Amsterdam standaardiseert op Blackberry

19-11-2010 11:25 | Door Jolein de Rooij | Lees meer artikelen over: Blackberry , Smartphones | Lees meer over de bedrijven: BlackBerry, Gemeente Amsterdam | Er zijn 7 reacties op dit artikel | Permalink
Blackberry 6 besturingssysteem

Blackberry 6.0 besturingssysteem

Blackberry 6.0 besturingssysteem

De gemeente Amsterdam wil alle smartphones van gemeente-ambtenaren vervangen door Blackberry's. De maatregel is bedoeld om achterstallig onderhoud weg te werken. Dat is één van de speerpunten van het Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil. Dit plan, dat handelt over de begrotingsjaren 2010 tot en met 2014, werd op woensdag 17 november goedgekeurd door burgemeester en wethouders (B&W) van Amsterdam. De Amsterdamse gemeenteraad debatteert op 1 december over het voorstel.

'De bestaande niet-stabiele oplossing voor smartphones moet vervangen worden door de nieuwe Blackberry-standaard', meldt het rapport. Dit voorjaar maakte Amsterdam bekend 100 miljoen euro te willen investeren om de 'versnipperde' ict-infrastructuur te standaardiseren en centraliseren.

In het plan dat woensdag 17 november werd goedgekeurd door burgemeester en wethouders, wordt de komende vier jaar totaal 94 miljoen euro geïnvesteerd. Van dat bedrag is 22,3 miljoen gereserveerd voor de vervanging van verouderde apparatuur. Nog eens 32,9 miljoen is gereserveerd voor het inrichten van een nieuw basispakket ict-voorzieningen.

Blackberry 6.0

Computable vroeg zijn mobility-experts dit voorjaar naar de belangrijkste voor- en nadelen van de zakelijke smartphone Blackberry. Behalve voor e-mail-, agenda- en contactgegevensbeheer blijken de toestellen gemakkelijk inzetbaar voor mobiele koppeling van standaard bedrijfsapplicaties. Volgens sommige experts lenen de toestellen zich echter minder goed voor echte maatwerkkoppelingen. De experts vinden allemaal dat de Blackberry goed is beveiligd.

Blackberry-fabrikant Research in Motion (RIM) presenteerde dit voorjaar zijn nieuwe besturingssysteem 6.0. Blackberry 6.0 kan worden gebruikt voor toestellen met een aanraakscherm. De verwachting is dat voorlopig de meeste nieuwe smartphones van RIM worden uitgerust met een traditioneel beeldscherm met qwerty-toetsenbord en een navigatieknop. Het is nog niet bekend welke toestellen de Amsterdamse ambtenaren zullen ontvangen.

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKJohan, 19-11-2010 14:15
Heeft de gemeente Amsterdam hiervoor een europese aanbesteding uitgevoerd? Of is zij van mening dat andere aanbieders onmogelijk vergelijkbare functionaliteit kunnen bieden en er daarom geen aanbesteding op type nodig is?
De redactie vindt deze reactie: OKict-er, 19-11-2010 14:49
Ik kan met dit artikel lastig achterhalen of deze maatregel ook werkelijk nodig is? Waar gaan welke ambtenaren in welke funktie het voor gebruiken?
 
Menig commercieel bedrijf heeft een relatief sober budget voor smartphones aan de werknemer, maar zodra de financiën door de belastingbetaler wordt geregeld, dan worden diverse overheidsinstanties kwistig met dit soort cadeautjes (zo noem ik het toch maar even, want wat moet een ambtenaar er meer mee dan bellen? )
De redactie vindt deze reactie: OKEdje, 21-11-2010 22:11
Ik begrijp dat standaardisatie kostenbesparend is. In tijd van bezuinigingen is het het natuurlijk gewoon bizar dat er geld uitgegeven gaat worden aan standaardisatie van smartphones. Dit heeft mijn inziens gewoonweg de laagste prioriteit. Ben meer benieuwd hoe het staat met software consolidatie van software (nu gebruiken ze daar in het Amsterdamse honderden applicaties met als gevolg dat er veeeeeels te veel geld wordt uitgegeven aan licentiekosten en onderhoudscontracten....
Nee hoor laten we vooral een hoop ambtenaren (die de godganse dag achter een buro zitten!!!! ) een Blackberry geven waarop ze de mail kunnen lezen......
 
De redactie vindt deze reactie: OKPaVaKe, 21-11-2010 23:15
Ben benieuwd naar de businesscase hierachter. Wat gaat het opleveren als alle ambtenaren een blackberry hebben?
 
Het gros van de ambtenaren bij een gemeente zit doorgaans vooral op kantoor, waardoor de toegevoegde waarde snel daalt.
 
Of is het bedoeld om de ambtenaren bezig te houden (lees: mail verwerken) tijdens de vele vergaderingen die ze hebben?
De redactie vindt deze reactie: OKKarel, 22-11-2010 12:39
Wat een raar verhaal. Gaat de mevrouw achter het loket bij het aanvragen van een uitkering via de smartphone controleren of het al dan niet kan? Als het al moet, dan maar iPhones zou ik zeggen.
De redactie vindt deze reactie: OKmrC, 22-11-2010 12:50
1 black berrie ongeveer 500 euro.
5000 black berries 2.500.000
Ik weet niet hoeveel mensen er eentje krijgen maar
een groot deel van de 100 miljoen gaat naar nieuwe telefoons???
Terwijl je met elke pda je mail kan lezen. Eenvoudige oplossing er zijn ongeveer 4 verschillende pda's (windows mobile, iphone, rim, nokia) dus verzin 4 oplossingen voor je probleem, lijkt me te overzien. Het zal blijken dat er toch mensen zijn die lieve hun iphone gebruiken.
Maar ja, je hebt een stap gezet. Iedereen blij.
Standaardiseren van open office levert meer op ook voor in de toekomst.
De redactie vindt deze reactie: OKICT-er, 22-11-2010 13:48
Sommige lezers opgelet; nergens staat dat elke Amsterdamse ambtenaar een Blackberry krijgt. Wellicht wordt een deel van de bedrijfssmartphones vervangen. Privé is privé, ook in Amsterdam.
 
Ook is nergens aangegeven dat er buiten de Europese aanbestedingsregels om wordt besteld. Waarschijnlijk wordt bij de vervanging een bestaand of een nieuw raamcontract gebruikt. De Amsterdamse ICT-managers zijn echt niet allemaal van die idiote kapsoneslijers.
 
Willen degene die echt wat meer weet, dit bij de rest melden.
Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1572 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1271 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 993 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 524 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0