Kosten besparen met open source software | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Kosten besparen met open source software

16-02-2011 13:25 | Door Bert Janssen | Lees meer artikelen over: NAS, Office, Firefox, Linux, Apache, MySQL | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Bert Janssen
Bert Janssen

Eigenaar

Expert van Computable voor de topics: Datamanagement, BPM en Detachering

Meer

Open source software speelt een steeds belangrijkere rol in het dagelijks leven. Velen van ons gebruiken het zonder het te weten. Denk hierbij aan je router, telefoon en nas met Linux-kernel en ook de meeste websites gebruiken Linux, Apache en MySQL als basis. Maar kun je hiermee een kostenvoordeel halen?

Ja dat kan. Je moet de implementatie wel goed aanpakken. De software is weliswaar vaak gratis te installeren, maar daarmee ben je er niet. Maak eerst een keuze uit het grote aanbod. In dit voorbeeld beginnen we met het besturingssysteem en kiezen voor Ubuntu. Dit is een van de populairste Linux-distributies van dit moment doordat het op de desktop erg gemakkelijk werkt en de overstap van Windows naar Ubuntu is relatief klein. Ook als server biedt Ubuntu voordelen. Je kunt deze keuze en implementatie natuurlijk zelf doen, maar beter is het om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf waar je ook support kunt inkopen om de continuïteit te waarborgen.

Terug naar de desktop: Ubuntu wordt standaard geleverd met een complete kantooromgeving waaronder programma's zoals Open Office (en straks Libre Office), Firefox, Evolution (e-mail, agenda). Heb je meer programma's nodig, dan kun je deze eenvoudig vinden in het Ubuntu Software Center. Op dit moment staan er bijna 35.000 items in het Software Center, mooi ingedeeld in categorieën. Hierin vind je zowel gratis als betaalde software. Al deze programma's zijn gecontroleerd door Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, en dus veilig om te installeren.

Mocht je toch een bepaald Windows-programma willen gebruiken onder Ubuntu, dan kan dat via Wine. Dit is een layer tussen het Windows-programma en Linux. De meeste applicaties werken hiermee feilloos. Updates van het systeem worden centraal geregeld en gelden dus voor alle geïnstalleerde applicaties en niet alleen voor het besturingssysteem zoals bij Windows. Maatoplossing is een jaar geleden helemaal overgestapt op Linux. Ubuntu draait nu op de productiemachines, server en zelfs het mediacenter naar volle tevredenheid. Deze expertise biedt een maatoplossing nu ook aan haar klanten aan die advies en support rond Linux en andere open source software wensen.

Niks ten nadele van Microsoft, maar Linux biedt ook op professioneel gebied goede alternatieven die goedkoper zijn in aanschaf en als je het goed aanpakt ook op termijn kostenvoordeel met zich meebrengen. Een goed voorbeeld van een succesvolle Linux-implementatie is Wikipedia dat al zijn servers draait op Ubuntu Server.

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1398 6.80
Klik voor meer info 2 1044 6.75
Klik voor meer info 3 1854 6.73
Klik voor meer info 4 1195 6.68
Klik voor meer info 5 2628 6.65
Klik voor meer info 6 560 6.49
Klik voor meer info 7 1115 6.38
Klik voor meer info 8 915 6.37
Klik voor meer info 9 539 6.34
Klik voor meer info 10 1277 6.32