Microsoft sponsort opensourceonderzoek

18-06-2008 10:02 | Door Jasper Bakker | Lees meer artikelen over: LGPL | Lees meer over het bedrijf: Microsoft | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Permalink

De Linux-pinguin is een van de bekendste symbolen voor open source.

De Linux-pinguin is een van de bekendste symbolen voor open source.

Microsoft laat zich graag voorstaan op zijn openheid, maar worstelt nog wel met zogeheten 'pure' open source. Het levert nu een financiële bijdrage aan de The Open Source Census, een onderzoek naar het gebruik van open source binnen bedrijven.

Microsoft benadrukt dat het vóór openheid is, zo is het bedrijf voorstander van open standaarden en biedt delen van zijn software onder een eigen shared source-licentie. Software die 'echt open' is, wint al enkele jaren terrein. Niet alle bedrijven weten echter dat ze zelf open source gebruiken, of in welke mate.

Daar valt dus wat te onderzoeken. Dat wordt gedaan door onder meer de The Open Source Census. Dat initiatief telt dertien sponsors, waar nu Microsoft bijkomt. Onder de overige sponsors bevinden zich initiatiefnemer OpenLogic, onderzoeksbureau IDC, dienstverlener Unisys, de Open Source Business Foundation en de Open Solutions Alliance.

PR-actie

Critici stellen dat de census niet bepaald een succes is en dat OpenLogic daarom diverse partijen uitnodigt om bij te dragen, waaronder het in deze context opvallende Microsoft. Het onderzoek loopt namelijk al enkele maanden en de teller staat op slechts 1391 gescande computers. De werving van een grote naam als Microsoft zou dus vooral een pr-actie zijn, wat ook kan gelden voor dat bedrijf zelf.

Achterdochtige bloggers zien in de steun van de Windows-producent een stap om juridische doelwitten te vinden. Microsoft-topman Steve Ballmer heeft al herhaaldelijk beweerd dat Linux en andere open source-software inbreuk maakt op zo'n tweehonderd patenten van zijn bedrijf. Die claims zijn tot op heden niet concreet ingevuld of uitgelegd.

Reacties op dit artikel
Geen ratingJan van Leeuwen, 18-06-2008 13:31
Soms vraag je je af hoe dom mensen in deze tak zijn. Een bedrijf als MS mee laten finacieren aan zo'n onderzoek betekent dat MS daar wat voor terug wil hebben.
Wie de nieuwsberichten volgt kan zelf bedenken wat dat is, pr is nog het minste, te verwachten is een mogelijkheid opnieuw FUD te verspreiden.
 
Zolang er een Balmer in de top zit bij MS wordt FOSS door MS als "kanker" gezien die met alle middelen bestreden moet worden.
Geen ratingHenk, 18-06-2008 14:03
MS heeft historisch een duidelijke reputatie
op dit gebied, de taktiek is
"inkapselen en wurgen"
 
Zolang Balmer daar zit neem ik aan
dat dit ook met met dit onderzoek gebeurt.
 

Geen ratingRobert, 18-06-2008 14:22
Dat het gebruik van open source toe neemt horen we al jaren. Schattingen over aantallen lopen heel erg uiteen. Over de reden van meedoen zal er nog veel gespeculeerd worden maar met deze set krijgt MS al heel vroeg inzicht in hoe groot die open source bedreiging nu precies is, waar het vandaan komt, in welke bedrijfstakken en toepassingen en welke (soort) gebruikers ze aan 't verliezen zijn.
Dan kunnen ze zelf bepalen of het ECHT een bedreiging is en wat met de leveranciers te doen: Sue them or buy them.
Geen ratingJan van Leeuwen, 19-06-2008 0:02
@Robert
 
Een "community" kun je niet kopen, of verklagen.
Gemeenschapsprojecten zijn niet grijpbaar voor een MS.
Geen ratingMarteniek Bierman, 27-06-2008 10:19
@Jan van Leeuwen
 
Helemaal mee eens.
Er is geen OpenSource strategie die met een tegenstrategie door MS bestreden kan worden. Er is geen OpenSource keyperson die weggekocht kan worden. Er is niet een enkele leverancier die uitgerookt kan worden. Er is vaak niet eens een rechtspersoon die aangepakt kan worden.
 
Het zijn er heel veel.....en dus heel lastig om mee om te gaan als je er iets tegen wilt beginnen.
 
En daarom komt MS niet verder dan geld storten in dit soort participaties. Overigens ben ik van mening dat MS de uitspraak "dat er vast wel illegale code" in OpenSource producten zit wel eens hard mag gaan maken. Anders wordt het bedrijf straks zelf juridisch aanvatbaar op smaad.
Geen ratingTed Kraan, 27-06-2008 11:44
Helaas kunnen we door het closed sourced model nauwelijks aantonen hoeveel illegale code in Microsoft producten zit.
 
Wel is altijd heel 'toevallig'. Dat Microsoft altijd precies met 'hetzelfde' soort technologie bezig is als waar men in de open source gemeenschap mee bezig is.

Proactief en voorspellend beheer

Leveranciers van beheertools en organisaties die IT-beheer uitvoeren prijzen veelvuldig hun proactief karakter. Maar is......

35 vacatures
Storage Engineer

Rabobank International , Utrecht

Project Manager / Business Analyst

GlobalOrange BV , Amsterdam

Service Delivery manager

Belastingdienst , Apeldoorn

Business intelligence specialist

De Nederlandsche Bank , Amsterdam

IT Security Consultant

FastFlex , 's-Gravenhage

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1572 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1271 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 993 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 524 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0