Microsoft sponsort opensource

28-07-2008 10:42 | Door Jasper Bakker | Lees meer artikelen over: LGPL, Apache | Lees meer over de bedrijven: Microsoft, Apache Software | Er is 1 reactie op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Microsoft brengt Windows en opensource nader tot elkaar.

Microsoft brengt Windows en opensource nader tot elkaar.

Microsoft ziet opensource als grote vijand, maar doet er zelf ook deels aan. Nu doet de Windows-leverancier een opvallende stap: het sponsort de opensource Apache-webserver.

Microsoft treedt toe tot de stichting achter de veelgebruikte opensource webserver Apache. Het nieuwste lid van de Apache Software Foundation steekt honderdduizend dollar in de webserver die vooral draait op Linux. Dat bedrag is de jaarcontributie voor een Platinum Sponsor, het hoogste sponsorniveau binnen deze opensource stichting.

Het toetreden van de Windows-maker tot de Apache Software Foundation is bekend gemaakt aan het eind van opensource bijeenkomst Oscon, die vorige week plaatsvond in Portland (Oregon, Verenigde Staten). Sam Ramji, directeur van het Open Source Software Lab van Microsoft, bracht dit nieuws in zijn toespraak op Oscon.

Toenadering

Microsoft-manager Sam Ramji kondigt sponsoring van Apache aan.

Microsoft-manager Sam Ramji kondigt sponsoring van Apache aan.

Ramji had meer opensource aankondigingen vanuit Microsoft. Zo brengt de softwareproducent een patch uit voor ADOdb, een veelgebruikte opensource datatoegangslaag voor scripttaal PHP. Die patch maakt aansluiting mogelijk op Microsofts eigen database SQL Server. De ADOdb-patch wordt uitgebracht onder de opensource licentie LGPL (Lesser GPL), die een minder 'pure' vorm van opensource is dan de bekende GPL.

Microsoft heeft eerder al toenadering gezocht tot opensource. Zo is er in 2006 al een formele overeenkomst gesloten met leverancier Zend, bekend maker van PHP-programmeertools. Daarnaast is het nieuwe Windows Server 2008 geoptimaliseerd voor PHP en is die scripttaal gecertificeerd voor gebruik op die serveruitvoering van Windows. Ook biedt Microsoft zijn multimediatechnologie SilverLight voor opensource besturingssysteem Linux.

Omstreden

De stappen die Microsoft richting opensource zet, zijn echter niet onomstreden. Zo heeft de samenwerking met Linux-leverancier Novell veel stof doen opwaaien. Klanten zijn echter blij met de overeenkomst tussen de twee voormalige aartsvijanden. Daarnaast is Microsofts sponsoring van een onderzoek naar opensource neergesabeld als een pr-actie.

De softwareproducent heeft zich namelijk ook nogal fel uitgesproken over opensource in het algemeen en Linux in het bijzonder. Enerzijds via officiële marketingcampagnes, anderzijds door uitlatingen van topmensen zoals ceo Steve Ballmer. Die beweert ook dat Linux bepaalde patenten van Microsoft schendt.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.83
Klik voor meer info 2 1792 6.75
Klik voor meer info 3 1017 6.75
Klik voor meer info 4 2537 6.73
Klik voor meer info 5 1184 6.64
Klik voor meer info 6 873 6.51
Klik voor meer info 7 538 6.47
Klik voor meer info 8 1275 6.27
Klik voor meer info 9 1060 6.27
Klik voor meer info 10 532 6.24