eHRM is niet meer van deze tijd

15-11-2012 09:49 | Door Henry Barenholz | Er zijn 2 reacties op dit artikel | Permalink
Computable Expert
Henry Barenholz
Henry Barenholz

Senior Director, HCM Leader Benelux

Expert van Computable voor het topic eHRM

Meer

Onlangs was ik op HRTech Europe, waar het bol stond van alles wat met e-human resources management (e-hrm) te maken had. Waar het ooit begon als ict-trend, is het inmiddels een gevleugelde term in hrm-land geworden. Maar is de term ehrm nog wel van deze tijd? Wordt human resources (hr) tegenwoordig niet al volledig ondersteund door technologie? Ik vind de term inmiddels achterhaald. Hrm en technologie zijn in mijn ogen al jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarmee is de ‘e’ een overbodige toevoeging.

De afgelopen jaren is de hr-wereld in een stroomversnelling terecht gekomen. Dit werd onder meer veroorzaakt door de grotere en meer serieuze rol die het binnen organisaties heeft gekregen. Dit blijkt ook uit het feit dat hr-functies steeds vaker deel uitmaken van het management team. Maar ook de economische situatie heeft geleid tot nieuwe ontwikkelingen in de technische ondersteuning van hr. In deze economische uitdagende tijden ontkomen we er niet aan dat organisaties moeten reorganiseren en dat er noodgedwongen ontslagen vallen. Hoe vervelend ook, vanuit bestuurlijk oogpunt is het van groot belang dat de juiste mensen door de organisatie worden behouden. Nieuwe technische ontwikkelingen kunnen dit proces ondersteunen door meer inzicht te geven. Die nieuwe technieken worden ingegeven door een aantal belangrijke trends, dat zowel op it als hr van grote invloed is.

Mobiliteit

Mobiliteit is een van de belangrijkste wereldwijde trends op hrm-gebied. Zowel werkgevers als werknemers willen overal en op elk moment toegang hebben tot hun human capital management-systeem. Dat geldt voor het gehele hcm-proces, van recruitment tot talent management. Ik zie het ook aan mezelf. Wanneer ik bijvoorbeeld een geschikt persoon tegen kom, wil ik hem of haar direct kunnen nagaan, maar bovenal kijken of er binnen onze organisatie een passende functie open staat. Ook verder in het loopbaanproces wil ik zo snel mogelijk de juiste informatie hebben.

Vragen als hoe staat een werknemer ervoor, welke cursus heeft iemand gedaan en wat ontbreekt er aan kennis, wil ik snel kunnen beantwoorden, waar ik ook ben. Andersom biedt het de werknemer ook de mogelijkheid snel te anticiperen. Zo hebben onze medewerkers bijvoorbeeld eenvoudig toegang tot hun vakantiedagen, loonstroken, et cetera. Door te werken in de cloud, heb je altijd en overal toegang. Die mobiliteit zorgt voor snelheid en gemak en een hogere efficiëntie.

De hoeveelheid data in onze samenleving groeit dramatisch snel. Dat is voor hr-systemen natuurlijk niet anders. Het is geen kwestie meer van tegenhouden, maar de vraag is vooral hoe je hiermee om moet gaan. Het is niet alleen zaak dat je infrastructuur in staat is om deze hoeveelheid data correct te kunnen verwerken, voor de hr-doeleinden is het minstens zo belangrijk om de juiste informatie uit die grote hoeveelheid data te kunnen halen. Goede tools zoals ingebouwde analytische applicaties zijn noodzakelijk, zodat je eenvoudig die informatie uit het systeem haalt, die je nodig hebt en er waarde aan kunt toevoegen. En dit alles moet ‘realtime’ mogelijk zijn.

Integratie

Waar vroeger de verschillende onderdelen van hr, zoals recruitment,  talent management, e-learning, workforce administration en ook salariëring door, en vooral langs elkaar heen liepen, zie ik dat deze verschillende onderdelen tegenwoordig steeds beter met elkaar geïntegreerd zijn. Ook social media hebben een belangrijkere plek gekregen binnen hr en zijn veelal volledig geïntegreerd in het systeem. Hrm is nu een integraal platform geworden om uit verschillende systemen informatie te halen en te gebruiken, wat leidt tot een flinke toename in efficiëntie.

Vaak wordt gedacht dat met hr geen geld verdiend kan worden. Niets is minder waar! Medewerkers moeten om te beginnen in de juiste functie zitten, hun persoonlijke capaciteiten benutten en zichzelf verder ontwikkelen. Talentmanagement is daarom van groot belang. Door nieuwe technieken is het voor zowel de werkgever als de werknemer mogelijk om met één blik en realtime bij te houden hoe iemand zich ontwikkeld en of doelen zijn behaald. Kortom, of talent wordt benut.

Tot slot

Is voor jou de tijd aangebroken om het hcm-systeem te evalueren en eventueel te vervangen? Dan helpen bovenstaande trends bij het maken van een gefundeerde keuze. Een geïntegreerd platform dat alle voor jouw organisatie essentiële onderdelen combineert, vergemakkelijkt het proces. Echter, ben je vandaag op zoek naar een deeloplossing, maar een totaaloplossing voor de nabije toekomst, zorg er dan voor dat de keuze van de softwareapplicatie ook aan deze behoefte kan voldoen. Maar kijk ook vooral eerst kritisch naar welke data nu echt belangrijk is en waar deze data zich bevindt. Opschonen en ordenen is daarbij van groot belang en is de basis voor een goed resultaat. Pas dan kan echt optimaal gebruik worden gemaakt van alle mogelijkheden die een hcm-systeem te bieden heeft. Make it work, make it better, make it great.

Henry Barenholz, senior director HCM Leader Benelux bij Oracle

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKibbaman, 15-11-2012 12:56
quote "Vaak wordt gedacht dat met hr geen geld verdiend kan worden. Niets is minder waar! Medewerkers moeten om te beginnen in de juiste functie zitten, hun persoonlijke capaciteiten benutten en zichzelf verder ontwikkelen. Talentmanagement is daarom van groot belang"
 
Aangezien de wereld veranderd is en mensen niet meer hun hele leven voor één werkgever werken (jobhoppen), zijn werkgevers ook minder bereid om te investeren in ontwikkeling/talentmanagement.
De redactie vindt deze reactie: OKHenri Koppen, 15-11-2012 20:52
ibbaman; waarbij dus weer nieuwe kansen ontstaan voor bedrijven dit dit juist wel doen en daarmee big-time te scoren door zowel talenten aan zich te binden als waardering te krijgen van opdrachtgevers. Naar ik meen heeft Brunel dit heel goed gedaan (bron: BNR)
 
Waarmee ik meteen een bruggetje maak naar dit artikel. Talenten binden en mensen opleiden en naar een hoger niveau brengen, is vooral een menselijke aangelegenheid gedreven door inzicht en visie. IT is daarin hooguit een goed middel, maar zeker niet de driver of noodzakelijk. Stel dus ook niet de data, maar de processen centraal.
 
Als laatste wil ik nog even afgeven op de term: human resources ik zou opteren voor human beings of iets dergelijks.
 
12 vacatures
informatie analist

Kwintes , Zeist

Demandmanager

Belastingdienst , Apeldoorn

ICT Data Analist

Itility B.V. , Eindhoven

Senior Datamanager

Stichting Hiv Monitoring , Amsterdam Zuidoost

Audittrainee met specialisatie IT-audit

Ministerie van Financi\u00ebn, Auditdienst Rijk , 's-Gravenhage

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1575 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1272 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 1000 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 528 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0