BYOD-discussie is niet langer relevant | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

BYOD-discussie is niet langer relevant

05-02-2013 13:43 | Door Rene Kooistra | Lees meer artikelen over: BYOD | Er zijn 8 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Rene Kooistra
Rene Kooistra

Managing Consultant

Expert van Computable voor de topics: Detachering, Infrastructuur en Softwarebeheer

Meer

Bring your own device of niet? Die discussie is wat mij betreft niet relevant. Het gaat meer om de vraag: zijn het managed of unmanaged devices? En nog veel interessanter is het hoe je omgaat met de back-end infrastructuur. Kies je daar voor de juiste generieke mechanismen, dan kun je altijd uit de voeten.

Veel bedrijven hebben de laatste tijd afgewacht en investeringen uitgesteld. Ze staan nu voor de keuze: investeren in toekomstige groei of nog langer wachten? 2013 belooft een spannend jaar te worden. Zeker op het gebied van it.

Bedrijven moeten bijvoorbeeld nadenken over de it-architectuur en de manier waarop die van strategisch belang kan zijn voor de ontwikkeling van het bedrijf. De technologische ontwikkelingen zetten zich door. Er komen veel nieuwe producten bij. Blijf je nog even bij Windows 7 of ga je als bedrijf over op Windows 8? Hoe ontsluit je de data van het bedrijf zonder dat je de grip hierop verliest? En welk beleid hanteer je als het gaat om devices voor het personeel?

De byod-discussie (wel of niet doen?) is vanuit een it-managementperspectief niet zo relevant als men soms doet voorkomen. De vraag is meer of men kiest voor managed of unmanaged devices. Hier zou de discussie rondom devices zich wat mij betreft dan ook vooral op moeten focussen. Hoewel het naar mijn mening geen belemmering hoeft te zijn. Managed devices zijn ook prima thuis te gebruiken, en unmanaged devices kunnen zakelijk ook prima de beschikking krijgen over data en functionaliteit.

Generieke mechanismen

Voorheen (vroeger zeg maar), toen we nog vrijwel alleen met desktops en laptops werkten, waren we onze tijd ruimschoots kwijt aan de inrichting ervan. Denk alleen al aan het gebruik van de juiste applicaties, persoonlijke instellingen en de data. Bovendien gebruikte je voor elke situatie hetzelfde device. Het beheer concentreerde zich vooral op de ondersteuning hiervan.

Het gebruik van devices is tegenwoordig steeds meer afgestemd op de persoonlijke omstandigheden en de persoonlijke voorkeur van de gebruiker. Hij kiest zijn ‘own devices’ om die in te zetten voor zijn werkzaamheden. De uitdaging ligt op het gebied van het ontsluiten van functionaliteit en data.

Als je aan de achterkant voor generieke (lees device onafhankelijke) mechanismen zorgt, dan maakt het niet uit welke keuze je maakt en kun je met elke situatie uit de voeten: tower of thin client, managed of unmanaged device, own device of device van de zaak. Al zijn de verschillende devices anders in gebruik; het maakt niet uit wat iemand meeneemt, want iedereen benadert de data op een vergelijkbare manier en kan de applicaties gebruiken die daarbij passen.

Market places

Het beschikbaar stellen van applicaties en functionaliteit verandert ook al door de komst van tablets en de installatie van programma’s via market places als iTunes Store van Apple en Google Play Store. Voor kantooromgevingen heeft Microsoft met SCCM eveneens een gebruiksvriendelijk tool ontwikkeld voor het beschikbaar stellen van applicaties. De nieuwste versie, SCCM 2012, kan via een portal applicaties beschikbaar stellen voor verschillende platformen. Wel zo handig, ontdekken steeds meer bedrijven.

Data ‘at any device’

Voor het benaderen van data dienen bedrijven voorzieningen te treffen om de data vanaf any device te kunnen gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld RES HyperDrive, Citrix ShareFile en VMware Horizon; private cloud-oplossingen. Wanneer er geen voorzieningen worden aangeboden, dan kiest de gebruiker voor eigen voorzieningen zoals DropBox, Skydrive en Google Drive; personal cloud-oplossingen. Geen wenselijke oplossingen in een zakelijke omgeving.

Kortom: met het oog op economische en technologische ontwikkelingen staat er wat te gebeuren komend jaar. Dat geldt voor iedere organisatie. Maar waar gaat het volgens jou precies naartoe? Ik ben benieuwd naar jouw ideeën en nodig je graag uit om je visie hierop met mij te delen.

Gerelateerde artikelen

25-10-13  IT-manager vreest BYOD en BYOS zonder audit

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.81
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1864 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2651 6.56
Klik voor meer info 6 562 6.55
Klik voor meer info 7 1124 6.47
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 923 6.33
Klik voor meer info 10 1278 6.32