CWI bouwt applicatie voor analyse datastromen

21-01-2013 11:04 | Door Sander Hulsman | Lees meer artikelen over: Business analytics, Big data | Lees meer over het bedrijf: CWI | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Permalink
Analytics

Onderzoekers van de Database Architecture-groep aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam hebben een databasesysteem ontwikkeld dat snel een grote continue stroom data kan analyseren. De onderzoekers combineren een systeem voor streaming met een databasesysteem en benutten zo de voordelen van beide technologieën. Onderzoeker Erietta Liarou verdedigt dinsdag 22 januari 2013 haar proefschrift over deze nieuwe technologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Gebieden zoals de financiële wereld, wetenschap en it genereren dagelijks vele terabytes aan data. Talloze toepassingen, zoals beurshandel, wetenschappelijk onderzoek en de online advertentiemarkt, zijn afhankelijk van analyses van deze grote datastromen. Het realtime verwerken van deze data in plaats van opslaan en later analyseren heeft grote voordelen. Beurshandelaren zouden dan bijvoorbeeld verschillende aandelen kunnen laten monitoren en een signaal krijgen als een bepaalde correlatie optreedt.

MonetDB en DataCell

Huidige databasesystemen zijn echter niet toegerust voor continue verwerking van data en streaming-systemen kunnen slecht omgaan met grote datahoeveelheden. Liarou en haar collega’s lossen dit op een innovatieve manier op door streaming-functionaliteit in te bouwen in MonetDB, het databasemanagementsysteem voor big data dat op het CWI ontwikkeld wordt. Het resulterende MonetDB/DataCell-systeem integreert opslag en analyse van data in hetzelfde systeem en kan een grote datastroom realtime analyseren. Bij grote hoeveelheden data presteert het beter dan commerciële systemen.

12 vacatures
informatie analist

Kwintes , Zeist

Demandmanager

Belastingdienst , Apeldoorn

ICT Data Analist

Itility B.V. , Eindhoven

Senior Datamanager

Stichting Hiv Monitoring , Amsterdam Zuidoost

Audittrainee met specialisatie IT-audit

Ministerie van Financi\u00ebn, Auditdienst Rijk , 's-Gravenhage

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1572 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1271 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 993 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 524 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0