Bozige huisartsen stappen naar rechter om EPD

07-12-2012 13:14 | Door Rik Sanders | Lees meer artikelen over: EPD | Er zijn 4 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen spant een kort geding aan tegen de vier grote zorgverzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ. De Vereniging verzet zich tegen de verplichting van de verzekeraars om zich aan te sluiten bij de nieuwe opzet van het elektronisch patiëntendossier (epd). De vereniging is een luis in de pels van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en zegt honderden huisartsen te vertegenwoordigen.

De NOS meldt dat het kort geding naar verwachting volgende week dient. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen is verbolgen over de contracten voor 2013 die de zorgverzekeraars hebben voorgelegd. Daarin staat volgens de NOS een 'inspanningsverplichting' om zich aan te sluiten bij de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Als de huisartsen zich niet aansluiten wordt de samenwerking volgend jaar beëindigd. De contracten moeten uiterlijk 1 januari zijn teruggestuurd aan de zorgverzekeraars.

Voor een huisarts is een contract met de grote zorgverzekeraars essentieel om een praktijk te kunnen voeren. Maar de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen vindt dat ze hun beroepsgeheim inleveren als ze akkoord gaan. Hun patiëntendossiers kunnen door allerlei mensen kunnen worden ingezien zonder dat ze dat weten en huisartsen hebben ook geen kijk op wat er verder met die informatie gebeurt, benadrukt bestuurslid Herman Suichies tegen de NOS.

Tegenstander

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen is een afsplitsing van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Ze is al jaren fervent tegenstander van de invoering van een epd en de machtspositie van de LHV die huisartsen kan dwingen hieraan mee te doen. Op de website van de vereniging spreekt bestuurslid Suichies van een 'kongsi' van bestuurders van de landelijke organisaties van apothekers (KNMP), huisartsen (LHV), huisartsenposten (VHN) en patiënten (NPCF), die in november 2011 hun handtekening hebben gezet onder zogenaamde afspraken voor de doorstart van de LSP- infrastructuur' (LSP = Landelijk Schakelpunt. RS).

Goednieuws-show

Suichies noemt de epd-doorstart een goednieuws-show en wijst op uitspraken als 'Het is goed voor de patiënt' en 'daar doen we het toch allemaal voor, veilige uitwisseling komt de patiënt ten goede'. Hij noemt het ongelofelijk dat amper anderhalf jaar nadat het landelijke elektronisch patiëntendossier gesneuveld is in een unanieme Eerste Kamer het epd als particulier initiatief alsnog de huisartsen wordt opgedrongen.  'Dat het beroepsgeheim van de huisarts wordt aangetast, geldt nog steeds. Dat de privacybescherming onvoldoende is geregeld geldt nog steeds. Dat de medische voordelen van een landelijk systeem nooit zijn aangetoond geldt nog steeds. Dat gegevens in het dossier van de huisarts nog verre van compleet en dus onbetrouwbaar zijn geldt nog steeds. Dat een meerderheid van de zorgaanbieders en een meerderheid van de huisartsen een landelijk werkend systeem nog steeds niet willen geldt nog steeds.'

Het enige dat in zijn ogen is veranderd, is de procedure om de benodigde toestemming van de patiënt te verwerven. 'De zeven miljoen patiënten die, waarschijnlijk voor het grootste deel onwetend, in het systeem staan aangemeld worden per 1 januari, op last van het CBP, verwijderd. Dit soort zaken lees ik niet in de feiten en fabels die de NPCF over het LSP schreef', schrijft hij op de site.

Verplichting

Volgens het bestuurslid zijn ook de ict-leveranciers een direct belanghebbende partij bij deze kongsi. Zij krijgen in zijn ogen immers een groot deel van het geld en de subsidies die met de 'epd nieuwe stijl' gemoeid zijn. 'Uiteraard zijn dit soort grootschalige ict-projecten en gegevensuitwisselingen niet gediend bij transparantie. In een bestuursoverleg met de LHV deze zomer werd ons ten stelligste verzekerd dat er geen beroepsnorm zou komen.' Suichies waarschuwt zijn leden: 'Vergist u zich dus niet, per 1 januari 2014 wordt elke huisarts verplicht mee te doen.'

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 2235 6.76
Klik voor meer info 2 1640 6.73
Klik voor meer info 3 1315 6.66
Klik voor meer info 4 949 6.58
Klik voor meer info 5 1169 6.57
Klik voor meer info 6 705 6.35
Klik voor meer info 7 492 6.32
Klik voor meer info 8 516 6.15
Klik voor meer info 9 1185 6.10
Klik voor meer info 10 896 6.02