Wat niet weet, deert wel | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Wat niet weet, deert wel

03-02-2011 15:18 | Door Ewout Dekkinga | Lees meer artikelen over: Licenties, SNMP | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Wie kennis heeft over misstanden bij zijn (voormalige) werkgever kan daar op meerdere manieren zijn voordeel mee doen. Zo kan de uitgeloofde beloning van de Business Software Alliance (BSA) opgestreken worden als er kennis is van illegale software.

Natuurlijk weet iedereen dat het gebruik van illegale software niet toegestaan is. Maar de verschillende gebruikersvoorwaarden, andere vormen van distributie en gebruik, maken licentiebeheer ook niet eenvoudig. Opmerkelijk is dat de meeste naheffingen niet direct om illegaal verkregen software gaan, maar vooral betrekking hebben op overmatig of onjuist gebruik. Het wordt ons door sommige leveranciers dan ook erg makkelijk gemaakt om een kopie in te zetten. Anderzijds maken de verschillende gebruikersvoorwaarden en versies licentiebeheer weer complex.

Goed licentiebeheer is de som is van weten wat je hebt en wat je daarmee mag. Elektronisch vastleggen van gebruiksrechten per product maakt het mogelijk om deze te vergelijken met actuele configuratie data. Maar wie zich alleen op software asset management richt vergeet dat stichting BREIN (nog) geen beloningen geeft maar dat de boetes er niet minder om kunnen zijn. Naast onrechtmatig gebruik van software kunnen auteursrechten ook geschonden worden met audio-, video- of andere bestanden die opgeslagen liggen binnen de organisatie. Management mogelijkheden in de vorm van WMI en SNMP maken inventarisatie van software tegenwoordig eenvoudig. Maar een volledige inventarisatie zal ook van die opslag moeten omvatten.

In plaats van een specifieke oplossing is het dan ook beter om te zorgen voor goed configuratie management zodat niet alleen het licentiebeheer verbeterd wordt. Helaas kent configuratie management, mede door de vele hulpmiddelen een aantal problemen:

1. Gebrek aan kennis; deeloplossingen richten zich op een specifiek probleem en negeren de relaties tussen configuratie items.
2. Kennis is niet toegankelijk; informatie ligt besloten in systemen, mensen en organisatie zonder dat deze gedeeld wordt.
3. Kennis wordt genegeerd; overvloed van gegevens belemmert het identificeren van kennis aangaande business vragen.
4. Kennis bereikt niet de juiste persoon; problemen van business it alignment werken ook door in configuratie management.

Voor wie dus de informatie uit de verschillende management systemen weet te consolideren in een relationele database kan met ‘business intelligence’ op een andere manier naar de configuratie data kijken. Zo kunnen niet alleen naheffingen in licenties voorkomen worden maar ook boetes voor het schenden van auteursrechten. Zo’n configuration management kennis systeem biedt ook antwoord op andere vragen. Zo kunnen bijvoorbeeld dure software licenties mogelijk vervangen worden door goedkopere of de infrastructuur op andere manieren gerationaliseerd.
Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1874 6.85
Klik voor meer info 2 1049 6.77
Klik voor meer info 3 1403 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.70
Klik voor meer info 5 564 6.63
Klik voor meer info 6 1129 6.50
Klik voor meer info 7 2651 6.46
Klik voor meer info 8 1280 6.45
Klik voor meer info 9 542 6.36
Klik voor meer info 10 926 6.18