Tien technologieën die de ICT-wereld schokken

02-06-2008 15:45 | Door Jolein de Rooij | Lees meer artikelen over: Mashup | Er zijn 11 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Gartner presenteert de tien meest ‘disruptive’ technologieën: tien technologieën die het ‘IT-landschap de komende vijf jaar gaan vormgeven’. Zo voorspelt het onderzoeksbureau dat tachtig procent van de bedrijfsapplicaties in 2010 uit web mashups zal bestaan.

Gartner-analist David Cearley presenteerde op de ‘Gartner Emerging Trends'-conferentie in Melbourne de tien meest ‘disruptive' technologieën. Dat zijn volgens Gartner technologieën ‘die een belangrijke verandering bewerkstelligen in de gebruikelijke manier om dingen te doen, inclusief businessmodellen en -processen, winststromen, industriedynamiek en consumentengedrag.'

1. Multicore en hybride processoren

Cearley: "Multicore-processoren vergroten de mogelijkheden van software, maar single-threaded applicaties halen daar geen voordeel uit." Ondernemingen moeten daarom "applicaties identificeren die aangepast moeten worden om te voldoen aan service-level eisen in het multicore-tijdperk", zo ronkt Cearley.

2. Virtualisatie en ‘fabric computing’

De ‘fabric based server van de toekomst' werd eerder door Gartner omschreven als een server die geheugen, processoren en I/O-kaarten recombineert afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. "Er kan bijvoorbeeld een grote server worden gecreëerd door 32 processoren en een aantal geheugenmodules te combineren, die zich samen zo over de ‘fabric' (infrastructuur) gedragen dat ze voor een besturingssysteem lijken op één enkele vaste server."

3. Sociale netwerken en sociale software

Cearley: "De toegevoegde waarde voor bedrijven [van sociale software] is dat je er op één punt feedback mee kunt verzamelen die een collectieve houding weerspiegelt. Dat kan helpen bij het vormgeven van de strategie van een bedrijf."

4. Web mashups

Gartner voorspelt dat web mashups in 2010 het dominante model zullen zijn voor de creatie van bedrijfsapplicaties: tachtig procent van de bedrijfsapplicaties zal dan uit web mashups bestaan. Cearley: "Omdat mashups snel en gemakkelijk gecreëerd kunnen worden, creëren ze mogelijkheden voor een nieuwe klasse van korte-termijn- of wegwerp-applicaties die normaal ontwikkelingsbudget zouden opslokken. De mogelijkheid om informatie binnen één dashboard te combineren of deze te visualiseren door gebruik te maken van geo-locatie of kaartsoftware is extreem krachtig."

5. Nieuwe user interfaces

Volgens Gartner verandert de user interface dramatisch de komende vijf jaar, door de verdere ontwikkeling van onder andere digitaal papier, hologrammen en sensoren. Omdat versnellingsmeters (die hun positie en beweging kunnen meten) in 2010 volgens Gartner minder dan een dollar zullen kosten, voorspelt Cearly dat zakenpartners tegen die tijd visitiekaartjes uitwisselen door elkaar een hand te geven.

Andere ‘disruptive' technologieën zijn volgens Gartner:

6. Cloud computing en cloud platformen

Het delen van rekencapaciteit door een groep gebruikers via een grid (een heterogeen geografisch verspreid ad-hoc netwerk) van ‘cloud servers'

7. Ubiquitous computing

‘Alomtegenwoordige' computerintelligentie, door het verwerken van sensoren en interfaces in de omgeving

8. Contextual computing

Software die zich aanpast aan de situatie waarin de gebruiker zich bevindt.

9. Augmented reality

Het verdiepen van de werkelijkheid via een user interface die zintuiglijke waarnemingen van extra informatie voorziet door er computergegenereerde data overheen te projecteren. Een voorbeeld: een bril die objecten in het blikveld van extra informatie voorziet.

10. Semantiek

Betekenisleer is belangrijk voor het begrijpen en construeren van natuurlijke taal door een computer.
Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Gerelateerde artikelen

25-09-09  SURFnet toont hotspot op mobieltje

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.82
Klik voor meer info 2 1794 6.75
Klik voor meer info 3 2533 6.72
Klik voor meer info 4 1015 6.72
Klik voor meer info 5 1184 6.64
Klik voor meer info 6 870 6.51
Klik voor meer info 7 537 6.45
Klik voor meer info 8 1275 6.25
Klik voor meer info 9 1056 6.25
Klik voor meer info 10 532 6.23