Bozige huisartsen zien af van kort geding EPD

19-12-2012 14:12 | Door Rik Sanders | Lees meer artikelen over: EPD | Lees meer over het bedrijf: VZVZ | Er is 1 reactie op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen ziet af van het kort geding dat vandaag, 19 december zou dienen in de rechtbank in Arnhem. Aanleiding is het bericht van de zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis dat de inspanningsverplichting voor huisartsen tot aansluiting op het Landelijk Schakelpunt is komen te vervallen. Dit sturen de zorgverzekeraars ook nog eens zwart op wit naar alle huisartsen in Nederland.

De vereniging wilde naar de rechter stappen om te voorkomen dat huisartsen verplicht zouden worden zich aan te sluiten bij de nieuwe opzet van het elektronisch patiëntendossier (epd).

VPHuisartsen toonde zich verbolgen over de contracten voor 2013 die de zorgverzekeraars hadden voorgelegd. Daarin stond een 'inspanningsverplichting' voor huisartsen om zich aan te sluiten bij de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Als zij zich niet zouden aansluiten zou de samenwerking met de verzekeraars volgend jaar worden beëindigd.  

De vereniging constateert nu dat de zorgverzekeraars bakzeil hebben gehaald. Toch blijven er voor VPHuisartsen grote zorgen over de manier waarop de zorginfrastructuur op dit moment wordt uitgerold. De vereniging richt zijn pijlen nu op de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), de organisatie achter de doorstart van het epd. De VZVZ is eind 2011 opgericht op initiatief van de koepels van huisartsen (LHV), huisartsenposten (VHN), apotheken (KNMP), ziekenhuizen (NVZ) in samenwerking met Nictiz en met steun van de patiëntenfederatie NPCF.

Weinig oor

Volgens VPHuisartsen tonen de partijen die verenigd zijn in de VZVZ en de zorgverzekeraars 'een enorme doorzettingsmacht en blijven zij benadrukken dat het hier gaat om een nieuw veilig epd-systeem dat zal leiden tot kwaliteitswinst. Er is weinig oor voor de breed geuite kritiek op de structuur van het systeem waardoor het gevoelig is voor misbruik.' De verenging constateert dat de Consumentenbond, de NPCF en de minister inmiddels hebben aangegeven dat zij aanvullende specificaties wensen om het systeem beter te beveiligen. VPHuisartsen heeft aan de VZVZ laten weten dat opnieuw juridische stappen worden overwogen als de VZVZ niet binnen drie maanden met verbeteringen komt.

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen is een afsplitsing van de Landelijke Huisartsen Vereniging en zegt honderden huisartsen te vertegenwoordigen. Ze is al jaren fervent tegenstander van de invoering van een epd en de machtspositie van de LHV die huisartsen kan dwingen hieraan mee te doen.   

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.83
Klik voor meer info 2 1792 6.75
Klik voor meer info 3 2533 6.72
Klik voor meer info 4 1015 6.72
Klik voor meer info 5 1184 6.64
Klik voor meer info 6 870 6.51
Klik voor meer info 7 537 6.45
Klik voor meer info 8 1275 6.25
Klik voor meer info 9 1056 6.25
Klik voor meer info 10 532 6.23