Exameninstituut vereenvoudigt I-Tracks

Kritiek uit bedrijfsleven reden voor aanpassingen

29-10-2009 13:34 | Door Rian van Heur | Lees meer artikelen over: I-Tracks | Er zijn 2 reacties op dit artikel | Permalink

Exameninstituut Exin heeft het opleidingsprogramma I-Tracks vereenvoudigd. Het instituut doet dat naar aanleiding van kritiek uit het bedrijfsleven en van opleiders die het programma te complex vinden. Ook wordt in het nieuwe programma meer nadruk gelegd op het beheersbaar maken van informatievoorziening en niet op de details van informatietechnologie.

Het exameninstituut zegt hiermee in te spelen op de groeiende behoefte van bedrijven om ict'ers ook niet-ict-certificaten te laten behalen. 'Met deze nieuwe versie van I-Tracks willen we it-proffesionals verder laten groeien in hun functie en mensen de kans bieden werken en leren te combineren en door te stromen', zegt het exameninstituut in een toelichting.

Het nieuwe I-Tracks bestaat uit drie delen: de foundation-serie, professional-serie en de expert-serie. Foundation zorgt voor de verbreding van kennis en inzicht. De professional-serie bestaat uit rolgebaseerde certificaten die zorgen voor specialisering in een bepaalde functie of rol. De expert-certificaten zijn de certificaten op het hoogste niveau. Verbreding en verdieping wordt gecombineerd, zodat studenten met een goede voorbereiding kunnen doorstromen naar een bacheloropleiding, aldus Exin.

Kritiek

Er is al een tijd kritiek op I-Tracks. Opleiders vinden dat Exin vast had moeten houden aan de merknaam Ambi, de voorloper van I-Tracks. Daarnaast zou het opleidingsprogramma te versnipperd zijn. Daardoor is het lastig om cursussen vol te plannen, menen de opleiders. 

Ook het bedrijfsleven houdt liever vast aan leverancierscertificaten, omdat onduidelijk zou zijn welke kennis een ict'er heeft als hij I-Tracks heeft afgerond.

Reacties op dit artikel
Geen ratingRV, 30-10-2009 11:54
Het word hoog tijd voor een certificering van de "certificaten industrie. "
 
Zeg nu zelf.. welk ict-certificaat garandeerd je tegenwoordig dat je - na veel (eigen) geld, studeren (veelal in je eigen vrije) tijd, en een examen halen, ook daadwerkelijk in staat bent, om het geleerde in praktjk te brengen op een efficiente wijze?
Geen ratingJilt Sietsma, 30-10-2009 13:01
Die certificaten industrie die RV bedoelt wordt / is deels gecertificeerd. Alle Hogescholen in ons land volsdoen aan de eisen van de Minister van OC&W. Op basis daarvan zijn ze geaccrediteerd en staan onder permanent toezicht. Wij (bij NOVI) noemen dat "duurzaam certificeren".
 
Want een van de eisen die gesteld worden is dat niet op "kennis-only" maar op inzicht niveau getoetst wordt. Onze praktijk: per vak een werkstuk: leren door doen. Gericht op de eigen situatie.
Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1575 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1272 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 1000 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 528 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0