Bedrijven zijn niet klaar voor privé-apparaten

29-06-2010 14:39 | Door Diederik Toet | Lees meer artikelen over: Laptops, iPhone, Blackberry , Smartphones | Lees meer over het bedrijf: Unisys | Er zijn 25 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

De ict-infrastructuur van Nederlandse bedrijven is onvoldoende voorbereid op het toenemende gebruik van consumentenelektronica op de werkvloer. Vooral de ondersteuning en de beveiliging schieten te kort. Toch gebruikt 95 procent van de medewerkers die op het bedrijfsnetwerk zitten, minstens één apparaat dat door henzelf is aangeschaft. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau IDC in opdracht van technologiebedrijf Unisys.

Veel meer Nederlandse medewerkers gebruiken privé-apparaten dan hun werkgevers verwachten. 27 procent gebruikt op het werk een privé-smartphone en 18 procent een privé-notebook. Hun werkgevers denken dat dit respectievelijk 9 en 4 procent bedraagt. Doordat de privé-apparaten, zoals Blackberry's, iPhones of consumentennotebooks, zowel voor zakelijke als privédoeleinden worden gebruikt, zal er behalve persoonlijke gegevens ook bedrijfsinformatie op staan.

Uit het onderzoek blijkt dat zowel de medewerkers als de ict-beheerders vinden dat hun organisatie consumentenelektronica slecht ondersteunt en beveiligt. De beheerders schatten dit wel beter in dan de medewerkers zelf. Ook de ondersteuning van social networks laat volgens de respondenten te wensen over.

Innovatief

Het zijn vaak technologisch innovatieve medewerkers die privé-apparaten op hun werk gebruiken. Organisaties zien vaak niet in welke mogelijkheden de technologieën en toepassingen kunnen hebben, merken de onderzoekers op. Bedrijven die weten hoe zij hieruit voordeel kunnen halen zonder hun bedrijfssysteem in gevaar te brengen, kunnen zich beter staande houden, aldus IDC.

42 procent van de onderzochte Nederlandse organisaties biedt zijn medewerkers gunstige aankoopregelingen voor consumentenelektronica. 57 procent van de organisaties vergoedt de aankopen van de medewerkers, waarbij alle zakelijke gebruikskosten worden gedekt.

Overigens bieden in Nederland bijna tweemaal zo veel organisaties dergelijke regelingen, vergeleken met bijvoorbeeld België en het Verenigd Koninkrijk. Daar wordt werknemers vooral de apparatuur geboden die voor de organisatie standaard wordt ingekocht.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.82
Klik voor meer info 2 1019 6.80
Klik voor meer info 3 1799 6.73
Klik voor meer info 4 2543 6.72
Klik voor meer info 5 1184 6.65
Klik voor meer info 6 876 6.50
Klik voor meer info 7 540 6.50
Klik voor meer info 8 539 6.33
Klik voor meer info 9 1275 6.30
Klik voor meer info 10 1064 6.29