Tip: Start klein met IPv6

Vier tips voor een IPv6-implementatie

06-11-2009 12:40 | Door Rian van Heur | Lees meer artikelen over: IPv6, TCP/IP | Er zijn 5 reacties op dit artikel | Permalink
Netwerkstekkers IPv6

Bedrijven moeten klein starten met de implementatie van internet protocol versie 6. Peter van Eijk, Computable-columnist en lid van de IPv6-taskforce, denkt dat het implementeren van het nieuwe internetprotocol niet moeilijk hoeft te zijn. 'Om iedereen tegelijk te laten overstappen is dat natuurlijk een lastige stap. Maar voor een bedrijf alleen hoeft het niet moeilijk te zijn.'

Van Eijk gaf zijn tips aan bedrijven die willen starten met IPv6 tijdens een presentatie op het Tooling Event op 5 november 2009.

Overleg niet met de directeur

Vraag niet aan de baas of je mag starten met IPv6. 'De directeur van het bedrijf begrijpt het niet. Als je budget moet reserveren, breng het als preventief netwerkonderhoud', zegt Van Eijk.

Stel eisen aan de leverancier

Niet alle leveranciers hebben IPv6 ingebakken in hun netwerkapparatuur. Zeg de leverancier dat je geen zaken meer doet met ze als hij IPv6 niet toevoegt aan de functies van de apparatuur. 'De leverancier gaat uiteindelijk wel akkoord. Het is voor hem een kleine moeite', denkt Van Eijk.

Meet de hoeveelheid IPv6-verkeer

Veel bedrijven weten niet hoeveel IPv6-verkeer over hun netwerk gaat. Dat hoeft niet nul te zijn, ook als je je netwerk niet hebt klaargemaakt voor het nieuwe internetprotocol. 'Bij sommige netwerkapparatuur staat het standaard aan. Het kan dus goed dat er al veel IPv6-verkeer over het netwerk gaat', aldus Van Eijk.

Start klein, met een IPv6-beheernetwerk

Maak naast je IPv4-netwerk een apart IPv6-netwerk waarmee je begint. Je kunt dan testen zonder het huidige netwerk in gevaar te brengen. 'Als je een tijdje met het protocol werkt, dan merk je pas hoe makkelijk het is', zegt Van Eijk.

Reacties op dit artikel
Geen ratingAad, 06-11-2009 13:20
Helemaal mee eens Peter. Nadat je een infrastructuur opgebouwd heb kan je eenvoudig applicaties testen. Echter de meeste bedrijven en instanties weten vaak niet hoe hun applicaties met elkaar werken en daar wringt de schoen. Dus naast opbouw test omgeving dient men ook een inventarisatie te starten. Dit is vaak ook de oorzaak waarom virtualisatie niet conform plan verloopt, althans dit is mijn ervaring. Met de invoering van IPv6 is dit een geweldige kans om weer grip op de ICT te krijgen. Welke applicaties zijn nu echt nodig en business critical.
Geen ratingR.J. Tuijnman, 09-11-2009 10:12
Meneer van Eijk denkt toch niet dat ik mijn baan op het spel ga zetten voor IPv6? Laat men eerst maar eens vanuit de IPv6-hoek zelf open kaart spelen wat er allemaal komt kijken bij een eventuele overstap. Dan praten we wel verder ...
En een apart netwerk inrichten voor IPv6? Wat stelt meneer van Eijk zich eigenlijk voor van de mogelijkheden die een modaal systeembeheerdertje bij een modaal bedrijfje heeft? Ik ben al blij dat ik uberhaupt een werkend netwerkje heb!
Geen ratingDhooft, 09-11-2009 15:45
@Tuijnman: IPv6 is open en goed gedocumenteerd, de internettaskforce heeft dit goed op orde.
 
Een stabiel netwerk, lijkt me eerder een prio als je daar problemen mee hebt.
Ik wee nog wel iemand te huur.
Geen ratingR.J. Tuijnman, 09-11-2009 16:38
Dhooft: IPv6 is open en goed gedocumenteerd, de internettaskforce heeft dit goed op orde.]
 
Helaas is mijn ervaring anders...
Geen ratingR.J. Tuijnman, 09-11-2009 16:40
@Dhoft: Een stabiel netwerk lijkt me eerder een prioriteit als je daar problemen mee hebt.
Ik zie nu ook dat de accentjes op het woordje EEN zijn weggevallen. Dat maakt het inderdaad een wat merkwaardige opmerking...
11 vacatures
Embedded Software Engineer (M/V)

Avantes , Apeldoorn

Architect Infrastructuur (40 upw)

NCCW , Almere

Network Engineer Remote Control

Qi ict , Delft

ICT Engineer

Lancom B.V. , Rotterdam

Technical Engineer

Qi ict , Delft

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1563 6.2
Klik voor meer info2 1299 6.0
Klik voor meer info3 1266 6.2
Klik voor meer info4 1069 6.2
Klik voor meer info5 976 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 521 6.1
Klik voor meer info9 397 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2