'Certificaat zegt te weinig over vaardigheden'

02-08-2010 10:43 | Door Heleen van Roon | Lees meer artikelen over: Certificering | Lees meer over het bedrijf: Office eLearning Menu | Er zijn 19 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Hoewel veel ict-trainingen worden afgesloten met een certificaat, is achteraf vaak onduidelijk of de cursist de lesstof ook daadwerkelijk beheerst. Dat zegt directeur Graham Hulsebos van ict-opleidingsbureau OfficeELearningMenu. Hij komt daarom met een systeem dat tijdens de training bijhoudt welke vaardigheden de cursist heeft geleerd.

Het struikelblok dat Hulsebos signaleert, doet zich vooral voor bij trainingen die online gevolgd worden. 'Het is vaak onduidelijk welke vaardigheden iemand nu precies heeft als de cursus is afgelopen. Dat kun je aan het certificaat nu eenmaal niet zien', aldus Hulsebos.

Dat vindt Computable-expert en business intelligence-manager Maarten de Lange ook. ‘Certificaten zijn de kerstballen op het cv', zegt hij. ‘Ze glimmen mooi, maar zonder inhoud knappen ze op de harde tegels van de dagelijkse praktijk.'

Duidelijkheid

Het systeem dat de nieuwe opleider gebruikt, moet meer duidelijkheid geven. 'De cursist moet in een bepaalde volgorde onderdelen aanklikken. Als dat niet gebeurt, kun je daaruit opmaken dat de opdracht niet goed is uitgevoerd.' Als de deelnemer na afloop een score heeft van minimaal 70 procent, ontvangt hij een certificaat van deelname.

Werkgevers kunnen de cursus bovendien koppelen aan hun eigen elektronische leeromgeving, zodat ze de studievoortgang van personeelsleden kunnen bijhouden.

Hulsebos was tot voor kort marketing manager bij trainingsinstituut New Horizons Corporate Training. Die ict-opleider werd in juni van dit jaar failliet verklaard. Hulsebos besloot zijn eigen trainingsbureau op te richten.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter
?

Top 10 Reagerende bezoekers
   Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1817 6,9
Klik voor meer info2 1400 6,5
Klik voor meer info3 1348 6,4
Klik voor meer info4 1141 6,3
Klik voor meer info5 1079 6,3
Klik voor meer info6 1029 5,8
Klik voor meer info7 813 6,6
Klik voor meer info8 604 5,8
Klik voor meer info9 495 6,3
Klik voor meer info10 429 5,8