'Stuur financieel directeur op ICT-cursus'

CFO bij ICT-investeringen populairder dan CIO

Slechts vijf procent van de CIO's beslist zelf over ICT-investeringen

08-07-2011 15:26 | Door Laura Kempenaar | Lees meer artikelen over: CIO, ICT-budget | Lees meer over het bedrijf: Gartner | Er zijn 3 reacties op dit artikel | Permalink
frustratie cio directeur manager

De invloed van cfo's in de ict is flink aan het groeien. Uit onderzoek is gebleken dat cfo's maar liefst 26 procent van alle ict-investeringen hebben gedaan, terwijl cio's slechts 5 procent deden. Dit is het resultaat van een enquête door Amerikaans onderzoeksbureau Gartner,de Financial Executives Research Foundation en Financial Executives International. Bovendien werd bekend dat 42 procent van de ict-afdelingen direct rapporteren bij de cfo, terwijl 33 procent van de ict-afdelingen rapporteert bij de ceo.

Gartner deed het onderzoek onder 344 ict-beslissers die iets te zeggen hadden over de aanstellingen binnen de technologie-afdeling van een organisatie. 66 procent daarvan waren cfo's. Bij bedrijven met minder dan 50 miljoen dollar aan inkomsten rapporteerde 47 procent van de ict-afdelingen aan de cfo, ten opzichte van 58 procent bij bedrijven met jaarinkomsten tussen de 50 en de 250 miljoen en 46 procent bij bedrijven die 1 miljoen dollar of meer hebben aan inkomsten.

John van Decker, analist bij Gartner, geeft aan dat het hoge percentage van bedrijven waarvan ict-afdelingen rapporteren aan de cfo laat zien dat het belangrijk is dat cfo's goed ingelicht zijn over technologie. 'Bovendien moeten de cio en de cfo op een lijn zitten over hoe ze het beste uit de technologie kunnen halen.' Bij 72 procent van de bedrijven zeggen cfo's ict-investeringen te doen wanneer ze daardoor voor kunnen blijven op de concurrentie, waarbij 65 procent van de cfo's toezegt business intelligence als belangrijkste technologie te zien.

Cursus

Decker trekt uit het onderzoek de conclusie dat cfo en ict binnen de organisatie beter moeten samenwerken. Zo krijgt de cfo een goed beeld van hoe de ict in elkaar zit. 'Het beste is om de cfo ook op ict-cursus te sturen.'

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKMarcel Hengst, 08-07-2011 19:55
CFO's zijn gewend te denken in KPI's als kapitaal rendement en risico.
Voor hen is ICT een hoofdpijn dossier. Zij hebben juist behoeft aan transparantie in de kosten en hoe ze deze beheersbaar kunnen krijgen. En uiteindelijk willlen ze deze kosten kunnen flexibiliseren, zodat ze de bedrijfs risico's kunnen beperken. Dit geldt niet alleen voor ICT maar ook voor andere ondersteunende processen als HR, Procurement en F&A om er maar een paar te gaan noemen.
Technologische verhalen slaan niet aan bij CFO's. Zorg ervoor dat je je eigen propositie vertaald naar de taal van de CFO (kapitaal, rendement en risico). De CFO zal dan graag een dialoog met je aangaan. De Marketeers hebben hiervoor het volgende mooie woord bedacht; "client intimacy".
De redactie vindt deze reactie: OKPatrick Jonker, 09-07-2011 21:22
In de Nederlandse praktijk, wijst zelfs uit dat de bovengenoemde percentages van 42 procent van de ict-afdelingen direct rapporteren aan de cfo veel hoger ligt. Veel van de NL IT directeuren/CIO's hebben namelijk geen boardfuncties en rapporteren in meer dan 75 procent van de gevallen aan de CFO.
De redactie vindt deze reactie: OKRalph, 11-07-2011 8:41
Ook IT moet aan kunnen tonen dat het rendeert, dus ik snap dat wel. Het is ook vaak zo dat CFO's verantwoordelijk zijn voro riskmanagement, dus als IT uitvalt, moet duidelijk worden wat de risico's en mogelijke schade zijn.
 
Alleen jammer dat Business Intelligence weer als technologie wordt gezien, alleen vanwege het feit dat er software wordt toegepast en het woord 'Database' er vaak in voor komt? Het heet toch niet voor niets BUSINESS Intelligence...?

Proactief en voorspellend beheer

Leveranciers van beheertools en organisaties die IT-beheer uitvoeren prijzen veelvuldig hun proactief karakter. Maar is......

35 vacatures
Storage Engineer

Rabobank International , Utrecht

Project Manager / Business Analyst

GlobalOrange BV , Amsterdam

Service Delivery manager

Belastingdienst , Apeldoorn

Business intelligence specialist

De Nederlandsche Bank , Amsterdam

IT Security Consultant

FastFlex , 's-Gravenhage

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1572 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1272 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 993 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 526 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0