UWV brengt 20.000 werkplekken naar KPN-cloud

21-09-2012 11:24 | Door Sander Hulsman | Lees meer over de bedrijven: KPN, UWV | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Permalink
uwv

Uitkeringsinstantie UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) stapt over op CloudNL. Dit is een volledig Nederlandse cloud die door ict-leverancier KPN is opgezet. KPN wordt hiermee de komende vijf en een half jaar jaar verantwoordelijk voor het beheer van twintigduizend werkplekken. UWV kiest voor een cloud-oplossing om bij de aanstaande grote reorganisatie eenvoudig te kunnen afschalen.

Tot 2015 gaan er vijf- tot zesduizend banen verdwijnen bij het UWV. Dat is de reden dat de uitkeringsinstantie overgaat op een schaalbare oplossing voor het werkplekbeheer. KPN zette hiervoor de volledige Nederlandse cloud CloudNL op, zodat de overheidsorganisatie geen omkijken heeft naar zijn compliance. Met de KPN-cloud kunnen klanten eenvoudiger de risico's managen wanneer zij vertrouwelijke informatie naar de cloud brengen.

De overstap op CloudNL is een onderdeel van de grote aanbesteding die KPN begin juni 2012 van het UWV gegund kreeg. Het werkplekbeheer is onderdeel van dit honderd miljoen plus-contract. In het aanbestedingstraject maakte KPN al goede indruk op het UWV. De aanbesteding, die officieel KWN (Kantoorautomatisering, werkplek- en netwerkdiensten) heet, liep al vanaf najaar 2010. Doel ervan was het selecteren van één partij voor het werkplek- en netwerkbeheer. De heraanbesteding en de consolidatie van leveranciers moet leiden tot een vergemakkelijking van de aansturing van de partners en tot verdere kostenbesparingen. KPN Corporate Market past zijn Digitale Werkplekomgeving Rijksdienst (DWR)-architectuur toe om op een standaard manier de werkplekken bij het UWV opnieuw in te richten.

'Cloud komt te vroeg'

De overgang naar werkplekbeheer uit de cloud is een eerste stap die UWV zet op het gebied van cloud computing. Begin september 2012 zei chief information officer (cio) Frans Haverkamp nog tegen Computable dat het voor cloud-dienstverlening te vroeg is. Hij wacht liever eerst af hoe die trend zich de komende jaren ontwikkelt vanuit het oogpunt van beveiliging en beschikbaarheid. Wel wil hij alvast ervaring opdoen met het naar de cloud brengen van een aantal ondersteunende systemen, zoals urenverantwoording en om te beginnen nu dus het werkplekbeheer.

'De kantoorautomatiseringsapplicaties van het UWV waren aan vervanging toe', zegt Mike van Wonderen, programmamanager KWN bij het UWV. 'Bij de vernieuwing gingen we op zoek naar een leverancier die met moderne toepassingen ons leven makkelijker maakt. Die toepassingen moeten continu werken. Die leverancier vonden we in KPN, die de komende vijf en een half jaar twintigduizend van onze werkplekken gaat beheren.'

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKHenk, 21-09-2012 13:05
Je ziet wel een duidelijk omslag met deze nieuwe CIO bij UWV.
Indrukwekkend.
De redactie vindt deze reactie: OKwillem oorschot, 21-09-2012 13:33
Ik begrijp dat er een relatie is tussen de CloudNL en de UWV, maar worden werkplekken nu in de Cloud gehost of is de CloudNL alleen een IAAS platform voor Sharepoint, Lync en exchange en kennelijk ook het beheer van de werkplek?
 
Mooie eerste stap en door de schaalgrootte ook behoorlijk efficiënt te maken. Ik neem aan dat KPN zijn eigen interne netwerk heeft gekopieerd naar een cloudNL omgeving, slim.
De redactie vindt deze reactie: OKcorne smiesing, 21-09-2012 13:44
En nu maar kijken of het lukt...
Ben benieuwd wat de stand is over twee jaar.
De redactie vindt deze reactie: OKGerbrand van Dieijen, 21-09-2012 14:28
Het is me niet duidelijk of mail, file/document collaboration (sharepoint, wiki of iets dergelijks), agenda, etc. naar de cloud gaan of dat de werkplek gevirtualiseerd wordt.
 
Ik hoop ten zeerste voor alle medewerkers, en uiteindelijk voor dus UWV zelf dan het niet het laatste is. Werkplekvirtualizatie is niet alleen vaak een ramp voor de gebruikers (traagheid, oude software, geen flexibiliteit meer wanneer nodig). Ook als je het totaal wegvallen van productiviteit niet meetelt (wat in veel organisaties helaas gebeurt) is het nog steeds veel duurder dan software lokaal geïnstalleerd.
Veel gebruikers hebben toch al een goede laptop, en desktops zijn spotgoedkoop.
De redactie vindt deze reactie: OKFrank Pisters, 21-09-2012 15:11
Ben het met veel vraagstellers eens: wat is die cloud nu precies?
Wij werken met Citrix, in twee datacenters, overigens naar volle tevredenheid ook qua performance. Noemen dit onze private cloud, maar is dit nu ook wat KPN aanbiedt?
Office in de cloud die moet integreren met bijvoorbeeld core-applicatgies in je back-office is nog wel een uitdaging.
En als alles al saas is, hoe zijn dan de koppelingen gerealiseerd tussen al die saasleveranciers?
De redactie vindt deze reactie: OKRonald, 21-09-2012 16:41
Inmiddels is op de Computable site te lezen dat KPN dit bericht ten onrechte heeft verspreid en UWV zo ver nog lang niet is. Dus veel geschreeuw en weinig wol?
14 vacatures
Integratie Architect

NS , Utrecht

Sharepoint Architect

FastFlex , 's-Gravenhage

Junior Software Engineer ETL

Achmea , Tilburg

IOS/Android app developer

Technolution , Gouda

Technical Innovator

Ordina , Nieuwegein

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1572 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1271 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 993 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 524 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0