Legacy belemmert stap naar cloud

Ook privacy en beveiliging belangrijk bij uitstel cloudgebruik

20-01-2011 13:53 | Door Diederik Toet | Lees meer artikelen over: ITIL, Cobit | Er zijn 3 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Veel bedrijven ondervinden last van oude ict-systemen bij het uitvoeren van hun plannen met cloud computing. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder chief information officers (cio's) en ict-managers. 35 procent van de respondenten zegt dat hun bedrijf veel moet investeren in het onderhouden van de oude ict-infrastructuur (legacy). Daardoor blijft weinig tijd en budget over voor activiteiten in de cloud.

De onderzoekers roepen ondernemingen op om duidelijke afspraken te maken voor het beheren en afbouwen van investeringen in oude ict-infrastructuren. 'Het zijn complexe beslissingen, waarbij belanghebbenden uit vele onderdelen van de onderneming zijn betrokken', schrijven ze in hun rapport. Legacy speelt volgens hen vooral bij grote ondernemingen een beperkende rol.

Het beheren en afbouwen van legacy kan volgens de onderzoekers worden ondersteund met een helder besluitvormingsmodel voor het goed beheren van de ict-architectuur bij ondernemingen ('Governance of Enterprise IT', of GEIT). Daarin  wordt vastgelegd wie welke verantwoordelijkheid draagt en hoe elke betrokkene rekenschap aflegt over de resultaten ('accountability').

Frameworks en standaarden

Om de governance te verbeteren, kunnen organisaties diverse frameworks en standaarden gebruiken. De onderzoekers noemen Cobit, Itil, Iso 27000 en Togaf. Deze zorgen voor structuur en duidelijkheid bij servicemanagement, informatiebeveiliging en de architectuur van de zakelijke ict.

40 procent van de respondenten heeft bedrijfskritieke ict-diensten die vanuit de cloud draaien of heeft plannen daartoe. 60 procent gebruikt de cloud alleen voor minder belangrijke ict-diensten, of overweegt dat. Veel bedrijven hebben nog bedenkingen bij de privacy- en beveiligingsaspecten van cloud computing.

Governance

Het onderzoek (pdf) werd uitgevoerd in opdracht van het Amerikaanse IT Governance Institute (ITGI). Dat is een organisatie zonder winstoogmerk die het bedrijfsleven wereldwijd adviseert over het goed beheren van ict-architectuur ('it governance').

Voor het jaarlijkse onderzoek werden 834 algemeen directeuren (ceo's), financieel directeuren (cfo's), operationeel directeuren (coo's), ict-directeuren (cio's) en hoofden automatisering uit 21 landen ondervraagd.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.81
Klik voor meer info 2 1020 6.75
Klik voor meer info 3 2546 6.73
Klik voor meer info 4 1807 6.73
Klik voor meer info 5 1184 6.65
Klik voor meer info 6 546 6.51
Klik voor meer info 7 877 6.49
Klik voor meer info 8 539 6.33
Klik voor meer info 9 1275 6.30
Klik voor meer info 10 1073 6.30