Imago en cultuur oorzaak tekort aan ICT-vrouwen | Nieuws | Computable

Imago en cultuur oorzaak tekort aan ICT-vrouwen

21-09-2007 09:45 | Door Diederik Toet | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
vrouwen ict computer laptop

Er zijn veel initiatieven ontplooid om meer meisjes en vrouwen bij de ict te betrekken. Toch lijkt het alsof er weinig resultaat is. Volgens Antoinette Taillie van het VHTO, de organisatie die veel van de initiatieven organiseerde, is dat onjuist. Het vereist alleen geduld om het ict-imago te verbeteren en een cultuuromslag te bereiken.

Het beeld dat alle initiatieven om meisjes en vrouwen te betrekken bij de ict-sector weinig succesvol zijn, is volgens Antoinette Taillie onjuist. De projectmanager bij de VHTO, het landelijke expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, vindt het te vroeg om te oordelen. "We zien wel degelijk een toename van meisjes bij opleidingen op het snijvlak van ict en andere disciplines. Na afloop zijn het juist de meisjes die als eerste worden weggeplukt door de werkgevers."

Een van de initiatieven van de VHTO is Ict-Ster, dat werd opgezet in samenwerking met vijftien partners uit het onderwijs, bedrijfsleven, beroepsverenigingen en kenniscentra. Sinds 2005 zijn binnen Ict-Ster talloze activiteiten opgezet om meiden te interesseren in het vak en te helpen bij het kiezen van opleiding en baan.

Taillie is overtuigd dat de initiatieven succesvol kunnen zijn, maar dat er wel een imagoverbetering en cultuuromslag nodig is. "In Nederland is het voor meisjes not done om te kiezen voor techniek of informatica. Jongens houden zich met techniek bezig en meisjes zouden dat niet kunnen. Als meisjes op de middelbare school een natuurprofiel kiezen, wordt hen gevraagd of ze daar wel zeker van zijn."

Om het ict-imago bij te schaven, organiseert Ict-Ster onder andere speeddates waarbij vrouwelijke ict-professionals hun enthousiasme proberen over te brengen op meiden in het voortgezet onderwijs. Ook hamert de organisatie op verbetering van de informatievoorziening over de breedte van ict-opleidingen en het werkveld.

Naast het voortgezet en hoger onderwijs richt de VHTO zich op herintredende vrouwen, de overheid en het bedrijfsleven. Zo verzorgt de organisatie een oriëntatietraject voor herintreedsters en adviseert de overheid over meisjes en vrouwen in de ict. Voor ict-bedrijven heeft Taillie nog een tip: "Laat weten dat je vrouwen binnen je organisatie wilt hebben en zorg dat die boodschap bij de doelgroep aankomt. Het zou zonde zijn om het vrouwelijk arbeidspotentieel onbenut te laten."

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1399 6.79
Klik voor meer info 2 1048 6.75
Klik voor meer info 3 1858 6.74
Klik voor meer info 4 1195 6.68
Klik voor meer info 5 2633 6.63
Klik voor meer info 6 561 6.50
Klik voor meer info 7 1119 6.39
Klik voor meer info 8 919 6.38
Klik voor meer info 9 539 6.34
Klik voor meer info 10 1277 6.31