UWV brengt 20.000 werkplekken naar KPN-cloud | Nieuws | Computable

UWV brengt 20.000 werkplekken naar KPN-cloud

21-09-2012 11:24 | Door Sander Hulsman | Lees meer over de bedrijven: KPN, UWV | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
uwv

Uitkeringsinstantie UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) stapt over op CloudNL. Dit is een volledig Nederlandse cloud die door ict-leverancier KPN is opgezet. KPN wordt hiermee de komende vijf en een half jaar jaar verantwoordelijk voor het beheer van twintigduizend werkplekken. UWV kiest voor een cloud-oplossing om bij de aanstaande grote reorganisatie eenvoudig te kunnen afschalen.

Tot 2015 gaan er vijf- tot zesduizend banen verdwijnen bij het UWV. Dat is de reden dat de uitkeringsinstantie overgaat op een schaalbare oplossing voor het werkplekbeheer. KPN zette hiervoor de volledige Nederlandse cloud CloudNL op, zodat de overheidsorganisatie geen omkijken heeft naar zijn compliance. Met de KPN-cloud kunnen klanten eenvoudiger de risico's managen wanneer zij vertrouwelijke informatie naar de cloud brengen.

De overstap op CloudNL is een onderdeel van de grote aanbesteding die KPN begin juni 2012 van het UWV gegund kreeg. Het werkplekbeheer is onderdeel van dit honderd miljoen plus-contract. In het aanbestedingstraject maakte KPN al goede indruk op het UWV. De aanbesteding, die officieel KWN (Kantoorautomatisering, werkplek- en netwerkdiensten) heet, liep al vanaf najaar 2010. Doel ervan was het selecteren van één partij voor het werkplek- en netwerkbeheer. De heraanbesteding en de consolidatie van leveranciers moet leiden tot een vergemakkelijking van de aansturing van de partners en tot verdere kostenbesparingen. KPN Corporate Market past zijn Digitale Werkplekomgeving Rijksdienst (DWR)-architectuur toe om op een standaard manier de werkplekken bij het UWV opnieuw in te richten.

'Cloud komt te vroeg'

De overgang naar werkplekbeheer uit de cloud is een eerste stap die UWV zet op het gebied van cloud computing. Begin september 2012 zei chief information officer (cio) Frans Haverkamp nog tegen Computable dat het voor cloud-dienstverlening te vroeg is. Hij wacht liever eerst af hoe die trend zich de komende jaren ontwikkelt vanuit het oogpunt van beveiliging en beschikbaarheid. Wel wil hij alvast ervaring opdoen met het naar de cloud brengen van een aantal ondersteunende systemen, zoals urenverantwoording en om te beginnen nu dus het werkplekbeheer.

'De kantoorautomatiseringsapplicaties van het UWV waren aan vervanging toe', zegt Mike van Wonderen, programmamanager KWN bij het UWV. 'Bij de vernieuwing gingen we op zoek naar een leverancier die met moderne toepassingen ons leven makkelijker maakt. Die toepassingen moeten continu werken. Die leverancier vonden we in KPN, die de komende vijf en een half jaar twintigduizend van onze werkplekken gaat beheren.'

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.81
Klik voor meer info 2 1049 6.79
Klik voor meer info 3 1869 6.77
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 564 6.64
Klik voor meer info 6 1127 6.55
Klik voor meer info 7 2651 6.52
Klik voor meer info 8 539 6.35
Klik voor meer info 9 1280 6.32
Klik voor meer info 10 925 6.18