Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Is je ICT-omgeving klaar voor 2014?

12-12-2012 09:00 | Door Reza Sarshar | Lees meer artikelen over: Windows 8 | Er zijn 11 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Reza Sarshar
Reza Sarshar

Projectleider/ Adviseur

Expert van Computable voor de topics: Virtualisatie, Infrastructuur en Management

Meer

Bedrijven kunnen de komst van Windows 8 als een waarschuwing zien! Wakker worden, de ict wereld heeft over drie jaar een andere vorm dan nu. We hebben het over een ‘major change’, stilstaan en bezuinigen op innovatie en ontwikkeling kunnen bedrijven duur komen staan. In een roadmap naar 2014 zie je 2013 als het jaar waarin het fundament gelegd wordt voor de realisatie in 2014 en 2015. Is het verstandig om deze activiteiten in 2013 nog uit te stellen?

Cio`s moeten er in geloven dat de ict-wereld er binnen drie jaar heel anders gaat uitzien. Het fundament van het ict-landschap is al jaren bepaald door x86 architectuur met OS, applicatie en overige lagen daar bovenop. De ontwikkelingen die we meegemaakt hebben (zoals virtualisatie) hebben zich binnen het kader van deze architectuur afgespeeld. Maar de wereld is veranderd, de huidige ict-architectuur sluit niet meer aan op de trends en behoeftes in de komende jaren. Deze oude, inflexibele en traditionele architectuur moet vernieuwd en wendbaar worden. Deze grote verandering heeft duidelijk effect op applicaties, processen, architectuur, organisatie en nog veel andere zaken. De bekende Triple A (Any where, Any time, Any device) vormt het fundament van de toekomstige ict. Onderwerpen zoals big data, bring your own device (byod), het nieuwe werken (hnw), cloud en nog meer zien we niet meer als discussieonderwerpen op fora. Ze zullen de dagelijkse realiteit zijn.

Startdatum 2014?

De cio`s hebben zich vanaf 2010 beziggehouden met het verhogen van bedrijfsproductiviteit en flexibiliteit tegen het verlagen van bedrijfskosten. Dit ging ten koste van budget voor ontwikkeling en innovatie, alles moest met bestaande middelen gerealiseerd worden. Als we naar de komende trends en veranderingen kijken,  is het duidelijk dat met de huidige werkwijze geen enkel punt op deze lijst haalbaar is! Na jaren bezuinigen op innovatie en ontwikkelingskosten zit er geen vet meer op de botten!

De transformatie van de oude architectuur naar de nieuwe is een proces met verschillende stappen die niet zomaar binnen een jaar doorlopen kunnen worden. In je roadmap  zijn er een aantal onderwerpen waar je veel tijd en aandacht aan moet besteden om deze goed van alle kanten te bestuderen:

Visie: 2013 is een jaar van voorbereiding waarin je als cio veel huiswerk moet verrichten. Het creëren van een visie voor deze verandering is een proces dat veel tijd in beslag neemt. De cio moet zich oriënteren in de markt, kennis maken met de producten en de mogelijkheden, onafhankelijk advies winnen en vertalen van de mogelijkheden naar businessdoelstellingen. Daarnaast zijn er genoeg organisatorische zaken die parallel aan deze activiteiten moeten worden verricht.

Processen: Gebaseerd op je visie en doel moet je verschillende ict-processen veranderen of vernieuwen. De business vraagt steeds meer om flexibiliteit. De nieuwe ontwikkelingen bieden ook meer flexibiliteit. Als je van deze mogelijkheden  gebruik wilt maken moet je de huidige businessprocessen reviewen en (waarschijnlijk) vele opnieuw herschrijven. Gebaseerd op je visie kun je bijvoorbeeld overwegen  de mogelijkheden van cloud te gaan gebruiken. Cloud kun je pas als hulpmiddel gebruiken als je processen ‘cloud ready’ zijn! Je kunt niet altijd je huidige ict businessprocessen een op een naar Cloud overbrengen.

Applicaties: Applicaties moeten in de nieuwe Triple A architectuur aan andere eisen voldoen. Toegang en delivery van applicaties, data en informatie zal heel anders worden. Je krijgt te maken met een Mobility Enterprise Application Platform  dat je als een laag aan je architectuur moet toevoegen. Dit vereist een visie en richtlijnen die al eerder ingebed moeten zijn in de organisatie. In dit kader kan het verkorten van de applicatielijst de eerste stap zijn. Het consolideren van functionaliteit van de overgebleven applicaties in een bestaande of nieuwe applicatie kan als tweede stap worden beschouwd. De erp- en crm-oplossingen zijn hulpmiddelen waarmee je altijd consolidatie van functionaliteiten kunt realiseren. Wees gewaarschuwd, de implementatie van deze oplossingen vereist veel voorwerk en een brede aanpak in het voortraject binnen de organisatie. Hetzelfde geldt ook voor het inrichten van een Mobility Enterprise Application Platform. Houd rekening met de benodigde tijd.

Kennis: De meeste ict-projecten lopen uit in tijd en/of budget omdat veel onverwachte problemen tijdens of pas na het afronden van een project zichtbaar worden. Neem de tijd om de producten en technologieën die je in 2014 wilt toepassen, eerst goed in een proof of concept (poc) te testen. Geef de gebruikers en de beheerders de ruimte om kennis te maken met de componenten die in de nieuwe architectuur opgenomen worden, leid ze voor de brede implementatie op. Onderschat de benodigde kennis voor de nieuwe technologieën niet! Weet je bijvoorbeeld hoeveel componenten en producten in een Mobility Enterprise Application Platform (voor byod) of een vdi-architectuur opgenomen zijn die je later na de afronding van het project moet beheren en verder ontwikkelen? De kosten die je gaat maken voor het inhuren van externe kennis (voor beheer en ontwikkeling) zijn aanzienlijk! Door de opgedane kennis in een poc en tijdige opleiding/voorbereiding voor de start van het project, kun je ook besparen op de benodigde doorlooptijden en nazorg van het project.

Aan de slag

Na een tijd stilstaan en bezuiniging krijgen organisaties rond 2014 te maken met grote veranderingen op alle fronten van hun ict. Een antwoord op deze veranderingen hebben, vereist een doordachte visie, plan en vooral veel tijd.

Beste ict manager/cio, in 2013 kun je niet meer, zoals de voorgaande jaren, de ict-activiteiten in de vriezer stoppen! Het jaar 2013 heb je nodig voor het verrichten van je voorwerk voor de veranderingen die je organisatie binnen twee jaar ondergaat. Onderschat de omvang van deze veranderingen niet, verspil je tijd niet, ga aan de slag.

 

  

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.83
Klik voor meer info 2 1017 6.76
Klik voor meer info 3 1792 6.75
Klik voor meer info 4 2537 6.73
Klik voor meer info 5 1184 6.64
Klik voor meer info 6 873 6.52
Klik voor meer info 7 538 6.47
Klik voor meer info 8 1275 6.27
Klik voor meer info 9 1060 6.27
Klik voor meer info 10 532 6.24