NEN vertaalt ICT-competenties in het Nederlands | Nieuws | Computable

NEN vertaalt ICT-competenties in het Nederlands

14-02-2013 16:32 | Door Johannes van Bentum | Lees meer over het bedrijf: NEN | Er zijn 4 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Om de vraag en het aanbod naar ict’ers in de toekomst makkelijker te kunnen matchen heeft de Nederlandse standaardenorganisatie NEN een Nederlandse vertaling gemaakt van de Europese lijst van competenties specifiek voor deze beroepsgroep. De lijst heet – ook in het Nederland - European eCompetence Framework of e-CF.

Komende jaren wordt een tekort verwacht aan personeel met voldoende kennis van automatisering. Er is weinig instroom van personeel met een relevante opleiding en er is onvoldoende afstemming tussen vraag en aanbod van ict’ers, constateert NEN. Een bijkomend probleem zijn de verschillende termen die worden gebruikt om e-competenties en beroepsprofielen te beschrijven. Om aan deze verwarring een eind te maken is het European eCompetence Framework (e-CF) opgesteld. De Nederlandse vertaling kwam onlangs gereed.

Het e-CF is een methode om professionele ict-vaardigheden te beschrijven, door het gebruik van een gemeenschappelijk framework van competenties en competentieniveaus. Het is de bedoeling dat het framework wordt gebruikt door bedrijven die ict-gerelateerde diensten aanbieden, managers, personeelsafdelingen, onderwijsinstellingen en trainingsinstituten. Dit geldt voor zowel organisaties uit de publieke als uit de private sector.

De Nederlandse vertaling van het e-CF is gepubliceerd. Om de relatie met de oorspronkelijke tekst te houden en te onderstrepen, heeft de normcommissie de naam van de lijst niet vertaald. Daarnaast zijn de Engelse benamingen van de competentiegebieden en -referenties in de tekst behouden. Ook de codes van de competenties zijn gehandhaafd. De NEN-commissie heeft ervoor gekozen om in gevallen waar zowel de Nederlandse als Engelse term gangbaar is, de Nederlandse term in de tekst op te nemen gevolgd door de Engelse tussen haakjes.

Download

De vertaling is gemaakt door de normcommissie ICT-competenties met financiële steun van ECP, het Platvorm voor de InformatieSamenleving, in het kader van het programma Digivaardig & Digiveilig. De lijst wordt gratis ter beschikking gesteld en is na registratie te downloaden.

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1399 6.80
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1862 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2637 6.57
Klik voor meer info 6 561 6.53
Klik voor meer info 7 1122 6.43
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 920 6.32
Klik voor meer info 10 1277 6.31