Benelux gebruikt Google Docs intensiefst

22-10-2010 10:52 | Door Jolein de Rooij | Lees meer artikelen over: Groupware | Lees meer over de bedrijven: Google, Palo Alto Networks | Er zijn 4 reacties op dit artikel | Permalink

In vergelijking met de rest van Europa, het Midden-Oosten en Afrika (de EMEA-regio) maken werknemers in de Benelux het meest gebruik van Google Docs. Dat blijkt uit het netwerkmetingen van het applicatieverkeer bij 723 ondernemingen wereldwijd door Palo Alto Networks tussen maart en september 2010.

Werelwijd gebruik van cloudgebaseerde applicaties van Google en Microsoft. Bron: The Application and Usage Risk Report, Palo Alto Networks. 6de editie, Oktober 2010.

Werelwijd gebruik van cloudgebaseerde applicaties van Google en Microsoft. Bron: The Application and Usage Risk Report, Palo Alto Networks. 6de editie, Oktober 2010.

De firewall-leverancier richt zich in haar laatste overzichtsrapport, van oktober 2010, op de risico's rond het gebruik van webmail, instant messaging, sociale netwerken en bestandsdeling via internet. Aan het onderzoek deden 275 Europese organisaties mee, waarvan veertig in de Benelux.

Bij 95 procent van deze onderzochte organisaties in de Benelux wordt Google Docs gebruikt, zo meldt Palo Alto Networks in haar halfjaarlijkse applicatiegebruik- en risicorapport. Wereldwijd ligt dat percentage op tachtig procent.

De toenemende populariteit van cloudgebaseerde applicaties van bijvoorbeeld Google en Microsoft, zou gedreven worden door druk van zowel 'boven' als 'onder': werknemers gebruiken gratis versies van deze Saas en daarnaast zijn er steeds meer organisaties die ervoor kiezen abonnementen te nemen op de bedrijfsvarianten van de diensten. Zo vervangt supermarktconcern Ahold zijn e-mail- en samenwerkingsplatform IBM Lotus Notes door Google Apps.

'Webapplicaties onvoldoende beveiligd'

'Webapplicaties zoals Google Docs en Office 2010 Web Apps laten gebruikers bestanden uploaden naar het internet en die daar met iedereen delen. Zonder dat het eigen bedrijf daar iets van hoeft te weten, en zonder dat een bedrijf daar controle over heeft. De documenten staan op een dataserver in Californië, met een wachtwoord als enige vorm van beveiliging,' zei technisch directeur Nir Zuk vorig jaar in een interview met Computable. Het applicatie-risico onderzoekscentrum van de firewallleverancier kent aan Google Docs dan ook het hoogste risiconiveau toe (een vijf).

Volgens de leverancier van applicatiebewuste firewalls beschermen traditionele firewalls onvoldoende tegen mogelijke beveiligingslekken in webapplicaties: ze voeren enkel controles uit op basis van protocollen, ip-adressen en gebruikte poorten binnen netwerkverkeer. Ze controleren niet om welke applicaties het gaat, welke acties daarmee worden uitgevoerd, en ook niet door wie.

Zuk: 'Vijftien jaar geleden vond ik samen met anderen bij Checkpoint de stateful inspection techniek uit [waardoor een firewall weet of een ip-pakketje onderdeel is van bestaande connectie, of probeert een nieuwe verbinding te leggen, red.]. Die technologie was toen fantastisch, maar nu is een andere techniek nodig, die het verkeer classificeert op basis van de inhoud ervan.'

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKTom Janssen, 24-10-2010 22:26
Je bent toch naïef als je denkt dat Google jouw data niet direct of indirect gaat analyseren! Van een onwetende gebruiker kun je nog begrijpen maar dat Ahold google zijn interne communicatie toevertrouwd is toch bizar! Blijkbaar Hollandse zuinigheid, wij zijn dol op gratis gratis gratis ...
De redactie vindt deze reactie: OKRvT, 25-10-2010 9:57
@tom jansen; google docs voor bedrijven is alles behalve gratis (40 euro per gebruiker per jaar) zonder advertenties.
Tja en data analyse vanuit google blijft lastig in te schatten, maar ik vermoed dat je wel een punt hebt.
De redactie vindt deze reactie: OKTechnicus, 25-10-2010 10:19
@RvT: maar dat is de meest voorkomende zorg bij alle cloud oplossingen. Is het wel veilig genoeg?
De redactie vindt deze reactie: OKRvT, 25-10-2010 14:28
@Technicus: Ik bedoelde dat google zelf de gegevens van haar klanten gebruikt. Volgens mij gaat veiligheid over het algemeen over 'derden' en niet over de leverancier.
 
Maar als je niet bang bent voor complot theorieën, is/zijn google docs redelijk vooruitstrevend. All you need is a browser.

Wat is beter: MS Office of Google Apps?

Organisaties hebben als het gaat om productiviteitstoepassingen, e-mail en samenwerking – onder de verzamelnaam......

20 vacatures
Netwerk- Systeembeheer

Wazda-IT Solutions , Goor

Managed Services Engineer m/v / systeembeheerder

PK Automatisering , Assen

Senior Systeembeheerder

ORTEC bv , Zoetermeer

Senior systeembeheerder

Openbare Bibliotheek Amsterdam , Amsterdam

Junior Projectleider ICT

Grant Thornton , Alphen aan den Rijn

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1563 6.2
Klik voor meer info2 1299 6.0
Klik voor meer info3 1266 6.2
Klik voor meer info4 1069 6.2
Klik voor meer info5 976 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 521 6.1
Klik voor meer info9 397 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2