Microsoft sponsort opensourceonderzoek | Nieuws | Computable

Microsoft sponsort opensourceonderzoek

18-06-2008 10:02 | Door Jasper Bakker | Lees meer artikelen over: LGPL | Lees meer over het bedrijf: Microsoft | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

De Linux-pinguin is een van de bekendste symbolen voor open source.

De Linux-pinguin is een van de bekendste symbolen voor open source.

Microsoft laat zich graag voorstaan op zijn openheid, maar worstelt nog wel met zogeheten 'pure' open source. Het levert nu een financiële bijdrage aan de The Open Source Census, een onderzoek naar het gebruik van open source binnen bedrijven.

Microsoft benadrukt dat het vóór openheid is, zo is het bedrijf voorstander van open standaarden en biedt delen van zijn software onder een eigen shared source-licentie. Software die 'echt open' is, wint al enkele jaren terrein. Niet alle bedrijven weten echter dat ze zelf open source gebruiken, of in welke mate.

Daar valt dus wat te onderzoeken. Dat wordt gedaan door onder meer de The Open Source Census. Dat initiatief telt dertien sponsors, waar nu Microsoft bijkomt. Onder de overige sponsors bevinden zich initiatiefnemer OpenLogic, onderzoeksbureau IDC, dienstverlener Unisys, de Open Source Business Foundation en de Open Solutions Alliance.

PR-actie

Critici stellen dat de census niet bepaald een succes is en dat OpenLogic daarom diverse partijen uitnodigt om bij te dragen, waaronder het in deze context opvallende Microsoft. Het onderzoek loopt namelijk al enkele maanden en de teller staat op slechts 1391 gescande computers. De werving van een grote naam als Microsoft zou dus vooral een pr-actie zijn, wat ook kan gelden voor dat bedrijf zelf.

Achterdochtige bloggers zien in de steun van de Windows-producent een stap om juridische doelwitten te vinden. Microsoft-topman Steve Ballmer heeft al herhaaldelijk beweerd dat Linux en andere open source-software inbreuk maakt op zo'n tweehonderd patenten van zijn bedrijf. Die claims zijn tot op heden niet concreet ingevuld of uitgelegd.

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.81
Klik voor meer info 2 1049 6.79
Klik voor meer info 3 1869 6.77
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 564 6.64
Klik voor meer info 6 1127 6.55
Klik voor meer info 7 2651 6.52
Klik voor meer info 8 539 6.35
Klik voor meer info 9 1280 6.32
Klik voor meer info 10 925 6.18