Legacy belemmert stap naar cloud

Ook privacy en beveiliging belangrijk bij uitstel cloudgebruik

20-01-2011 13:53 | Door Diederik Toet | Lees meer artikelen over: ITIL, Cobit | Er zijn 3 reacties op dit artikel | Permalink

Veel bedrijven ondervinden last van oude ict-systemen bij het uitvoeren van hun plannen met cloud computing. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder chief information officers (cio's) en ict-managers. 35 procent van de respondenten zegt dat hun bedrijf veel moet investeren in het onderhouden van de oude ict-infrastructuur (legacy). Daardoor blijft weinig tijd en budget over voor activiteiten in de cloud.

De onderzoekers roepen ondernemingen op om duidelijke afspraken te maken voor het beheren en afbouwen van investeringen in oude ict-infrastructuren. 'Het zijn complexe beslissingen, waarbij belanghebbenden uit vele onderdelen van de onderneming zijn betrokken', schrijven ze in hun rapport. Legacy speelt volgens hen vooral bij grote ondernemingen een beperkende rol.

Het beheren en afbouwen van legacy kan volgens de onderzoekers worden ondersteund met een helder besluitvormingsmodel voor het goed beheren van de ict-architectuur bij ondernemingen ('Governance of Enterprise IT', of GEIT). Daarin  wordt vastgelegd wie welke verantwoordelijkheid draagt en hoe elke betrokkene rekenschap aflegt over de resultaten ('accountability').

Frameworks en standaarden

Om de governance te verbeteren, kunnen organisaties diverse frameworks en standaarden gebruiken. De onderzoekers noemen Cobit, Itil, Iso 27000 en Togaf. Deze zorgen voor structuur en duidelijkheid bij servicemanagement, informatiebeveiliging en de architectuur van de zakelijke ict.

40 procent van de respondenten heeft bedrijfskritieke ict-diensten die vanuit de cloud draaien of heeft plannen daartoe. 60 procent gebruikt de cloud alleen voor minder belangrijke ict-diensten, of overweegt dat. Veel bedrijven hebben nog bedenkingen bij de privacy- en beveiligingsaspecten van cloud computing.

Governance

Het onderzoek (pdf) werd uitgevoerd in opdracht van het Amerikaanse IT Governance Institute (ITGI). Dat is een organisatie zonder winstoogmerk die het bedrijfsleven wereldwijd adviseert over het goed beheren van ict-architectuur ('it governance').

Voor het jaarlijkse onderzoek werden 834 algemeen directeuren (ceo's), financieel directeuren (cfo's), operationeel directeuren (coo's), ict-directeuren (cio's) en hoofden automatisering uit 21 landen ondervraagd.

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKJan van Leeuwen, 20-01-2011 18:46
Achtergrondinformatie lezen schijnt toch erg moeilijk. Leert men op de school voor de journalistiek niet dat je even kijkt wie een "onafhankelijke" organisatie als sponsor van geld voorziet?
 
Het IT Governance Institute wordt o.a. gefinancierd door IBM, HP, Symantec. Die zien graag dat klanten legacy-systemen vervangen door hun systemen en beveiligingssoftware.
De redactie vindt deze reactie: OKjadejong, 21-01-2011 13:48
Er zijn tegenwoordig diverse oplossingen beschikbaar om ook legacy-systemen vrij gemakkelijk naar een cloudomgeving te migreren en zodoende kosten te besparen en te kunnen genieten van de voordelen die cloud computing biedt.
    Opmerking van de redactie:
    Deze reactie is ingekort omdat de rest puur reclame voor een product was. Dat is niet de bedoeling van ons reactieveld. Reageren mag, maar het aanprijzen van producten staan wij niet toe Redactie Computable

De redactie vindt deze reactie: OKpeter, 24-01-2011 11:22
@ Jan
 
De bedrijven die jij opnoemt zijn nu typisch bedrijven die het moeten hebben van legacy systemen. Bij voorkeur verkopen deze wat bijkomende software om het ingewikkelde kluwen draaiende te houden
het feit dat zij dergelijke paper sponsoren heeft enkel als bedoeling om OOK mee de CLOUD wagen te springen. Dit soort vendors herdoopt bestaande oplossingen, host ze in één of ander datacenter en dat is dan zogezegd een cloud oplossing. Deze evolutie toont wel dan dat cloud heen snel aan het doorbreken is. In een volgende stap gaan de HP's van deze wereld, cloud bedrijfjes opkopen, DAT is nu WEL iets waar je als klant rekening mee moet houden
 
Peter www.koma.be

Wat is beter: MS Office of Google Apps?

Organisaties hebben als het gaat om productiviteitstoepassingen, e-mail en samenwerking – onder de verzamelnaam......

18 vacatures
Netwerk- Systeembeheer

Wazda-IT Solutions , Goor

Managed Services Engineer m/v / systeembeheerder

PK Automatisering , Assen

Senior Systeembeheerder

ORTEC bv , Zoetermeer

Senior systeembeheerder

Openbare Bibliotheek Amsterdam , Amsterdam

Junior Projectleider ICT

Grant Thornton , Alphen aan den Rijn

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1563 6.2
Klik voor meer info2 1299 6.0
Klik voor meer info3 1266 6.2
Klik voor meer info4 1069 6.2
Klik voor meer info5 976 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 521 6.1
Klik voor meer info9 397 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2