Google biedt open source-projecten hostingruimte | Nieuws | Computable

Google biedt open source-projecten hostingruimte

28-07-2006 11:50 | Door Redactie Computable | Lees meer artikelen over: LGPL | Lees meer over het bedrijf: Google | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Google biedt open-source projecten hostingruimte op zijn servers. Op dit moment worden de meeste open-source projecten ondergebracht bij SourceForge.net. Google wil dat 'ontwikkel-reservoir' niet vervangen maar zelf een alternatief bieden.

De hostingdienst wordt aangeboden via Google Code, Google's online vergaarbak voor verschillende API's en ontwikkeltools. Ontwikkelaars kunnen die gebruiken om diensten van Google toe te voegen aan hun eigen applicaties.

Ontwikkelaars van open-source projecten krijgen van Google een digitale werkruimte. Daar kan het projectteam de verschillende testversies beheren, de software traceren en onderling communiceren via een Google Groups-mailinglist. In tegenstelling tot andere betadiensten van Google kan iedereen een account registeren.

Er zitten echter ook enkele beperkingen aan Google's hostingdienst. Zo biedt het geen shell accounts en build-farms, ondersteunt het geen privé-projecten, of sub-projecten (genestelde projecten). Daarnaast biedt het geen alternatieven voor de gehoste ontwikkeltool. Andere tools zijn te gebruiken door die op andere, eventueel eigen, servers te draaien. Toch denkt Google dat ontwikkelaars interesse warmlopen voor dit hostingaanbod.

Om te voorkomen dat ontwikkelaars samenwerken aan een open source-project op zowel SourceForge als Google Code heeft de zoekmachine een lijst van projectnamen opgesteld. Hierbij vertrouwt Google er dus op dat de deelnemers aan een open-source project eerlijk zijn en daadwerkelijk de eigenaar of maker zijn van een geclaimde projectnaam.

Hosting wordt alleen aangeboden aan open-source projecten die vallen onder één van de volgende zeven licenties: de Apache License, Artistic License, GNU General Public License (GPL), Lesser General Public License (LGPL), Mozilla License, BSD License, en MIT Licenses. Google hoopt hiermee ook enige standaardisatie af te dwingen in de overvloed aan open source-licenties die het als nagenoeg identiek omschrijft.

Meer informatie: Google Hosting FAQ

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1399 6.80
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1858 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2634 6.57
Klik voor meer info 6 561 6.53
Klik voor meer info 7 1120 6.42
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 920 6.32
Klik voor meer info 10 1277 6.31