Brabants ICT-verbond verbreekt samenwerking

29-07-2011 16:41 | Door Sander Hulsman | Lees meer artikelen over: Midoffice, Archivering | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Permalink

De Noord-Brabantse gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem stoppen met samenwerken op het gebied van e-dienstverlening en ict. Op verschillende ict-vlakken werd er al samengewerkt, maar op het gebied van informatie konden de gemeenten niet eenduidig beleid ontwikkelen. De gemeente Werkendam dacht anders over digitalisering en de invulling van de midoffice dan de andere twee gemeenten.

Het verschil zit hem vooral in de aanpak en het tempo van doorvoeren van het informatiebeleid. Dit zou voor de gemeenten kunnen leiden tot ongewenste vertragingen in de ontwikkeling van e-dienstverlening. Toch menen de gemeenten dat de ict-samenwerking uit 2009 niet voor niks is geweest.

Opgeleverde basisdoelstellingen

Twee jaar geleden wilden de drie gemeenten graag een gezamenlijke ict-infrastructuur opzetten om de kwetsbaarheid te beperken en efficiencywinst en kostenbesparingen te realiseren. Deze basisdoelstellingen zijn deels bereikt. Zo is een gezamenlijke infrastructuur gerealiseerd die bestaat uit een multi-platform netwerk. Daarnaast zijn de centrale functies gecentraliseerd in Aalburg, is gezamenlijk systeembeheer doorgevoerd en zijn de kantoorautomatisering en telewerkomgeving in alle drie de gemeenten identiek.

Bij het aanbreken van de nieuwe fase, het informatiebeleid, gaat het dus fout in de ict-samenwerking van de Noord-Brabantse gemeenten. Aalburg en Woudrichem maken beiden gebruik van de diensten van PinkRoccade en Werkendam werkt met het systeem van Centric. Werkendam wil vasthouden aan één leverancier (Centric) voor de backoffice-applicaties, terwijl het gezamenlijk aangeschafte PinkRoccade-platform binnen de gemeente Aalburg draait. Hierdoor wordt er van verdere samenwerking afgezien.

PQR en Equalit

Ter ondersteuning van de ict-samenwerking tussen Aalburg, Werkendam en Woudrichem mocht infrastructuurspecialist PQR begin 2010 een centrale serveromgeving voor de gemeenten realiseren, waar ongeveer 350 medewerkers gebruik van gingen maken. PQR heeft een vierjarige overeenkomst (met een optie tot verlenging van eenmaal één jaar) gesloten voor de levering, de installatie, de configuratie en het onderhoud van de centrale serveromgeving. Het is niet bekend wat er met dit contract gaat gebeuren.

Aalburg, Werkendam en Woudrichem waren via de samenwerkende sociale werkvoorziening !GO ook al toegetreden tot het ict-samenwerkingverband Equalit. Equalit houdt zich bezig met het bieden van ondersteuning op het gebied van e-overheid en ict. Of de drie gemeenten in dit samenwerkingsverband blijven zitten, is vooralsnog onbekend.

Proactief en voorspellend beheer

Leveranciers van beheertools en organisaties die IT-beheer uitvoeren prijzen veelvuldig hun proactief karakter. Maar is......

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1563 6.2
Klik voor meer info2 1299 6.0
Klik voor meer info3 1266 6.2
Klik voor meer info4 1069 6.2
Klik voor meer info5 976 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 521 6.1
Klik voor meer info9 397 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2