Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Wie orkestreert de cloud nu en straks?

28-12-2012 15:17 | Door Klaas de Jong | Er zijn 16 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Klaas de Jong
Klaas de Jong

Solution Consultant

Expert van Computable voor de topics: Cloud Computing en Virtualisatie

Meer

Als we met z'n allen op grote schaal het cloudtijdperk instappen wie zorgt dan voor het beheer van de cloud in het algemeen en meer specifiek 'Wie beheert de clouds waar ik als eindgebruiker mijn diensten heb ondergebracht?'.

Wie gaat de cloud beheren op een zodanige wijze dat iedere gebruiker in de cloud ook datgene krijgt waarvoor hij heeft gekozen? Nu is het simpel: kies je cloud die (het beste) bij je past en je kunt aan de slag. Maar wat gebeurt er als de cloud-leverancier ineens eieren voor zijn geld kiest of zijn focus verlegt naar andere clouddiensten.


'Geen probleem', zeggen de cloudleveranciers, 'Je kunt simpel overstappen naar een andere cloudleverancier en daar alles wat je nodig hebt weer onderbrengen.' Maar kun je dat nu daadwerkelijk, kan een eindgebruiker echt alles onderbrengen bij één en dezelfde cloud-provider? Alle facetten voor het ondersteunen van je bedrijfsprocessen onderbrengen bij een dezelfde cloud-provider is uiteraard zeer wenselijk, maar wellicht ook een utopie. Eerder was mijn vraag al eens 'Is er maatwerk mogelijk in de cloud of gaan we met z'n allen in het keurslijf van de cloud'.

Stel je bent een bedrijf dat overdag veel resources uit de cloud nodig heeft, maar na pakweg 18:00 uur is het voorbij. Pas 's ochtends rond 07:00 uur start de zaak weer op en zijn die resources uit de cloud weer nodig. Geen probleem natuurlijk want in de periode dat je de resources uit de cloud niet gebruikt kan jouw cloud-provider deze resources aan iemand anders ter beschikking stellen. In dit geval niks aan de hand dus
.
Nu bent je een 24 uurs bedrijf dat ook daadwerkelijk 24 uur per dag resources uit de cloud nodig heeft .
Ook dan is er niets aan de hand. Je dient er dan wel op te letten dat je cloud-provider gedurende die 24 uren dezelfde resources tegen hetzelfde tarief levert. Ook wereldwijd? Ook dan tegen hetzelfde tarief?
Eigenlijk ook niet een probleem. Beide hierboven genoemde situatie zijn vrij simpel en eenvoudig in de cloud op te zetten.

Maar stel nu dat het niet zo eenvoudig is; een voorbeeld ter verduidelijking:
Je cloud-provider in Europa is dé specialist op het leveren van cloud-resources in Europa en is volledige op de hoogte van, en gecertificeerd voor alle economische, juridische, politieke en branchegerichte aspecten, zolang het maar Europa betreft. Je cloud-provider in Azie betekent hetzelfde voor de Aziatische regio en uw Amerikaanse cloud-provider voor de Amerikaanse regio.

Per regio maakt u gebruik van het 'volg de zon principe', niet denkbeeldig dat dit zo werkt.
Een van mijn klanten in de luchtvaart was vijftien jaar geleden al bezig om op die manier de huurlijnen te 'schakelen' op basis van het 'Volg de zon' principe onder het motto 'Wat je niet gebruikt hoef je ook niet te betalen'.

Dat is precies wat we ook in de cloud willen, alleen betalen voor wat we gebruiken. Maar hoe consistent kunnen we onze behoeftes aan resources bij die wereldwijde cloud-providers onderbrengen. Kan ik mijn applicaties ook op basis van 'Volg de zon' onderbrengen. Hoe zorg ik of mijn cloud-providers onderling voor uitwisseling van informatie, synchroniseren van gegevens, databases et cetera. En hebben de cloud-providers in de diverse regio's ook dezelfde mate van beveiliging, en voorzieningen voor back-up en continuïteit? Werken deze providers samen of zinj ze elkaars grootste concurrent?


Alles bij één cloud-provider onderbrengen dus is aanvankelijk de eerste gedachte, maar als ik het 'Volg de zon' principe trouw blijf, betaal ik dan niet te veel voor 'leegstand' omdat de providers toch niet zo'n 'Multi tenancy'-omgeving hebben zoals ze steeds hebben voorgespiegeld.

Het meest ideale is één cloud-provider die voor mijn organisatie alles levert, maar is dat niet strijdig met het feit dat een cloud-provider zijn uitgaven voor licenties, energie, ruimte (rackspace) en dergelijke laag wil houden op basis van het principe: 'Er zijn heel veel gebruikers (multi tenancy) die nooit allemaal tegelijkertijd daadwerkelijk 100 procent van de gevraagde capaciteit gebruiken'.

Als je het mij vraagt een utopie die wellicht nu nog, in de aanloop naar de wereld hegemonie van een globale cloud, geen rol speelt, maar tegen die tijd dat we echt allemaal in de cloud zitten mogelijk wel een zeer interessant aandachtspunt gaat worden. Want wie gaat die cloud zodanig opzetten, onderhouden en waarborgen dat we er jaar na jaar met een gerust hart en vredig gevoel gebruik van kunnen (blijven) maken?

In ieder geval een heel voorspoedig 2013 toegewenst, al of niet in de cloud.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.83
Klik voor meer info 2 1792 6.75
Klik voor meer info 3 2533 6.74
Klik voor meer info 4 1016 6.70
Klik voor meer info 5 1184 6.64
Klik voor meer info 6 871 6.51
Klik voor meer info 7 538 6.46
Klik voor meer info 8 1275 6.26
Klik voor meer info 9 1058 6.25
Klik voor meer info 10 532 6.23