2011 14:30
Het plaatsen van verwerking moet op de juiste plek gebeuren en niet zoals Arnhem wil in het Cognos gedeelte, maar in een DataWareHouse met een DataMart.
Hieraan koppelen is Cognos goed in, maar ga geen ingewikkelde relaties in het Framework leggen.
Juist een goed ingericht DataWareHouse is als basis voor het slagen met het ontsluiten van allerlei bronnen een essentiele voorwaarde.
Volgende bronnen ontsluiten middels een generieke interface is dan slechts een peuleschil.
12 vacatures
informatie analist

Kwintes , Zeist

Demandmanager

Belastingdienst , Apeldoorn

ICT Data Analist

Itility B.V. , Eindhoven

Senior Datamanager

Stichting Hiv Monitoring , Amsterdam Zuidoost

Audittrainee met specialisatie IT-audit

Ministerie van Financi\u00ebn, Auditdienst Rijk , 's-Gravenhage

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1575 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1272 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 1000 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 528 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0