SS Rotterdam krijgt eigen mobiel netwerk | Nieuws | Computable

SS Rotterdam krijgt eigen mobiel netwerk

Cruiseschip werkt als kooi van Faraday

02-04-2010 13:50 | Door Jolein de Rooij | Lees meer artikelen over: GSM, UMTS, C2000 | Lees meer over het bedrijf: KPN | Er zijn 5 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

SS Rotterdam in Gdańsk, Polen. Foto: Jakub Bogucki. Vrijgegeven onder een Creative Commons-licentie.

SS Rotterdam in Gdańsk, Polen. Foto: Jakub Bogucki. Vrijgegeven onder een Creative Commons-licentie.

Voormalig cruiseschip SS Rotterdam heeft een eigen mobiel netwerk gekregen. De reden: de stalen constructie werkt als een kooi van Faraday en ‘dempt’ het mobiele signaal van buitenaf. Daarom legde KPN op het schip een zogeheten ‘leaky feeder’-netwerk aan, met negen kilometer netwerkkabel en een straalverbinding naar het vasteland.

Een 'leaky feeder' is een communicatiesysteem dat bijvoorbeeld ook wordt toegepast in mijnschachten en tunnelomgevingen. Het bestaat uit een coaxkabel waaruit signalen kunnen 'weglekken', zodat overal in de buurt van de kabel ontvangst is. Om te compenseren voor het weglekken van het signaal is om de zoveel honderd meter een versterker nodig.

De onderling verbonden kabels liggen in grote banen op de plafonds van de diverse dekken van het schip en geven in elke ruimte een mobiel signaal af. Zo is overal op het schip mobiel bereik voor C2000, gsm en umts, meldt KPN.

De Rotterdam is met een lengte van 228 meter het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland is gebouwd. Het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn moet een belangrijke toeristische attractie worden.

Maastoren

Daarnaast kreeg ook de 165 meter hoge Maastoren in Rotterdam een eigen mobiel netwerk. Door de hoogte en het aantal mensen die het gebouw gaan gebruiken, is het normale mobiele signaal van buitenaf onvoldoende. Op verzoek van hoofdhuurder Deloitte realiseerde KPN daarom een inpandig netwerk met vele mini-antennes.

Nu kan van de entree tot in de skylobby ‘gewoon' mobiel worden gecommuniceerd. Het telecombedrijf vestigt hiermee naar eigen zeggen een nieuw mobiel hoogterecord in Nederland. Voorheen was dit voorbehouden aan de 135-meter hoge Rembrandtoren in Amsterdam.

De toekomst van digitaal samenwerken is hier

Nu het begrip ‘werkplek’ steeds breder geïnterpreteerd kan worden, is de kans groot dat werknemers binnen de......

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.81
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1864 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2651 6.56
Klik voor meer info 6 562 6.55
Klik voor meer info 7 1124 6.47
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 923 6.33
Klik voor meer info 10 1278 6.32