'Leveranciers doen te weinig aan grijze cd/dvd-import' | Nieuws | Computable

'Leveranciers doen te weinig aan grijze cd/dvd-import'

19-07-2005 11:35 | Door Sytse van der Schaaf | Lees meer artikelen over: DRM | Er is 1 reactie op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

In plaats van een procedure bij de rechter om de kopieerheffing van tafel te krijgen zouden leveranciers van blanco dragers veel beter mee kunnen helpen met de bestrijding van grijze import. Dit zegt Andre Beemsterboer, directeur van de Stichting De Thuiskopie.

Een groot deel van de import van lege dragers zonder afdracht van de kopieerheffing is ontstaan omdat de Stichting De Thuiskopie vorig jaar nog niet op mocht treden tegen misstanden. "Eind vorig jaar is de wet aangepast, waarna de stichting wel invallen op beurzen kon uitvoeren en procedures kon aanspannen om misstanden aan te pakken", aldus Beemsterboer.

 

De eerste inval vond plaats in november vorig jaar tijdens de HCC-dagen, een grote computerbeurs in Utrecht. Onlangs besliste een rechter in een procedure dat webwinkel Arinka, die stelde vanuit het buitenland te opereren, wel degelijk verplicht is om BTW en een kopieerheffing op blanco dragers af te dragen als het producten afzet in Nederland. In Engeland en Luxemburg bestaat de kopieerheffing niet. Er lopen op dit moment enkele procedures tegen bedrijven in Nederland.

Beemsterboer vindt dat leveranciers en importeurs veel meer baat zouden hebben bij een eendrachtige aanpak van misstanden door onder andere een goede voorlichting op te zetten. "Leveranciers werken niet mee aan het uitdelen van folders in de detailhandel bijvoorbeeld. Daardoor zal de oude situatie waarbij een relatief klein aantal importeurs die zich wel aan de regels houden niet meer terugkomen", verwacht Beemsterboer.

 

De Stichting De Thuiskopie is vol vertrouwen over de rechtszaak die is aangespannen door een twintigtal leveranciers waaronder Philips en Imation tegen de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding en De Thuiskopie. Hij verwacht dat de rechtszaak lang zal duren, omdat de kans groot is dat de Nederlandse rechter doorverwijst naar het Europese Hof in Luxemburg.

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1398 6.80
Klik voor meer info 2 1044 6.75
Klik voor meer info 3 1854 6.73
Klik voor meer info 4 1195 6.68
Klik voor meer info 5 2628 6.65
Klik voor meer info 6 560 6.49
Klik voor meer info 7 1115 6.38
Klik voor meer info 8 915 6.37
Klik voor meer info 9 539 6.34
Klik voor meer info 10 1277 6.32