Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Je mag alles kiezen zolang het maar SaaS is

18 juni 2013 - 15:553 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
Gijs in ‘t Veld
Gijs in ‘t Veld

Henry Ford deed in het verleden de uitspraak 'You can have any color as long as it is black'. In relatie tot SaaS zal dit veel herkenning oproepen. Maar, is het wel zo slecht? Is het bieden van een standaard oplossing die hetzelfde doet voor iedereen, een one-size-fits-all, wel zo erg als men doet lijken?

Veel organisaties zijn eigenwijs als het gaat om ict-oplossingen. De business heeft bepaalde wensen en eisen maar wordt niet geremd door enige ‘logische’ ict-kennis en is ook vaak niet in staat om processen te reduceren tot gestandaardiseerde, herhaalbare reeksen van taken. Metadenken is best lastig. De mensen op de werkvloer zijn gewend om op een bepaalde manier (binnen processen) te werken en zien niet in waarom dit anders zou moeten, tenzij ze daardoor minder vervelend werk hoeven te doen. Het is echter niet zo zeer het feit dat mensen niet van verandering houden; men wil niet veranderd worden. Het resultaat is dat het aan te schaffen erp, crm of willekeurig ander administratief systeem vaak moet worden aangepast aan de specifieke wensen en eisen rond processen binnen de organisatie.

Kromme werkwijze

Het mooie echter van standaard producten zoals SAP, Microsoft Dynamics, SalesForce, etc. is dat er vaak een enorme hoeveelheid denk- en standaardisatiewerk aan vooraf is gegaan. De beste manieren om bepaalde processen uit te voeren, zijn in de vorm van templates in dit soort producten ondergebracht. Waarom zou je daar van afwijken? Alleen maar om het de eigenwijze mensen in de business en op de werkvloer naar de zin te maken? Weten zij hoeveel het kost om dit soort producten aan te passen aan de (kromme) werkwijze die het resultaat is van deze aanpak?

Het wiel is sinds de oorspronkelijke inceptie al miljarden keren opnieuw uitgevonden en het is er vooralsnog nog steeds niet ronder op geworden. Is het niet veel goedkoper en efficiënter om de organisatie aan te passen aan de software dan de software aan te passen aan de organisatie? Zoals in vele eerdere publicaties al aangehaald, communiceert de ict niet goed met de business en vice versa. Dat zal ook niet zo snel gaan veranderen, zolang ict-systemen door abstracte code moeten worden ‘geconfigureerd’ (wat is eigenlijk het verschil met ‘coderen’?) en mensen elkaar nog niet eens begrijpen als ze dezelfde taal met elkaar spreken, laat staan als er een tussentaal nodig is!

Finetuning

Door middel van bpm en case management-achtige oplossingen en een op (redelijk door ‘gewone’ mensen te begrijpen) business rules gestoeld systeem kan men nog steeds aan finetuning doen en op die manier de geautomatiseerde processen nauw laten aansluiten op de voor de organisatie specifieke aspecten. De blauwdrukken van de processen komen van de plank, de finetuning zit hem in de business rules en de inpassing van de processen in de organisatiestructuur.

Als we op die manier naar automatisering gaan kijken, is het helemaal niet meer zo raar om kernbedrijfsprocessen ook in SaaS-oplossingen te gaan laten landen. En waar je dan als organisatie wat extra functionaliteit op bepaalde plekken wil, integreer je gewoon met andere SaaS-applicaties of bepaalde dataservices. Op die manier kan je toch nog applicatie-overstijgende bedrijfsprocessen inrichten, zonder een bak maatwerk. Zó verschillend zijn we allemaal echt niet! Ik zeg ‘no code’… Meneer Ford was zo gek nog niet.

Meer over

SaaS

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Meer lezen

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Het hybride datacenter: ook AWS ziet dat de cloud is neergedaald

    Groeien
    AchtergrondCarrière

    Van schuldenlast naar groeikansen: Atos maakt zich klaar voor de toekomst

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    ‘Soevereine cloudoplossingen bieden veel kansen’

    ActueelCarrière

    Atos presenteert strategisch en transformatieplan voor 2028

    Jacob Spoelstra betwisten
    MagazineCloud & Infrastructuur

    Spoelstra Spreekt: Achterhaald

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Overnames Channable en IC-Automatisering; groeikapitaal Bash en GoDutch

    6 reacties op “Je mag alles kiezen zolang het maar SaaS is”

    1. Ewoud D. schreef:
      19 juni 2013 om 08:00

      Gijs,

      Kiezen voor SaaS is kiezen voor standaard, de economische keus van de massa. Dat we ondertussen een heel spectrum aan kleuren hebben gekregen maakt het echter niet altijd de meest voor de hand liggende keus meer.

      Login om te reageren
    2. Ruud Mulder schreef:
      19 juni 2013 om 11:48

      Ewout,

      Kleine nuance.

      Dit verschilt natuurlijk wel per organisatie. Waar de één maatwerk wil kan de ander vaak wel af met standaard.

      Login om te reageren
    3. Rob Dijkshoorn schreef:
      19 juni 2013 om 13:02

      De Ford Motor Company werd vervolgens voorbijgestreefd door General Motors (onder leiding van Alfred P. Sloan) die de klanten wél keus gaf.

      Login om te reageren
    4. Ewoud D. schreef:
      19 juni 2013 om 15:34

      @Ruud

      Mijn reactie was meer op het ‘coderen’ gericht omdat dit inderdaad vaak achterwege blijft en als er geen end-to-end beveiliging is zou SaaS namelijk wel eens zijn langste tijd gehad kunnen hebben. Lees ook nog eens mijn eerdere opinie daar over na:

      https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/4546441/2333364/cloud-beheersbaar-maar-niet-beheerbaar.html

      Data governance gaat echter verder want als het om gebruikers gaat dan kun je niet genoeg zekerheden in het business process modeleren zoals het rapport van Aberdeen groep laat zien:

      http://blogs.aberdeen.com/it-infrastructure/saas-data-loss-the-problem-you-didnt-know-you-had/

      Je mag dus inderdaad alles kiezen zolang je maar een back-up plan hebt 😉

      Login om te reageren
    5. Herman Slot schreef:
      20 juni 2013 om 07:00

      Gijs,

      Ik deel je mening dat bedrijven zich ook zouden conformeren aan de functionaliteit van standaard software. Toch lijkt het er op dat de angst voor verandering dermate groot is dat bedrijven liever een vermogen uitgeven aan maatwerk dan dat men hun werkwijze aanpast. De extra kosten worden veelal gerechtvaardigd onder het mom dat dit nodig is om de unieke kenmerken en de kracht van de organisatie te ondersteunen. Leveranciers zullen de klant hierin napraten en graag de diensten leveren om de aanpassingen te realiseren. Deze leveranciers hebben duidelijk een belang bij maatwerk.

      Bij SaaS-oplossingen gaat een ander spanningsveld spelen. De leverancier biedt standaard software aan en garandeert behalve beschikbaarheid ook periodieke updates. Wanneer de leverancier instemt met maatwerk voor zijn klanten komt hij in de problemen omdat hij elke voor klant met maatwerk aparte een apart update-project, inclusief programmeren, testen en migreren, moet opstarten. Dit verstoord de snelheid van opleveren en de dienstverlening naar andere klanten. Het ondersteunen van maatwerk blijkt hierbij niet in het verdienmodel van de SaaS-leverancier te passen. Klanten hebben hierdoor minder mogelijkheden om maatwerk te laten maken en zullen bij aanschaf van de SaaS-dienst ook bewust de keuze maken dat ze anders moeten werken.

      Feitelijk bepaalt de kracht van de leverancier of een bedrijf wel of niet bereid is haar processen aan te passen. Een leverancier die, uit eigenbelang, geen maatwerk toestaat zal haar klanten ook overtuigen om op een andere wijze te gaan werken.

      Login om te reageren
    6. NumoQuest schreef:
      25 juni 2013 om 10:35

      Ik knik wanneer ik de eerste alinea’s lees.

      Veel organisaties zijn eigenwijs als het gaat om ict-oplossingen. De business heeft bepaalde wensen en eisen maar wordt niet geremd door enige ‘logische’ ict-kennis

      Je haalt hier namelijk precies aan waar de schoen hem sinds heugenis wringt tussen de werelden IT en Non-IT. Je zou bijna denken dat die brug toch wel eens een keer gelegd had moeten zijn maar vaak is het tegendeel waar.

      Juist dat aspect vind ik dan weer zo bevreemdend. We zijn x jaar verder en klaarblijkelijk zjin er nog steeds maar heel weinig mensen in staat eerst die brug te leggen voor ze iets willen gaan doen voor die organisatie. en ook dan is de uitkomst altijd weer voorspelbaar.

      Frictie, frustratie en onbegrip tussen twee werelden.

      Alle kleuren als het maar zwart is ….
      Zo is het ook zo met automatiseren. Cloud, wel cloud, geen cloud, HNW dat niet HNW is, ‘Oh u gaat niet mee? Dat is dan jammer want daar gaan we wel met zijn allen naar toe….’ en veel meer van die gevleugelde kreten, uitspraken en vooral commercieel aangedragen oplossingen…..

      Even voor de goede orde, waarom automatiseer je en wat is nou het doel van automatiseren? Dat zijn DE twee vragen die je zelfs voor elk idee, plan FO TO of PID jezelf telkens moet afvragen. Kijkend naar…. die twee vragen. Pas als je die hebt weten te beantwoorden ‘SAMEN’, pas dan kun je een stap zetten.

      Roepen dat zij ons niet begrijpen de stakkerds, onwetenden en ongeletterden luister naar ons wij weten dat zwart gewoon goed voor je is….. is juist de weg die allerlei frustratie en vooral heel veel discussie en rekeningen teweeg zal brengen uiteindelijk en niemand die daar dan weer vrolijk van word.

      Dat er een andere taal tussen die twee werelden nodig zou zijn? Ik denk het niet. Tenminste, ik heb dat nooit meegemaakt. klaarblijkelijk is het me aardig gelukt, getuige al die publicaties over die twee werelden die elkaar maar niet lijken te verstaan, om gewoon te kunnen praten met die ‘andere wereld’ en de dingen eenvoudig te verhelderen.

      Soms heb je daar een paar extra sessies en stappen voor nodig, maar dan krijg je daar ook weer heel veel voor terug.

      Ik begrijp de frustratie wel die uit het artikel naar voren komt maar dan zeg ik bij mezelf, ik snap hoe IT werkt, kan dat niet van hen verwachten…. dus….. leg ik het ze gewoon uit. En dan kom ik tot de ontdekking dat mensen, ongeacht leeftijd, nog steeds razendsnel kunnen leren.

      Een organisatie omvormen naar de IT. Leuke gedachte maar ik zou denk ik de laatste zijn die dat zou willen. Maar goed, wie ben ik….

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs